Groenland in beeld

We gaan naar Groenland voor ons boek. Een langgekoesterde droom. Alleen Groenland is geen land met een infrastructuur. Het is een verzameling van dorpen en nederzettingen op de flanken van een enorme ijsvlakte. Wij kiezen uiteindelijk voor Ittoqqortoormiit. Een minuscuul vlekje, hoog op de kaart van Groenlands oostkust. Het is een van de meest afgelegen plekken op aarde. Er leiden geen wegen naartoe, noch er vandaan. Wie een kop suiker bij de buren wil lenen, moet 800 kilometer zuidelijker.

Ittoqqortoormiit – Dit is de last frontier. Om er te komen in ieder geval. Om er te vertrekken is het al niet veel anders. Noem nog eens een dorp waar de inwoners eerst een paspoort moeten aanvragen om er weg te kunnen?

De dichtstbijzijnde beschaving bevindt zich op IJsland, zo’n 500 stuiterende kilometers door het luchtruim boven de Groenlandzee. Wie Ittoqqortoormiit verlaat, ontkomt niet aan die zee. Het is erover of erboven. Meer smaken zijn er niet.

Groenland in beeld

Wij kozen voor erboven. In een brandweerrood propellervliegtuigje dat urenlang dansend de wind bevocht. Soms maakte het een plotselinge draai en schoten er klonten ijs los die tegen de raampjes ketsten. ‘’Pók, pókpók’, onderbrak het ijs het gebrom van de propellers.

“Over 10 minuten gaan we landen”, had de piloot ineens gezegd. Waar, was vooralsnog een raadsel. Een tijdlang hingen we brommend tussen water en lucht.

Scoresbybaai

Niets wijst op de aanwezigheid van leven: geen bomen, geen begroeiing, geen vogels en zelfs de ijsbeer laat zich niet zien. Steen, ijs, water is alles wat de natuur te bieden heeft. En dan ineens, een zwenking en daar, aan het water, ligt een verzameling bontgekleurde huisjes: rood, blauw, geel, groen als de kleurstalen van een verfwaaier.

Inuit

Een enkele Deen daargelaten wonen hier overwegend Inuit. De meesten leven van de jacht op zeehonden, tandwalvissen en de muskusos. Een levensstijl die vrijwel ongewijzigd is sinds hun voorouders zich hier in 1925 vestigden.

De Scoresbybaai is het walhalla voor iedere natuurliefhebber. Het grossiert in superlatieven: Het ligt onder het grootste nationale park ter wereld, is het langste fjord en grootste fjordencomplex ter wereld. In gewone mensentaal gezegd: een reusachtig gebied vol fraaie baaien, ruige bergformaties en diepe fjorden.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Ittoqqortoormiit praktisch:

  • Reistijd maart – april voor wie de winter wil meemaken en sledetochten wil maken.
  • Reistijd juni – september voor wie de zomer maximaal 10°C! wil meemaken.
  • Wij vlogen naar Reykjavik met Iceland Air.
  • Naar Akureyri, Noord-IJsland met Air Iceland Connect.
  • Naar Groenland Constable Point/ Nerlerit Inaat met Norlandair.
  • Per helicopter met Air Greenland naar Ittoqortoormiit.

Meer Groenland? Zie ook:

Meer over eilanden? Zie ook:

Wij lazen voor deze reis:

 

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.