Nomad & Villager

Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel alias de dames Nomad & Villager zijn story tellers volgens de traditie van de narratieve journalistiek. Ook wel new journalism genoemd, maar dat vinden ze een beetje onzin, want verhalen zijn zo oud als de mens.

Sinds 2010 maken Nomad & Villager samen verhalen over reizen en de mensen die ze ontmoeten. Hun eerste verhaal bracht hen naar Spanje waar ze met een bus vol vrouwen op weg gingen naar een dorp vol mannen. Doel? Een huwelijk! Daarna volgden meer verhalen. Over armoede in Rotterdam. Over de vermeende Schotse moordenaar Charlie en over Koerdisch Nieuwjaar in Irak.

Nomad & Villager

In hun verhalen en reisreportages gaan Nomad & Villager op zoek naar het verhaal van de gewone man en de gewone vrouw. Onder het motto: Reisverhalen mogen schuren, gaan ze op stap met een dakloze en zwerven door zijn Groningen.

Ze leren wat de etiquette vereist als je een elfje tegenkomt in de jungle van Schotland. En ze onderzoeken hoe je je leven oppakt na een verwoestende burgeroorlog in Bosnië.

Voor hun verhalen springen ze uit een Cessna, reizen ze met husky’s en hangen ze diepgroen over de reling van een cruise. Ze portretteren Chinese horecawerkers in Nederland en laten zich in de boeien slaan in IJsland, het veiligste land ter wereld. Ok dat laatste is gelogen. Maar ze hebben het geprobeerd!

Over Elfjes en kogelgaten

In november 2015 is hun boek ‘Over Elfjes en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap’ verschenen. Het boek is uitgegeven door KNNV Uitgeverij.

In dit reis- en fotoboek, nemen Nomad & Villager je mee naar Noorwegen, IJsland, Schotland, Ierland, Bosnië en Irak. Boek voor 19,95 bestellen? We sturen het met liefde naar je op. Gesigneerd en al! Klik op de link om te bestellen.

En wie is wie, oftewel de biografie?

Mevrouw Nomad, alias Nicole Franken is fotografe. Ze studeerde aan de foto-academie in Amsterdam. Ze werd geboren in Rotterdam op de koudste dag van 1976, naar verluidt in ski-pak, en wist niet hoe snel ze naar Curaçao moest vertrekken om op te warmen.

Reisde per bus van hotspot naar hotspot, opmerkelijk voor iemand met een afkeer van het openbaar vervoer. Streek uiteindelijk neer op een boot op een oer-Hollandse plas. Vangt met haar camera dat wat buiten beeld dreigt te blijven (06-24242085).

Mevrouw Villager, alias Anneke de Bundel is journalist en reisblogger. Studeerde journalistiek in Tilburg. Geboren in België in het jaar waarop de landschildpad Tui Malila in Tonga op 188-jarige zijn laatste adem uitblaast.

Al op jonge leeftijd verhuisde ze naar Nederland. Een voorval waarvan ze nooit zou herstellen. Ze woonde achtereenvolgens in de VS, Spanje en het vroeg gestorven Joegoslavië. Ze portretteert het liefst mensen op zoek naar geluk. Meestal tegen de stroom in (06-81773669).

Illustratie: Flos Vingerhoets – Beeld: Lucy Lambriex

Prijzen & Nominaties

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.