IJsland, 10 hotspots

Een sprookjesland vol ijsschotsen, pony’s, watervallen, kloven en rotsformaties. Waar moet je heen? Wat moet je zien? Eerlijk gezegd: overal en alles! Maar omdat we weten dat dat schier onmogelijk is, hier een onmogelijke selectie.

Eerlijk gezegd is het nogal lastig om in IJsland 10 hotspots te benoemen wat het hele eiland is een hotspot. Toch doen we een poging om 10 zaken aan de zuidkust te benoemen die je niet mag missen. Hier volgt: IJsland, 10 hotspots.

IJsland, 10 hotspots:

1.  Blue Lagoon

Het is niet echt een tip want je moet er gewoon heen. Dit bijzondere openlucht bad vol mineraalrijk water is ronduit heerlijk. De toegang is 40 euro van september tot december. De andere maanden 33 euro. Neem je eigen handdoek en badjas mee, dat scheelt in de prijs.

Laat je ronddobberen in dit ongeveer 37 graden knalblauwe stoombad. Trakteer je zelf op een heerlijk skyr (IJslandse yoghurt) smoothie aan de bar van het bad. Neem een scrub, laat je masseren. Kortom geniet!

2. Vik

Vik 10 hotspots IJsland

Vik is een prachtig klein plaatsje. Hier, op het zwarte lavastrand met zijn bijzondere rotsformaties die in zee staan, werd een deel van Game of Thrones opgenomen. Stop even bij Dyrholaey waar je over de 120 meter hoge vogelrots kan lopen.

In Vik zelf staat niet ver van de rotsformaties Renisdrangar, een oud huisje dat nu als restaurant, winkel en museum dienst doet. Halldorskaffi is vooral erg leuk vanwege de dorpssfeer en de ontmoetingen met de lokale bevolking.

3. Seljavallalaug

Tussen Vik en Hvolsvöllur ligt een oud zwembad Seljavallaug. Het ligt tussen de heuvels en is met natuurlijk warm water gevuld dat van een rots omlaag stroomt. Het zwembad werd in 1922 gebouwd om zwemles te geven en zo het aantal verdrinkingen onder de bevolking en vissers terug te dringen.

Je komt er via de Seljavellir boerderij (weg 242). Niet ver daarvan is een parkeerplaats. Dan is het een klein half uurtje lopen tot aan het zwembad. Er is een hokje om je om te kleden. Douches zijn er niet. De toegang is gratis. Neem slippers mee.

IJsland ringweg

4. Boerderij Hunkubakkar

Niet ver van Kirkjubaejarklaustur, ja even oefenen, ligt de boerderij Hunkubakkar. De schapenboerderij heeft een aantal huisjes op het terrein waar je heerlijk kunt slapen. Het restaurant is een aanrader en wordt gerund door een Poolse hippie die de heerlijkste gerechten te voorschijn tovert.

Vanuit het restaurant geniet je van de heuvels vol schapen en het weiland vol IJslandse ponies. Het hotel wordt gerund door Olof die je van alles kan vertellen over IJsland.

5. Fjaðrárgljúfurkloof

Vlak achter de boerderij ligt Fjaðrárgljúfurkloof, een met mos bedekte canyon waar water doorheen stroomt dat uitmondt in een landschap door Escher ontworpen. Althans dat vermoeden we. Je kunt langs de kloof omhoog lopen voor een aantal zeer bijzondere vergezichten.

Fjaðrárgljúfurkloof IJsland

6. Skogar & Skogafoss

De meeste mensen zullen ongetwijfeld stoppen bij de 62 meter hoge Skogafosswaterval.

Zeer de moeite waard, maar het openluchtmuseum dat zich er zowat naast bevindt is ook een aanrader.Hier zie je de traditionele oude turfboerderijtjes. Woningen die helemaal bedekt zijn met turf en gras.Het openluchtmuseum heeft een tiental gebouwtjes en geeft een aardig kijkje in het traditionele IJsland. Er is een kerkje, een school en een aantal traditionele woningen, prachtig ingericht.

Skogar openluchtmuseum IJsland Nomad&Villager

7. Paardrijden

IJsland is het land van de IJslandse pony’s. De paarden werden in de 7e eeuw door Noren naar het eiland gebracht en zijn nog altijd even puur. Vermenging met andere rassen is verboden en import eveneens. Paardrijden door het sprookjeslandschap is een aanrader.

Hou er wel rekening mee dat het weer slecht kan zijn en de kans groot dat je ingesnoerd wordt in een knaloranje regenpak. Net buiten Reykjavik ligt in Gljúfrasteinn, Laxness horsefarm.

Game of Thrones

De paarden wachten je van de kant van de weg op. Binnen in de boerderij kun je koffie drinken en een blik werpen op alle beroemdheden die de manege hebben aangedaan. Je tocht voert door de vallei van Mosfellsdalur. En het is heel spannend op te weten dat je mogelijk een van de vele pony’s berijdt die een rol speelden in de opnames van de Game of Thrones.

Paardrijden op Laxness horsefarm IJsland

8. Halldór Laxness

Tegenover de manege staat het woonhuis annex museum van nobelprijswinnaar Halldór Laxness.. De schrijver werd bekend met romans als Onafhankelijke mensenSalka Valka: roman van een menschenlevenHet herwonnen paradijs, De klok van IJsland, en Het visconcert en werd geroemd vanwege zijn vermogen het veranderende IJslandse landschap steeds weer tot uiting te brengen.

Zijn huis is nu een museum over zijn bewogen leven. De schrijver reisde veel en schreef daar over en ook wisselde hij nog eens van levensopvatting, zo was hij Rooms-Katholiek en zwoor hij dat later af om socialist te worden.

9. Eyrarbakki

Eyrarbakki IJsland

Een klein dorpje aan het water. Ooit was dit een belangrijke havenplaats. In IJsland zelf is het dorp bekend omdat het de enige twee gevangenissen van het land herbergt. Maar zelfs die zien er schattig uit. Er liggen fietsen in het gras alsof de gevangenen elk moment weer op de fiets kunnen springen om naar huis te fietsen.

Het is een heel stil vissersdorpje met een mooie kerk en het Hüsid, een voormalige Deens koopliedenhuis, nu een museum. Op trampolines liggen huskies te slapen. Soms loopt er iemand voorbij die een praatje maakt. Hoewel je het niet zou zeggen, verbergen een aantal op het oog oude schuurtjes prachtige ecolodges. Ga lekker eten in het Rauda Husid, het rode huis.

10. IJsbergenmeer Jökulsárlón

Zo bijzonder, deze 200 meter diepe gletsjerlagune. Wat je ziet is de 20 kilometer brede Breidamerkurjökull die 5 meter per dag het meer inglijdt. Hierdoor ontstaan de ijsbergen die in de lagune ronddrijven en na een jaar ongeveer de oceaan bereiken. Je kunt zelfs een tocht over het meer maken met een amfibievoertuig.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

 

Meer IJsland? Lees ook:

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.