Ronda tips van locals

In DE VIJF TIPS VAN geven inwoners tips over hun kleine land of hun grote wereldstad. Deze week Lies Wajer die zich liet vangen door het bijzondere licht van Ronda en zich daar voorgoed vestigde. Haar tips maakten ons nieuwsgierig en wij reisden al snel na plaatsing van dit verhaal af naar die prachtige vallei.

Zodra je Ronda benadert, komende van de kust, merk je twee dingen op. De temperatuur wordt iets koeler en de lichtval is anders. Het spel van zon en schaduw in deze bergstreek is zo spannend dat het lijkt alsof de zon hier anders schijnt. Dit licht, in combinatie met de bijzondere ligging op het hoge plateau, het omringende natuurgeweld en de historische gebouwen in de oude stad, zorgt ervoor dat iemand op slag verliefd kan worden op Ronda.

Ronda tips van locals

Ik zag het licht, om precies te zijn op 6 juni 1995, voor het eerst en het kwam meteen binnen. Een coup de foudre, liefde op het eerste gezicht. Diezelfde dag zei ik tegen de vriendin met wie ik op vakantie was; ‘Hier zou ik wel kunnen wonen’. Ze schamperde: ‘Hoe kan je dat nou weten na één dag’. Maar ik wist het gewoon.

Intussen woon ik hier al achttien jaar, waarvan zestien samen met mijn man, een geboren en getogen Rondeño en onze vijftienjarige zoon. We hebben ons paradijsje gevonden in een uithoek van de vallei Llano de la Cruz waar we naast een uitgebreide moestuin ook een vakantiehuis hebben.

Onze bedoeling is om zo autarkisch mogelijk te leven, maar tegelijkertijd wil ik niet alle geneugten van de 21e eeuw ontberen, dus wij bewandelen daarin een soort comfortabele middenweg. Hetgeen meebeleefd kan worden in ons vakantiehuis, ook gelegen in deze stille vallei, omringd door biologische groentetuinen, wuivend bamboe en kwetterende vogels, die bij zonsondergang komen baden en drinken in het privé zwembad. Dit is zeker míjn idee van een vakantie!

Maar waarom Ronda?

Er zijn meer dan 5 redenen te bedenken waarom Ronda zo de moeite waard is om te bezoeken, maar dit zijn voor mij de meest voor de hand liggende Ronda tips:

1. De historie

De oude stad van Ronda, la ciudad, is de perfecte plek om rond te lopen en te verdwalen in de Romeinse en Moorse geschiedenis, die deze stad beurtelings getekend heeft.

Een duidelijke erfenis van de Arabische tijd is de muralla, de op veel plaatsen nog zeer goed geconserveerde stadsmuur. De veel oudere eerste Romeinse nederzetting is Acinipo, ook wel Ronda la Vieja (Het Oude Ronda) genoemd. Dit meer dan 2000 jaar oude Romeinse amfitheater op twintig kilometer afstand van het huidige stadje Ronda kan nog steeds bezocht worden.

Maar de alleroudste tekenen van menselijk leven zijn terug te vinden in de grotten van La Pileta, te vinden nabij Benaoján. In 1905 ontdekt en tot nationaal monument verklaard in 1924. In deze grotten zijn muurschilderingen gevonden van paarden, geiten en vissen, die stammen uit het Paleolithisch Tijdperk. De grotten worden onderhouden door een particuliere familie (wier grootvader ze heeft ontdekt) en bezoeken zijn vrijwel het hele jaar door mogelijk.

2. De ligging

Ronda is een van de mooiste steden van Andalusië, doordrenkt van geschiedenis. Het staat op een torenhoog plateau in de bergen van de provincie Malaga. Het plateau is in tweeën gescheurd door de kloof, El Tajo, en is de natuurlijke scheiding tussen het oude en het nieuwe Ronda.

Deze kloof is overspannen door een stenen brug, El Puente Nuevo, waaronder ooit een gevangenis zat. Alle bezoekers aan Ronda turen met ongeloof naar beneden in de diepe kloof, om dan vaak onbewust huiverend een stap terug te zetten!

En wat mij, als fervent fotografe, het meeste aantrekt, is het lichtspel van zon en schaduw en de contouren van de bergheuvels die het stadje omringen.

3. Het natuurgeweld

De Serranía de Ronda =, een van de voor de hand liggende Ronda tips, is een groot gebied vol beschermde natuurgebieden in het binnenland van de provincie Málaga. Een gebied dat zich uitstrekt van Ronda, ruim vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol, tot bijna aan de kust van Gibraltar. De grootste natuurparken zijn:

  • Sierra de las Nieves
  • Sierra de Grazalema
  • Los Alcornocales

Daarbuiten zijn nog eens meer dan 20 gebieden tot beschermd natuurgebied verklaard. De belangrijkste reden hiervoor is dat het grotendeels bestaat uit verdwijnend authentiek Mediterraan bosgebied, met steen-, en kurkeiken en de Andalusische (ook wel genoemd ‘Portugese’) eiken.

Deze eikenbossen zijn bestand gebleken tegen de extreme temperaturen die hier kunnen heersen, van ver onder het vriespunt tot ruim boven de 40º C. op zomerse dagen. De natuurgebieden van Grazalema en de las Nieves huizen ook nog eens de zeer zeldzame Pinsapos, de Spaanse zilverspar, die ooit nog heeft samengeleefd met de dinosauriërs en bijna nergens meer op de wereld te vinden is.

4. Eten en drinken

Als er ergens geen gebrek aan is in Andalusië, dan is het wel openbare eetgelegenheden. Ik ken geen ander volk dat zo graag buitenshuis eet dan de Andalusiër. En je kan je in Ronda ook volop tegoed doen aan tapas en wijnen. Helaas is niet alles van een verfijnde kwaliteit, vandaar hier wat tips van een paar restaurants die een constante goede kwaliteit leveren:

Goede tapasbars zijn o.a. La Taberna, Tragatapas of het wat nieuwere Camelot vlakbij een nieuwe uitgaanszone die in de volksmond vrolijk La Playita (Het Strandje) heet, ondanks dat het slechts uitkijkt op een openbare parking!

Even buiten Ronda in het oude depothuisje van het treinstation van Arriate (het dorpje waar overigens ook veel cheap & cheerful tapasbars te vinden zijn) ligt het restaurant El Muelle de Arriate van de sympathieke Nederlandse gastheer Frank.

Verder zijn er een aantal zeer aangename pastelerias, zoals Daver, Chocolat en Fuente la Higuera, waar een uitgebreide thee- en koffiekeuze wordt aangeboden met ontbijt of heerlijke zoetigheden. Overigens ook allemaal plekken met gratis WiFi.

De wijnproductie is de laatste jaren weer erg in opmars in Ronda. En hoewel de prijs-kwaliteit verhouding niet overal even goed verdeeld is, kun je een uitgebreide wijnroute vinden in de ruime omtrek van Ronda met maar liefst twaalf bodegas die bezocht kunnen worden.

5. Slapen

U zoekt de rust en stilte? Wij bieden een geheel zelfstandig en uitermate romantisch gelegen Casa Vallecillo aan op acht kilometer afstand van Ronda en op twee kilometer van het sympathieke dorp Arriate aan. U wilt in de stad verblijven? Dan kunnen wij u de volgende adressen met een gerust hart aanbevelen:

Beeld: Nicole Franken – Filmpje: Tanja Nabben

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.