Doevakanties, 10 bijzondere tips

Voor wie niet aan het strand wil liggen maar liever wolven spot in Finland of overnacht als een dakloze, selecteerden de dames 10 bijzondere doe-vakanties.

1. Reizen en bevolking helpen

Je wilt een rondreis maken maar de plaatselijke bevolking ook een handje helpen. Kortom een echte doevakantie. Dat kan in landen als Oeganda en Malawi waar je bijvoorbeeld helpt een waterreservoir te bouwen.

Of  je overnacht bij een vrouw die ondervoede kinderen en hun moeders opvangt en voorlichting geeft. Be More biedt de mogelijkheid om reizen door diverse landen in Afrika en Azië te combineren met vrijwilligerswerk.

Rondreizen van 2  à 3 weken met aandacht voor sociale projecten is één van hun pijlers. Onder de bestemming Oeganda vind je reisverhalen over deze vorm van reizen.

2. Politiek toerisme

Het Israël-Palestinaconflict uitgelegd krijgen tijdens een week olijven plukken bij boeren op de westelijke Jordaanoever. Dat kan bij Plant een Olijfboom die olijfpluk- en boomplant weken aanbiedt  in Palestina. Je verblijft bij Palestijnen en hoort de verhalen van bewoners en ziet de moeilijkheden waar ze tegen aan lopen sinds de muur is gebouwd.

’s Avonds ga je naar lezingen van Israëli’s en Palestijnen over politiek, rechtspraak of onderwijs. Je bezoekt een vluchtelingenkamp en doet steden aan als Bethlehem en het conflictueuze Hebron waar de waan van het conflict zeer zichtbaar is. Onder de bestemming Israël vind je verhalen over deze vorm van vakantie.

3. Werken voor je onderdak

Stel je hebt helemaal geen geld om op vakantie te gaan maar wil wel weg, dan is WWOOFing  (World Wide Opportunities on Organic farms) wellicht de uitkomst. Een paar uur werken op een kamelenfarm in Tunesië, druiven plukken in Bulgarije of thee verbouwen in India in ruil voor onderdak en een maaltijd. De weekenden ben je vrij om op onderzoek uit te gaan.

4. Oppassen op dieren in andermans huis

Maar als je ook geen geld hebt voor de reis en toch weg wilt, is Holidaylink wellicht een mogelijkheid: oppassen op andermans dieren in Nederland of ver daar buiten. In ruil voor het verzorgen van goudvissen in Groningen, een hond of wat schapen in Duitsland, bezit jij gedurende een paar dagen of een paar weken een huis, een boerderij of een hut op palen.

 

5. Lopen met ezels

En als gewone huisdieren iets te eenvoudig zijn, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om met ezels te gaan lopen. Dit kan in Frankrijk of Spanje maar ook in onze eigen Achterhoek voor meerdere dagen bij de Ezelstal.

6. Dieren spotten

Behalve dieren verzorgen zijn er ook reizen om dieren te spotten. De wolf in Finland bijvoorbeeld op de taiga tegen de Russische grens. Je bouwt kennels voor huskies, slaapt in een jurt en wordt warm in de sauna. The Great Projects  is een van de aanbieders. Niet goedkoop. Maar wel goedkoper dan luipaarden spotten.

7. Zwemmen met dolfijnen

En ook op zee zijn er tal van mogelijkheden. Want zwemmen met dolfijnen werkt helend, volgens de mensen die het geprobeerd hebben. Je vliegt naar de Rode zee en ligt daar dan een week in het water tussen de dolfijnen die besluiten of ze jou wel of niet opnemen in hun pod.

8. Poffertjes bakken met Indiërs

Couchsurfen is in de eerste plaats slapen bij locals maar de website biedt ook mogelijkheden om mensen slechts voor een kop koffie te ontmoeten. Mensen die de stad of het dorp dat jij bezoekt op hun duimpje kennen en weten wat je er kunt doen. En als je niet op reis gaat kun jij natuurlijk een bed verschaffen of de gids zijn. Poffertjes bakken met Indiërs. Wordt het toch een doe vakantie.

9. Kamperen in andermans tuin

Kamperen is een doe vakantie maar al eens gekampeerd bij iemand in de tuin of laat iemand in jouw tuin kamperen. Campinginmygarden.com biedt die mogelijkheid. Het initiatief ontstond na de Olympische Spelen in Londen toen er te weinig slaapplaatsen waren en mensen hun tuin aanboden. Nog steeds biedt Groot Brittannië de meeste locaties.

10. Slapen als dakloze

Als seen it, done it, been there jouw slogan is, dan is dit wellicht wat voor jou. In Göteborg kunnen vakantiegangers ervaren hoe het voelt om dakloos te zijn. In het ‘Homeless Hotel’ hebben toeristen de keuze tussen een slaapzak in het park, een koude bank, een richel onder de brug of een paar dekens in het portiek. Het betreft hier een ludiek opgezet initiatief  van Faktum het blad van daklozen dat hen ondersteunt. Met het geld, 10 euro, steun je hun project.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.