De ideale gemeenschap? Zijn 108 mensen verspreid over kleine houten huisjes op een rots precies goed of zou het je beklemmen? Moet er een zee zijn? Met eerst een smalle trechter, een soort minifjord, dat bekleed is met banden om te voorkomen dat de ferry beschadigt en het lijkt alsof je een geheimzinnig land binnenvaart?
Op een stormachtige nacht in oktober, na een begrafenis, die tot een gedenksteen in het dorp zou leiden. En die generaties verder nog altijd nog wordt opgeworpen en nog altijd verbroedert.
Røvær in beeld
En dan van die plekken met geheimzinnige kerstbomenbosjes, die de inlanders onkruid noemen. En een bunker waar je op de bodem nog de laatste peuken van de Duitsers op de vloer vermoedt. Over Duitsers gesproken, die wonen er ook. Net als Chilenen en IJslanders, waarbij zij een beetje op Björk lijkt.
En dat de Duitsers dan iets verantwoords met de kweek van zeewier doen. En iets minder verantwoords als ruzie maken met de koning van Noorwegen. En dat je spontaan wordt uitgenodigd in een kleine visserswoning uit 1880.
De tijd van de grote haringvangsten
Met een winkel uit de tijd van de grote haringvangsten. Toen je nog via de aangemeerde boten de overkant van het fjord kon bereiken.
En dat het enige gemotoriseerde vervoer uit de tractor van Sigurd en het elektrische autootje van Toris bestaat. En dat je een bezoek aan de geëmotioneerde Sifride brengt die hier niet wilde wonen want er was hier niks, geen wc geen douche en die alsmaar moest huilen maar ja de mensen waren zo warm en zo aardig dat ze dacht: “ik blijf”. En dat ze je na afloop van je bezoek servetjes meegeeft en een kaars.
Zo’n gemeenschap is Røvær! Røvær in beeld.
Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken
Røvær praktisch:
- KLM vliegt dagelijks op Stavanger
- Van Stavanger gaat 10 x per dag een ferry naar Røvær