Istanboel, de vijf tips van …

Ze woont in een wijk aan de Bosporus net iets verder van de oude stad en weet precies waar je je koffie moet drinken en waar je in Istanboel nog dolfijnen ziet. Binnenkort vertrekt ze maar niet voordat ze met ons haar Istanboel tips heeft willen delen. De vijf dingen die ze het meest gaat missen.

Merhaba! Mijn naam is Elja. Ik woon sinds bijna 2 jaar in Istanboel. Istanboel is een bruisende stad met veel culturen. Vergeet trouwens niet dat je ook bij een citytrip een visum nodig hebt. Binnenkort verhuis ik terug naar Nederland, maar hieronder vind je de 5 dingen die ik het meeste zal missen aan deze prachtige stad. Hier volgen mijn Istanboel tips:

Istanboel tips

1. Santral Istanbul

Een museum? Echt? Jazeker. Als moeder van drie kleine kinderen combineer je graag het leuke met het leuke-voor-kinderen, hè. Dat kan in Istanboel heel goed, o.a. in Santral Istanbul. ‘Santral’ zoals in ‘Centrale’. Want deze ruim 100 jaar oude energiecentrale in het puntje van de Gouden Hoorn is nu een museum over energie.

Beneden kun je experimentjes doen, maar veel leuker is het boven: de oude controleruimte is nog helemaal intact. Met een trapje daal je van daar af naar de daadwerkelijke centrale, waar je gewoon op, over en onder kunt klimmen.

Op de site staat een mooi filmpje dat een goede indruk geeft. In Nederland zou het niet mogen zo zonder toezicht maar in Turkije kan dat nog.

Daarna kun je lekker ontbijten, lunchen, brunchen of dineren bij het hippe restaurant op het terrein dat vooral voor de weekendbrunch heel populair is. Een perfecte dag uit (ook zonder kinderen). Helaas kun je er sinds kort geen biertje of wijntje meer drinken, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een prachtige plek, zowel binnen als buiten.

2. Ontbijt in het Istanbul Modern

Ik heb nog lang niet alle musea in Istanboel gezien, maar het Istanbul Modern hoort tot mijn favorieten. Prachtige moderne kunst, geweldige tentoonstellingen en het museum zelf is ook een lust voor het oog met een industriële look en feel.

Zelfs de trap en de plafonds bestaan uit tot nadenken stemmende kunstwerken. Maar je kunt er meer…! Kenners weten dat het Istanbul Modern de beste plek in Istanboel is om buiten te ontbijten met een van de beste uitzichten. Eten met uitzicht op de Gouden Hoorn en het Topkapı paleis en een heerlijk Turks ontbijt.

Eten met uitzicht op de Gouden Hoorn en het Topkapı paleis

Als je er stipt om 10:00 binnenkomt, zit het terras waarschijnlijk al bijna vol maar het is het wachten op een plekje waard, ook voor de lunch. Afiyet Olsun!

Ps. Wat alleen locals weten, is dat je net pech kunt hebben: het museum grenst aan de pier voor cruiseschepen en bij drukte meren die pal voor het museum aan. Wel jammer als je er net je bruiloft viert, zoals wel eens gebeurt in het museum. Maar de collectie en het ontbijt zijn er niet minder om.

3. Karaköy

Het beroemde plaatje met het Topkapipaleis en de Blauwe Moskee op de achtergrond móét je natuurlijk schieten (en instagrammen)! Dat gaat het makkelijkst vanaf de pier in Karaköy. Als je op het begin van de beroemde Galatabrug, aan de overkant van de oude stad staat, neem je simpelweg de ondergrondse wandelgang en zorg je dat je links van de brug uitkomt.

Loop naar het water en behold!  Vele gerenommeerde fotografen gebruikten het prachtige uitzicht en de lokale toeristen op de voorgrond al voor beroemde foto’s. Maar ook de rechterkant van de brug is het verkennen waard, vol hans (zie boven), een beroemde vismarkt en ander prachtigs. Een droom voor fotografen.

