Isle of Harris in beeld

Harris. Altijd in een adem genoemd met Lewis. Lewis & Harris. Als twee ontdekkingsreizigers uit een voorbije eeuw. Maar Harris gaat nergens heen. Het ligt al sinds mensenheugenis in de Schotse Buiten Hebriden.

Isle of Harris – Lewis is zijn grote broer. En eigenlijk is ook dat niet waar: het is één eiland dat door de mens in tweeën is geknipt. Niet letterlijk, maar cultureel. Lewis is het grootste, bovenste deel. Daar waar de baaien en inhammen er een driehoek dreigen af te scheuren, begint Harris.

Isle of Harris in beeld

Noord-Harris welteverstaan. Zuid-Harris is het schiereiland dat eraan vasthangt. Als een winkelhaak in een stukje stof. Harris is oud, maar Lewis is ouder. De oudste steen onder Schotse bodem, komt van Lewis. Harris heeft andere wapenfeiten.

Na Hearadh, zoals de bewoners het in hun Keltische tongval noemen, is ruiger. Met heuvels van turf en hagelwitte stranden aan een azuurblauwe zee. Een tropisch eiland verpakt in een winters tenue.

Harris-tweed

Geboortegrond van de MacLeodclan, niet te verwarren met de MacLeodclan van Lewis. Beroemd vanwege de Harris-tweed, gedomineerd door de Wee Frees, en de nog fundamentalistischere Wee Wee Frees. Schotlands laatste gereformeerde bolwerken met de soundbite van een chocoladewafel.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Isle of Harris praktisch:

  • Vliegen op Iverness
  • Van Iverness naar Stornoway

Meer Schotland? Zie ook:

Meer over eilanden? Zie ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.