De Mexico-correspondent

In DE BAGAGESCAN onderwerpen de dames de bagage van een fanatiek reiziger aan een grondige inspectie. Deze week de koffer van Mexico-correspondent Jan-Albert Hootsen wiens verhalen over verkiezingen en misdaad regelmatig in Trouw en de Groene Amsterdammer verschijnen.

1. Waar kennen we je van?

Jan-Albert Hootsen (Goes, 1982) werkt sinds 2009 als freelance correspondent in Mexico-Stad. Hij is de vaste correspondent in Mexico en Centraal-Amerika voor De Persdienst (Wegener) en dagblad Trouw en werkte in het verleden in diezelfde hoedanigheid onder andere voor de GPD en Radio Nederland Wereldomroep.

Hij levert tevens regelmatig bijdrages aan De Groene Amsterdammer, OneWorld Magazine, Globe & Mail, World Politics Review en VRT Radio 1. Sinds september 2013 is hij Mexico Bureau Chief van Vocativ, een Amerikaanse journalistieke startup die in oktober wordt gelanceerd.

2. Hoeveel reis je per jaar?

Als je de kleinere, binnenlandse reizen meetelt toch wel makkelijk 25 keer per jaar. Ik probeer in verband met mijn werk altijd minimaal één keer per maand de hort op te gaan, zoveel mogelijk ook buiten Mexico.

3. Waar reis je meestal naar toe en waarom?

Sinds ik als journalist in Mexico werk, ben ik geloof ik twee keer om recreatieve redenen op reis gegaan, en beide keren naar Nederland. In principe zijn al mijn reizen dus gerelateerd aan mijn werk. In Mexico heb ik het meeste de deelstaten Sinaloa, Chihuahua en Chiapas bezocht. Wat betreft de landen buiten Mexico staat Guatemala onbetwist op nummer één, gevolgd door Venezuela en Cuba.

4. Wat zit er in je rugzak en waarom?

Afgezien van kleding, toiletspullen en boeken ga ik nóóit op reis zonder mijn laptop en mijn fotocamera.

Verder neem ik meestal een flinke stapel printjes mee van leeswerk dat ik gebruik om mijn reportages voor te bereiden.

Heel belangrijk is ook de zilveren ketting met een kruisje dat mijn vriendin me altijd mee geeft; haar moeder heeft dat kruisje ooit laten zegenen in de Basiliek van Guadalupe in Mexico-Stad.

Zelf mag ik dan atheïst en niet bijgelovig zijn; ik neem hem altijd mee en doe hem altijd om. Het is een vast reisritueel: gordel om in de stoel van het vliegtuig – kruisje om mijn nek!

5. Heb je bijzondere gewoonten qua bagage?

Aan de tas zelf is er niet zoveel bijzonders, maar ik heb wel de eigenaardige tick dat ik bij het ophalen van mijn bagage altijd helemaal vooraan moet staan, op de plek waar de band binnenkomt. Het voelt net iets prettiger. Een tikkeltje neurotisch wellicht, maar het hoort bij mijn reisgewoontes.

6. Zonder welk boek kun je echt niet op reis?

(Journalistieke) reisverhalen neem ik altijd mee, boeken als ‘Travels with Herodotus’ van Ryszard Kapuściński, ‘Travels with Charley’ van John Steinbeck, ‘On the Road’ van Jack Kerouac of ‘Begin van een Onbekend Tijdperk’ van Konstantin Paustovskij.

7. Welke vraag zou jij graag aan de volgende gast van deze rubriek willen stellen?

Heb je ooit wel eens iets meegenomen waar je totaal niets aan had tijdens je reis, en wat je bewegingsvrijheid eigenlijk meer in de weg stond?

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.