Bilbao 10 hotspots

Bilbao transformeerde van een vuil industrieel eendje in een prachtige designzwaan aan de Nervión. Steppen, varen, een oude binnenstad, moderne kunst en heerlijke tapabars liggen er op een steenworp van elkaar. En dat alles door zee en bergen omringd. We geven je 10 redenen om van de stad te houden, maar er zijn er zoveel meer.

Bilbao aan de Nervión. De rivier, waarvan de Baskische schrijver Pío Baroja schreef dat ze de aortoa van de stad vormt.

Bilbao 10 hotspots:

Natuurlijk moet je naar het Guggenheim en door de oude binnenstad, Casco Viejo, dwalen, maar er is zoveel meer. Bilbao, 10 hotspots:

1. Artxanda Funicular

Om een idee van de stad te krijgen, neem de Artxanda Funicular, het kabelbaantje, dat de berg Arantxa met Bilbao verbindt. Hier boven zijn een aantal goede restaurants en het is een plaats waar veel Bilbaínos op zondagmiddag, de traditionele lunch nuttigen.

Op heldere dagen kun je de zee zien. Van hier uit, zie je de Nervión liggen met de Zubizuribrug van Calatrava, het Guggenheim van Gehry, de bloemrijke puppy van Jeff Koons en de oude binnenstad die begint bij het fraaie theater Arriaga, vernoemd naar de plaatselijke Mozart. Het startpunt is op de rechteroever net voorbij de Zubizuri brug aan de Funikularreko Plaza. Vertrekt elke 15 minuten en kost een euro.

2. Zwemmen in de Alhóndiga

De nummer twee van de Bilbao 10 hotspots is de Alhóndiga. Een voormalig wijnpakhuis in de wijk Ensanche. Deze wijk dateert uit de 20e eeuw en vormt de uitbreiding op de oude middeleeuwse stad. Hier tref je de grote winkels van de bekende merken aan en hier is ook Palacio Chavarri, een neorenaissance-paleis in Vlaamse stijl gebouwd naar de plannen van de Belgische Art Nouveau-architect Paul Hankar.

Ook Casa Montero van Luis Aladrén, die het in Gaudi-stijl optrok, schreeuwt hier om aandacht. Net als het Carlton Ambassador, waar de Baskische regering gedurende de burgeroorlog onderdook.

Bilbao, 10 hotspots Alhondiga zwembad

Het Alhóndiga is volledig ingericht door Philippe Starck en eigenlijk begint het al buiten waar schemerlampen en stalen stoelen je naar binnen leiden. Je kunt er plaats nemen op verlichte witte banken. Er zijn culturele tentoonstellingen, een mediatheek en er is een sportcentrum.

Je kunt daar zwemmen maar je kunt ook genieten van zwemmende mensen boven je hoofd. Opvallend zijn de 43 pilaren die het gebouw ondersteunen en ieder in een andere bouwstijl zijn uitgevoerd. Boven op het terras van bar-restaurant Yandiola heb je een prachtig uitzicht over de stad.

3. Steppen naar Portugalete

Bilbao ligt aan een ria, een rivier met getijdewisselingen. Vanaf de stad kun je helemaal de rivier af tot aan zee. Voor een groot gedeelte gaat dit via een fantastisch fietspad, eenmaal buiten  de stad moet je wat creatiever zijn en een beetje zigzaggen langs het water.

Je komt langs de haven met zijn kranen en opslagloodsen. En je blijft een fantastisch zicht op de bergen erachter houden. Bij Portugalete kom je uit bij de hangbrug die je van de ene naar de andere kant van de rivier brengt. In totaal is het tot aan zee zo’n 14 km. Steps en fietsen zijn met of zonder gids te huur.

4. Eten in bistro Guggenheim

Dat je naar het Guggenheim museum met zijn bijzondere architectuur moet, staat buiten kijf, maar je kunt in het Guggenheim ook fantastisch eten in de bistro met een bijzonder terras. Het eten daar vonden wij echt een hoogtepunt.

Voor 35 euro heb je een driegangen menu met wijn. Of als je een snel menu wil, sta je voor 18 euro weer buiten. Vegetarisch en glutenvrij, kan allemaal: Bistro Guggenheim.

