Favelas van Fortaleza in beeld

Fortaleza, één van Braziliës meest gewelddadige steden. Met de Olympische Spelen in aantocht, vroegen we ons af wat dit sportevenement de mensen in de favelas oplevert. Wat brengt het de vrouwen? De kinderen? Verandert er iets?

Fortaleza – We luisterden naar de verhalen van jonge meisjes, kinderen nog, en vrouwen in de prostitutie. De enige manier om een inkomen te vergaren in de favelas van Fortaleza die door drugs worden gedomineerd. Waar scholen en werkgelegenheid al een eeuwigheid zijn verdwenen en waar familiebanden soms sterk, maar meestal vernietigend zijn.

De favelas van Fortaleza in beeld

Veel vrouwen raken op jonge leeftijd zwanger, vluchten in crack, geleverd door de al even jonge mannen uit hun wijk. Dus moeten ze met nog meer mannen mee.

“Hoe doorbreek je de cirkel?”, vroegen we ons vertwijfeld af. “Door te vertrouwen op God”, luidde steevast het antwoord. Wij hadden er een hard hoofd in, maar soms schemerde God wel degelijk even door.

In de vorm van jonge nonnen die gewapend met een dosis humor de favela doortrokken om praktische steun te bieden. Zij kwamen op plekken waar de rest van de mensheid al lang niet meer kwam. Niet de politici, niet de politie. Wij mochten met hen mee en ontwaarden soms zelfs een lichtpuntje.

Vrouwen en kinderen

In deze serie brengen we de vrouwen en kinderen van de favela’s van Fortaleza in beeld. Lees hier het verhaal over onze aanhouding in de favela.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Free a Girl, een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.