Reisfavorieten in Columbus Magazine

In verband met het verschijnen van ons boek ‘Over elfjes en kogelgaten’, verzocht Columbus Magazine ons onze reisfavorieten te noemen. Die uitnodiging namen we met plezier aan.

Haarlem – Dat Columbus Travel een mooie springplank kan zijn naar een bestaan als professioneel reisjournalist, bewijzen fotografe Nicole Franken en schrijfster Anneke de Bundel, alias Nomad & Villager. Als oud-leden van onze online community maken zij sinds 2010 samen reisreportages.

Hun meest bijzondere ervaringen zijn onlangs gebundeld in het reis- en fotoboek ‘Over elfjes en kogelgaten’, berichten uit een vergeten landschap.

Warme herinneringen aan IJsland

Het kiezen van een favoriet land is moeilijk maar we hebben bijzonder warme herinneringen aan IJsland (1). Vooral als het gesneeuwd heeft, weet je vaak niet waar het land ophoudt en de lucht begint. De mensen zijn hartelijk, hip en relaxed, en we hebben er fantastisch gegeten.

De leukste actieve reisbestemming is voor ons evenwel Noorwegen (2). Hier gingen we mee in de slee bij een jonge vrouw die met haar husky’s voor de marathon trainde. De meest memorabele overnachting hadden we in Schotland. We couchsurften op de Chinese jonk van de Schotse violist Charlie (3) aan het Caledonian Canal.

Ons favoriete reisboek

Nicole was ervan overtuigd dat hij een moordenaar was en dat leidde tot nogal wat bijzondere voorzorgsmaatregelen van haar kant. Je kunt erover lezen in onze verhalenbundel ‘Over elfjes en kogelgaten’, berichten uit een vergeten landschap (4), uiteraard ons favoriete reisboek!

Charlie, met wie we nog steeds bevriend zijn, is slechts een van de vele bijzondere mensen die we op reis hebben ontmoet. Zo hebben we ook goede herinneringen aan de Schotse visser Wesley (5), die de voorkant van ons boek siert, en de Syrische vrouw die ons uitnodigde in een vluchtelingenkamp en koffie in goudomrande kopjes schonk. Zelfrespect in een koffieritueel. Zo mooi.

Op Tory Island (6), voor de Ierse kust, hebben we ons favoriete souvenir gevonden. We mochten op audiëntie bij de laatste koning van Ierland en hij vertelde ons dat hij schilder was. Anneke heeft toen een schilderijtje van hem gekocht.

Tory Island

Op de terugweg kwam de boot in een verschrikkelijke storm terecht — we dachten dat we het niet zouden overleven. Nu hangt het schilderijtje aan de muur en denken we nog geregeld terug aan de koning, het eiland en die verschrikkelijke terugreis.

Onze favoriete geheimtip is het Koerdische (7) deel van Irak, met zijn fantastische bergen en kloven. In het oosten, tegen de grens met Iran, hebben we bij mensen thuis geslapen en met hen het nieuwe jaar gevierd. Het is zo ongelooflijk mooi daar.

Japan

Bergen met sneeuw en kersenbloesems doen aan Japan denken, en het landschap wordt aangevuld door vliegerende jongens en meisjes in zeer kleurrijke kleding.

Ons favoriete drankje is rakija (8), pruimenbrandewijn, in Bosnië. In het Balkanland doet de motorkap van zo’n beetje elke auto dienst als openluchtcafé. Onze favoriete uitdrukking op reis is ‘La luz!’ (9), Spaans voor ‘het licht!’

La Luz

Tijdens een reis in Spanje weigerde onze chauffeur te stoppen voor een foto omdat hij van mening was dat het ook op de terugweg nog kon. In haar gebrekkige Spaans gilde Nicole toen, ‘No, la luz ahora!’ oftewel ‘Nee, het licht nu!’

Elke keer dat we nu ergens komen en moeten uitleggen dat we echt op dat moment moeten fotograferen, roepen we tegen elkaar, ‘La luz!’ We zijn elkaars beste reisgenoten (10). We reizen nu al jaren samen en we hebben gruwelijk veel lol met elkaar. Vooral als we weer iets met moeite overleefd hebben.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.