De Faeröer eilanden in beeld

De Faeröer eilanden, een prachtige archipel van 18 eilanden. Met grote watervallen en blauwe binnenmeren. Een populatie van schapen en vogels, talrijker dan het aantal inwoners. De eilanden zijn de geboortegrond van vissers en boeren. Natuurmensen. Maar vergis je niet: dit is ook Scandinavië. Huizen met strak design, prachtige onwereldse muziek en ecologische produkten.

De Faeröer eilanden –  Johannus is een jong schapenboer. Ottar is een beetje ouder, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze leven van hun land en hun dieren. Johannus in Kalsoy en Ottar op het zuidelijke eiland Sandoy.

Ze worden omringd door de oceaan. Soms ruilen ze vlees voor vis om hun menu aan te vullen. Het is een goed leven, erkennen ze beide. Wij reisden van eiland naar eiland en presenteren de Faeröer eilanden in het beeld.

De Faeröer eilanden in beeld

Ze zijn niet rijk, maar het leven met de natuur, schenkt ze een andere vorm van rijkdom. “De mensen hier leven nog steeds in kleine gemeenschappen en zijn gewend elkaar te ondersteunen”, zegt Ottars vrouw Jónhild.

Wij praten er niet over maar arme mensen of alleenstaande moeders krijgen steun van de gemeenschap. Ze vinden steevast eten voor hun deur. Dat vinden wij heel normaal hier op de Faeröer eilanden.”

In Jóhannus kleine gehucht, woont zijn familie al meer dan 500 jaar.

Er is niet langer een school. De kinderen in het dorp nemen nu de veerboot naar Klaksvik. Niet dat er minder kinderen in het dorp zijn. “Het zijn er al generaties lang evenveel.”

Zeehondenvrouw

Een dorp aan het fjord bij Mikladalur huist de zeehondenvrouw. De vrouw uit de mythe die ook zijn dorp – genoemd naar de trollen – beroert. Nog veel verder, in hoofdstad Tórshavn, woont de vrouw van zijn dromen.

Misschien dat ze eens gaan samenwonen, maar nu nog niet. Eerst wil de vrouw politie-agent wonen. Op een archipel waar nauwelijks criminaliteit heerst.

Trøllanes

Voor Jóhannus  is Trøllanes met z’n 12 inwoners ‘’meer dan genoeg.” Genoeg zijn de veertig eenden en ganzen die hij houdt. En genoeg ook zijn de tweehonderd schapen. “Als je vraagt of ik rijk ben, antwoord ik: het is genoeg om van te leven.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken.

 

Meer Faeröer eilanden? Lees ook:

De Faeröer eilanden praktisch

De Faeroër eilanden in boeken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.