Klaar met je foto’s? Neem lekker de boot naar de Aziatische kant en weer terug. Met een OV-kaart (Istanbul Kart, bij de meeste tabaksstandjes te koop) en een paar euro aan lira kun je eindeloos de Bosporus of de Gouden Hoorn op en neer.

De beste en leukste vorm van transport in Istanbul en nog goedkoop ook! Istanboel is een stad die zo veel meer beslaat dan de paar honderd meter rond de Blauwe Moskee, de Grand Bazar en de Hagia Sophia (die wel prachtig zijn!).

Je leert haar het beste kennen door buiten de gebaande paden te treden en gewoon rond te wandelen, terwijl je hier en daar een kopje Turkse thee drinkt. Ik hoop dat je net zo zult genieten als ik!

Op vrijdagavond en zaterdagavond is Ortaköy bovendien de belangrijkste uitgaanswijk van Istanboel. Je vindt er ook de beroemdste nachtclub van Turkije: Reina. Een must voor clubbers! Tip: reserveer voor het eten in een van Reina’s restaurants (neem de shift om 21:30), dan ben je verzekerd van een plekje op de dansvloer later die avond. Niet goedkoop maar een echte experience. Turken weten wat luxe is…

4. Hans

Een van de bijzonderste dingen aan het oude Istanbul vind ik de hans. Dat is meervoud: 1 han, 2 hans. Soms ook wel caravanserai genoemd. Hans zijn de oude karavaanstops die door handelaars (denk: zijderoute) werden gebruikt als ze in Constantinopel zaken aan het doen waren.

Ze bestaan uit galerijen met een binnenplaats, soms met een kleine moskee. Beneden lagen de waren, boven sliepen de handelaren. Iedere han had een eigen functie: goudhandel, diplomaten, bont, specerijen, etc. In feite is de beroemde Grand Bazar niets anders dan een aan elkaar gegroeide verzameling hans.

Ambachtslieden en handelaren

En als je in de omgeving van de bazaar gaat rondkijken, zie je er nog veel meer. Vaak zijn ze in slechte staat (maar daarom zo mooi!) maar worden ze nog steeds gebruikt door ambachtslieden en handelaren.

Tip: hans zijn gewoon openbaar, dus neus rustig (maar respectvol) rond, neem de trap omhoog en kijk op de galerij rond. Let wel op, want vanwege het slechte onderhoud is het niet allemaal even begaanbaar en betrouwbaar.

Gids

Je kunt wel het een en ander vinden online, maar het leukste is een goede gids om je te vertellen over de geschiedenis maar ook de hedendaagse gebruiken en ambachtslieden. En je mee te nemen naar hans die je anders niet kunt vinden, natuurlijk!

Ik kan je mijn favoriete gids Mehmet Tetik van harte aanraden. Ik heb de hans (en half Istanboel) met hem verkend de afgelopen twee jaar en hij heeft mijn tijd in en begrip van Istanbul enorm verrijkt.

5. Ortaköy

Ik woon in Ortaköy, een wijk aan de Bosporus die iets verder weg van de oude stad ligt en daarom minder bekend is bij toeristen. In het hart van Ortaköy, aan het water, vind je de prachtigste, net gerestaureerde moskee van Istanboel, een van de leukste en mooiste kelimwinkels, een Starbucks met uitzicht over de Bosporus (klim naar de bovenste verdieping en drink je koffie op voor de openslaande deuren!), een keur aan heerlijke restaurantjes en de beste plek om op een bankje even van de Bosporus te genieten.

Ik heb er wel eens dolfijnen zien langs zwemmen, dus wie weet! Ik eet het liefst Turkse tapas en vis bij dat restaurant met de boom door het dak, mocht je je het afvragen.

Leuk aan Ortaköy is dat het er weliswaar toeristisch is maar vooral Turks toeristisch. Toch wel heel anders dus dan de oude stad (Eminönü) waar je struikelt over andere buitenlanders. Er gaat maar een keer in de middag een boot vanuit Eminönu (de oude stad) naar Ortaköy, maar met de tram en de bus kom je er ook.

Share at:

5 reacties op “Istanboel, de vijf tips van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.