Weg van de wereld

En een prachtige recensie op Boekenkrant deze week. Blijkbaar stonden we in december ook al in het krantje… alleen wisten wij nergens van. Gelukkig wees een attente twitteraar ons er op.

Boekenkrant – Volgens recensente Wendy Claes leest ‘Over elfjes en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap’ als een treinrit door een verlaten streek.  Claes stelt dat “het reportage- annex fotoboek boeit, beklijft, en bij blijft.”

Recensie weg van de wereld

Hoe zalig is reizen in boeken? “Het hoeven zelfs niet altijd reisgidsen te zijn”, meent Claes. Ons boek geeft, zegt ze “een stem en gezicht aan afgelegen landen en hun bewoners, ver van cruises of tourist traps. Het leven zoals het, elders, daarom niet zozeer ver van hier, echt (anders) is.”

De recensente vindt de bestemmingen “niet meteen de meest exotische bestemmingen, maar de ontdekkingsreizigers zoeken veelal desolate plekken, dorpjes in plaats van steden, op en graven dieper naar de volksaard.” Want naast natuur portretteren de dames de plaatselijke cultuur in geur en kleur.

Vulkaanuitbarsting

“Bekeken door hun lens en pen komen we terecht op een nieuwjaarsfeest in Irak.

Daarnaast  ontmoeten we een vluchtelinge en de laatste koning van Ierland, we trekken door het Bosnië van na de burgeroorlog en het ‘veilige’ IJsland op de vooravond van een vulkaanuitbarsting.”

“Zo dreigend als de politieke crisis of ontembaar de natuur er is, zo gastvrij en openhartig zijn de bewoners. Hetzelfde geldt voor de prachtige fotografie: hoe ruw en (g)rauw gebieden waar geweld en eenzaamheid heerst ook moge wezen, door Frankens lens ogen ze warm in sepiatinten. ”

Observerend reisverslag

De journalisten hebben aandacht voor de omgeving, de bevolking en hun gebruiken. Na elk observerend reisverslag deelt het duo hun persoonlijke ervaringen, van grappige tot hachelijke voorvallen met gure types.

Volgens Claes is het opmerkelijk dat “Over elfjes en kogelgaten werd uitgegeven door KNNV, de Nederlandse landelijke vereniging voor veldbiologie.”De verrassende reisreportages vol humor en spanning doen haar denken aan het reisprogramma Reizen Waes en smaken naar meer.

Nou daar hebben wij wel oren naar.

Over elfjes en kogelgaten ligt in de winkel voor 29,95 of is bij Bol.com te bestellen en natuurlijk gewoon bij ons. Gesigneerd en wel.

 

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.