Valencia, de vijf tips van…

Wat moet je zien als je naar Valencia gaat? We vroegen het René Clerx, directeur van Route 66 Idiomas, de taalschool waar je in Valencia Spaans kunt leren. Je moet natuurlijk op de fiets en eten op het strand. En Spaanse les nemen!

“Valencia kende ik al vanaf 1996. Een vriend uit Groningen nam de grote stap om naar Valencia te verhuizen om te zien of hij daar een leven kon opbouwen. Ik bezocht hem zo nu dan een weekend, maar het duurde tot 2002 dat ik de stad écht leerde kennen: ik nam een sabbatical om eens goed na te denken over het vervolg van mijn loopbaan.

Valencia tips locals

De basis voor Valencia tips locals … is hier natuurlijk gelegd. Het jaar vloog voorbij, ik was de Spaanse taal machtig, had veel nieuwe vrienden en ook ideeën om mijn vastgelopen carrière een fris en positief vervolg te geven.

Valencia, de vijf tips van...brug bij het wetenschapspark Nomad&Villager

Na een jaar kwam toch weer opnieuw de onvrede naar boven, teleurstelling dat de nieuw ingeslagen weg op het carrièrepad niet datgene bracht wat verwacht was. Niet het type baan was het probleem, maar de vorm waarin. Het werken in loondienst bleek het grootste struikelblok, het niet goed uit de voeten kunnen met mijn superieuren. Eigenwijs, koppig en ongeduldig als ik ben: “Dat kan ik beter”.

Talenschool

Een eigen bedrijf? Het laatste waar ik ooit aan gedacht had, maar terugkijkend leek het toch erg voor de hand te liggen. Het brainstormen startte opnieuw, nu in Nederland. Eigen bedrijf ok, maar wat en waar?

Gesproken met vrienden en pratend over mijn tijd in Valencia kwam onder andere ook een talenschool aan de orde. Erover nadenkend bleek dit idee een verrassende hoeveelheid passende puzzelstukjes te bevatten, zoals de toevallig opgedane contacten binnen het onderwijs (docenten) en de gemeente (vergunningen).

Route 66 Idiomas

Om een kort verhaal nog korter te maken; 4 weken later hakte ik de knoop door en nog eens 4 weken later zat ik in Valencia. De rest is geschiedenis; op 4 april 2015 vierde mijn talenschool Route 66 Idiomas haar tienjarig bestaan. Tien jaar Spaanse les aan studenten van over de hele wereld, die individueel of in kleine groepjes (sommigen voor een week, anderen een heel jaar) een prachtige stad en haar cultuur hebben leren kennen.

De meest voor de hand liggende tip binnen “Valencia tips locals” zou natuurlijk het nemen van Spaanse les zijn. Wanneer je voor wat langere tijd naar Valencia komt,zou ik dat ook zeker doen.

Korte tripjes

Valencia is eveneens geweldig voor kortere tripjes. De stad is vanuit Nederland goed bereikbaar en heeft enorm veel te bieden.Voor elk wat wils, en natuurlijk: altijd heerlijk weer!” Hier volgt Valencia tips locals…

1. Pak de fiets

Verken Valencia op de fiets. Je ziet zoveel meer en de stad is er ideaal voor: erg vlak en veel zon. Hoewel er weinig fietspaden zijn, je kunt je prima verplaatsen via de normale straten en voetgangers gebieden en lijkt het verkeer veel drukker dan het in werkelijkheid is.

Bij mijn taalschool in de straat zit een verhuurder Solution bikes.

2. Op het balkon van de burgemeester

Met de installatie van de nieuwe burgemeester Joan Ribó in 2015 na 24 jaar Rita Barbera, is de frisse wind die door het stadhuis waait, ook letterlijk fris. De nieuwe burgemeester die op de fiets naar het werk komt, heeft besloten dat het balkon van het stadhuis voortaan open is voor het publiek.

En dat is een aanrader voor fotografen want vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht over het plein. En nu je er toch bent, kun je ook meteen de indrukwekkende spiegelzaal gaan bekijken. Leuk is ook dat als je naar boven klimt, je de medewerkers van het stadhuis aan het werk ziet. Over transparantie gesproken!

3. El río Turia de Valencia

Kenmerkend voor Valencia is de rivier Turia. Deze rivier liep midden door de stad en is in de jaren ´50 drooggelegd na de zoveelste overstroming. De rivierbedding is nu een langgerekt park met een lengte van 8 kilometer.

Ideaal voor een wandeling of fietstocht. De meest bekende attracties die hier zijn aangelegd zijn de Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC) en het Bioparc. Ontwerper hiervan is de bekende Valenciaanse architect Santiago Calatrava.

Valencia Museum van kunst en wetenschap Nomad&Villager

4. Het Patacona-strand

Valencia heeft kilometers mooi strand. Het makkelijkst te bereiken is het strand van Malvarosa, maar daardoor is dat altijd erg druk. Wanneer je een stuk doorloopt over de boulevard kom je uit bij het volgende strand: Patacona.

De moeite waard, ook al omdat hier leuke terrasjes en lekkere eettentjes zijn, zoals La Más Bonita en het authentieke Restaurant Llevant.

Valencia Patacona strand Nomad&Villager

5. El Central bar

Valencia kent vele overdekte markten, maar de grootste is El Mercado Central (bouwjaar 1928). Alle soorten en maten groenten, vlees, vis, brood en banket, kruiden en kant en klaar eten zijn hier prachtig uitgestald en te koop.

Maar echt bijzonder is El Central bar, een bruin-zwarte bar achterin. Dit is de bar van Ricard Camarena, een van de topkoks van Spanje. Hier kun je heerlijke raciones krijgen zoals ansjovis, kroketjes van kip of patatas bravas, door de kok in een culi-jasje gegoten.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

3 reacties op “Valencia, de vijf tips van…

  1. Ja, leuk, de meeste tips zou ik ook geven. Alleen op Patacona ben ik niet geweest. Mijn 30 tips voor Valencia (met kinderen!) staan inmiddels op mijn blog, maar ik wil er nog zoveel meer over posten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.