In DE VIJF VAN geven inwoners tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week Juan Omar. Ooit vluchtte ze weg uit Iraaks Koerdistan, nu gaat ze terug en organiseert er reizen om de wereld te laten zien hoe mooi het is.
“Toen ontstond het idee om tours te organiseren naar Iraaks Koerdistan. Ik wil graag het toerisme in die regio verder ontwikkelen.”
“Koerdistan is een land dat je pakt. De mensen zijn heel gastvrij, de natuur is zeer afwisselend en het heeft zowel plaatsen van archeologische en traditionele waarde als ook hele moderne plekken. Het is bijzonder boeiend om te zien wat hier na de Golfoorlog allemaal in korte tijd is gebeurd. Sinds de eerste Golfoorlog, begin jaren negentig van de vorige eeuw, is Koerdistan een semi-autonome staat, die ook tijdens de Tweede Golfoorlog grotendeels buiten de vuurlinie is gebleven.
Het land maakt een economische bloeiperiode door, en inmiddels vliegen al diverse luchtvaartmaatschappijen op de hoofdstad Erbil en Sulemani. Bij aankomst krijg je een visum op het vliegveld. Er wordt zelfs voorspeld dat dit het nieuwe Dubai gaat worden. Dat hoop ik eerlijk gezegd niet maar des te meer reden om nu naar Koerdistan te gaan, nu dit deel van de wereld nog zijn eigen unieke karakter heeft. Het is in vergelijking met de rest van Irak, veilig en zeer welvarend.”
Koerdistan, de vijf van Juan…
1. Erbil citadel
De minstens 7000 jaar oude bewoonde stad is gevestigd op een aarden wal en ommuurd. Op deze plek woonden een lange lijst van volkeren: Soemeriërs, Babyloniërs, Assyriërs, Sassaniërs en Ottomanen naast vele anderen en ieder van hen liet in deze stad zijn sporen na op de heuvel die inmiddels 32 meter hoog is.
2. Lalish
Lalish is het centrum van de Yezidi`s die in dit bergdorp hun bedevaartsoord hebben. Veel heiligdommen zijn gewijd aan dit geloof dat is gesticht door Sjeik Adi, de stichter van het jezidisme. Deze geloofsgroep kreeg internationale bekendheid toen ze door de IS troepen de Sinjarberg werden opgejaagd en omsingeld werden.
Dit geloof verenigt elementen uit de christelijke, islamitische zoroastrische, manicheïstische, mithraïstische en heidense tradities. Een Jezidi moet minstens één keer in zijn leven een bedevaart maken naar Lalish, om er het graf van Sjeik Adi en ander heilige plaatsen te bezoeken.
3. St. Hormizd Klooster
Het ‘Rabban Hormizd klooster’ is een belangrijk klooster van de Chaldeeuwse kerk. Het is gehouwen uit de bergen, ongeveer 3 km van Alqosh en 45 km ten noorden van Mosul. Gesticht in 640 na Christus, is het de officiële verblijfsplaats van de patriarchen van de ‘Eliya’lijn van de kerk van het Oosten geweest van 1551 tot de 18e eeuw. Na de aansluiting met Rome in de vroege 19e eeuw werd het een prominent klooster van de Chaldeeuwse Kerk. Het klooster is genoemd naar Rabban Hormizd (rabban is het Arabische woord voor monnik) die het stichtte in de zevende eeuw en zelf is begraven in het heiligdom.
4. Amadiya
De oude stad Amadiya dateert terug tot minstens de Assyrische tijd. Ligt op een hoge berg boven een adembenemend landschap en wordt gevoed door een geothermische bron afkomstig ver beneden de berg, het was ooit een onneembare vesting. De stadspoort, Bab Zebar, ligt aan de oostkant van de stad en is gebouwd in 500-600 AD. Er is een oude synagoge uit de 3e eeuw in deze ooit belangrijke Joodse stad. Amadiya was ook het centrum van de Chaldean astrologie en astronomie. Deze stad ligt 1400 meter boven de zeespiegel.
5. Rode gevangenis
Gevestigd in een voormalige Ba’ath intelligentie hoofdkantoor en gevangenis. Dit museum toont de gruwelijke terreur die het Ba’ath regime toegebracht had aan de lokale Koerdische bevolking. Bezoekers worden rondgeleid door de gevangenissen en verhoorkamers. Het museum beschikt over vele Sovjet-tijdperk gepantserde gevechtsvoertuigen. Er naast ligt een gedenkteken dat lijkt op een tunnel van spiegels.
Meer dan 5400 kleine gloeilampen vormen een patroon op het plafond en 182000 grillige stukken glas werden in de muren van de smalle gang verwerkt. Elke stukje glas vertegenwoordigt een slachtoffer die gedood is onder Saddam, en elke lamp staat voor elk Koerdisch dorp dat hij onder zijn bewind vernietigde.
Beeld: Nicole Franken
Meer Iraaks Koerdistan? Lees ook:
- De bruidsschat van Koerdistan
- Voor de vrijheid van Vlinder
- Uw man in Irak, meneer M.
- Koerdistan in beeld
Dir mar Mattai is echt veel mooier dan Hurmuz hoor, echt heel mooi, wanneer je wilt heb ik foto’s…..
Hoi Jetten, dank je wel voor je aanvulling en je aanbod voor foto’s. Bij deze gastrubriek plaatsen wij altijd maar één foto maar volgend jaar als we er zelf zijn geweest, volgt er een hoop meer.