De reisspecialist

In DE BAGAGESCAN onderwerpen de dames de bagage van een fanatiek reiziger aan een grondige inspectie. Deze week de koffer van reisspecialiste Kyriël van der Sloot. Zij adviseert over reizen en is zelf ook veel op pad.

1. Waar kennen we Kyriël van?

Kyriël van der Sloot is reisspecialiste bij Costa Rica online, onderdeel van Riksja Travel. Klanten kunnen bij haar terecht voor een reis naar Costa Rica. Voordat ze bij Riksja Travel ging werken, studeerde ze Culturele Antropologie aan de Universiteit van Utrecht en deed ze de master ‘Latin American and the Caribbean studies’. Omdat ze opgegroeide in Zuid-Amerika is ze al van kleins af aan geïnteresseerd geweest in reizen en het ontmoeten van andere culturen. Als we haar spreken, is ze dan ook net terug uit Panama.

2. Hoe vaak ga je per jaar op reis?

Ik heb altijd al veel gereisd. Drie jaar geleden ben ik begonnen bij Riksja Travel en sindsdien ga ik zo’n vier keer per jaar weg. Meestal maak ik  twee verre reizen per jaar en bezoek ik verder wat plaatsen in Europa, zoals Rome en Londen. Dit jaar is voor mij echt het jaar van de verre reizen geweest. In april bezocht ik India, in augustus maakte ik een rondreis door Thailand, begin september was ik in Panama en Mexico staat nog op de planning voor later dit jaar. Helemaal geweldig dus!

3. Rugzak of koffer?

Dat is geheel afhankelijk van het type reis en de bestemming. Reis ik met de huurauto, dan geef ik de voorkeur aan een koffer. Ben ik van plan om veel te lopen en te schouwen omdat ik met het openbaar vervoer reis, zoals mijn reis door Thailand, dan pak ik liever de rugzak.

4. Wat neem je mee?

Meestal veel te veel… Elke reis denk ik weer het zelfde: ‘volgende keer neem ik echt minder kleren mee’, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt… Wat echt niet mag ontbreken in mijn koffer is een goed boek. Ik vind het leuk als het boek zich afspeelt in het land waar ik naar toe ga. Voor mijn reis door Cuba las ik bijvoorbeeld het boek ‘De ritselaars van Havana’ van Edwin Koopman, waardoor ik een inzichtelijk beeld kreeg van het leven op Cuba. Voor mijn reis door Mexico, heb ik het boek ‘De nacht van de schreeuw’ aangeschaft.

In dit boek geeft Marjon van van Royen haar beeld van Mexico weer, als ze hier als correspondent voor NRC Handelsblad terechtkomt. Tijdens mijn reizen moet ik ook echt muziek bij me hebben. Ook hierbij vind ik het leuk als het bij het land past waar ik naar toe reis. Ik luister nu vaak naar de Mexicaanse band Maná, om alvast in de Mexicaanse sferen te komen.

5. Heb je nog tips voor andere reizigers?

Ik heb ooit van een vriendin de tip gekregen om spullen zoals shampoo, crèmespoeling, douche gel, zonnebrandcrème, etc. in plastic zipzakjes te doen. Ik doe het sinds dien en raad het ook iedereen aan. Je hebt nooit meer het probleem van het lekende flesje in je koffer…

6. Heb je nog specifieke tips voor Costa Rica?

Ja zeker. Omdat het in Costa Rica vaak regent, is het handig om een regenponcho mee te nemen. Ook een verrekijker is handig om dieren en vogels te spotten. Ga je wandelen, neem dan (goed ingelopen) wandelschoenen mee. Vergeet een verlengstekker niet (Amerikaanse stekker met twee platte pinnen) en ook muggencrème (DEET) komt zeker van pas.

7. Hoe bereid je je voor op een reis?

Ik lees altijd van te voren wat over de cultuur en de geschiedenis van het land waar ik naar toe ga. Dat vind ik belangrijk om te weten over de bestemming die ik ga bezoeken. Verder ga ik altijd even langs bij collega’s die er al weleens zijn geweest voor handige tips. Aangezien ik bij een reisorganisatie werk, is dat ook niet zo moeilijk. Wat betreft het inpakken van de koffer: ik maak een meestal een lijstje met alles wat ik mee wil nemen. Vervolgens doe ik de was en koop ik eventueel nog wat laatste dingen zoals shampoo en muggencrème. De avond voor vertrek doe ik alles in de koffer en ben ik klaar om te gaan.

8. Welke vraag zou jij graag aan de volgende gast willen stellen?

Wat is het stomste wat je ooit vergeten bent op reis?

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.