5. Sterren eten in Etxanobe

Baskenland en dus ook Bilbao is befaamd om zijn goede keuken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier de meeste Michelinsterren per vierkante kilometer vindt. Het leuke is dat het niet onbetaalbaar is en dat je meestal niet langer dan 3 maanden van te voren hoeft te reserveren. Voor de lunches zelfs minder.

In Bilbao is Etxanobe, te vinden op de bovenste verdieping van het Euskalduna Palace. Ze hebben één Michelinster, serveren voortreffelijk eten waarbij spannende amuses in stikstof niet worden geschuwd. Paul Ibarra zwaait de scepter in de keuken.

Er is een fraai dakterras waar je kunt eten. En ze nemen reserveringen aan per Whatsapp. Een achtgangenmenu is er vanaf €69,- inclusief wijn: Etxanobe.

6. Peddelen over de Nervión

Bilbao host al een paar jaar de World Stand Up Peddle (SUP) competition in de stad die gesponsord wordt door de grote watermaatschappij, bij toeristen vooral bekend als de grote zilverkleurige Iberdrolatoren.

Nou hoef je niet meteen een wereldkampioen te worden, maar gewoon een beetje peddelen over de Nervión is een heerlijke manier om de stad te leren kennen. Bij Bwaters kun je terecht voor een tocht of een cursus.

Stand up Peddle SUP Bilbao

7. Café Iruña

Al meer dan 110 jaar inmiddels, zit recht tegenover het parkje Jardines de Albia, Café Iruñia. Het café is vooral bekend vanwege zijn bijzondere Mudejar inrichting en lambrisering van tegeltjes, azulejos, genaamd. Het werd in 2000 zelfs tot beste café van Spanje uitgeroepen.

Het is nostalgisch, je verwacht er ieder moment een beroemde schrijver aan een tafeltje. Ontbijt is nog steeds vooroorlogs geprijsd: al vanaf €2,60, een menu €14,00. Het café is alle dagen open.

8. Boottocht naar Portugalete

Niet fietsen of peddelen? Maar gewoon lekker onderuitgezakt de rivier verkennen tot aan zee? Eventueel aangevuld met een wijnproeverij van Baskische Rioja en de typische Txakolíwijn uit de streek? Het kan allemaal.

De maatschappij Mardebien verzorgt verschillende mogelijkheden op hun zeiljacht, waarbij je aan boord gaat in Bilbao zelf, vlak voor het maritiem museum.

9. Hangende brug in Portugalete

Toegegeven Portugalete is niet Bilbao, maar of je nu fietst, stept of vaart van Bilbao langs de rivier richting zee, vroeger of later kom je bij de hangbrug. Een bijzondere brug die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.  De zweefbrug bestaat uit een hoog frame aan beide kanten van de oevers van de Nervión.

Er tussen hang een soort grote wagon waarop plaats is voor voetgangers, fietsers en 6 auto’s. Deze wagon beweegt zich tussen de twee rivieroevers heen en weer. Voor degenen zonder hoogtevrees: Je kunt de brug ook op, hoog boven het water.

En als je dan toch in Portugalete bent, bezoek dan ook in dit fraaie plaatsje de Basílica Santa María uit de 15de eeuw en de  de Toren van Salazar.

10. Tapa tour in de oude stad van Bilbao

In het oude centrum van Bilbao, Casco viejo in het Spaans, wemelt het van de kleine barretjes waar je heerlijke tapas kunt krijgen.  Sommige bars tellen het stokje op je bord, andere serveren een bij ieder (alcoholisch) drankje een tapa.

Bilbao de markt aan de rivier de nervion

Op de Plaza Nuevo, een prachtig neoklassiek plein met arcades vol winkels en restaurants zijn er talloze mogelijkheden, maar ook in de andere straatjes en steegjes, zijn de mogelijkheden legio.

Hoewel veel bars in de binnenstad ook qua vormgeving zeer fraai zijn, geldt nog altijd dat onooglijke barretjes met veel tl-verlichting vaak de lekkerste tapas serveren.

Tekst: Anneke de Bundel  – Beeld: Anneke de Bundel, Iker Basterretxea, Borja Dopico

 

Share at:

2 reacties op “Bilbao 10 hotspots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.