Interview Vechtstroom

Nicole Franken, fotograaf uit Vreeland, werkte samen met journalist Anneke de Bundel aan een mooi en interessant kijk- en leesboek met als titel: “Over elfjes en kogelgaten”. De Bundel vertelde onder de naam Stories of Global Villager haar verhalen. Nicole Franken publiceerde haar foto’s als Nomad Reports.

Vreeland – Een vriendin koppelde hen aan elkaar. Zo ontstond een samenwerking als duo Nomad & Villager. Het boek Over elfjes en kogelgaten is, naast reportages in verschillende kranten en magazines, één van de producten van hun samenwerking. Vormgever van het boek is de uit Breukelen afkomstige Marlijn van der Lans.

Voor de reportages reisden Anneke en Nicole naar de meest uiteenlopende gebieden. Steeds werden ze gedreven om de verhalen te horen van de mensen die deel uit maken van zeer uiteenlopende gemeenschappen in een desolate omgeving.

Samenvallen van mens en omgeving

In de verhalen, die worden verteld aan de hand van foto’s en verhalen, vragen de samenstellers van het boek zich af “zou ik hier kunnen wonen?” Steeds wordt het samenvallen van de mens en zijn omgeving belicht, door een antropologische bril op te zetten.

Nicole en Anneke maakten de verhalen door naast de mensen te gaan staan. Vaak logeerden ze bij de mensen thuis, zodat er openheid ontstond tussen gastgezin en bezoekers. “Mensen laten na verloop van tijd hun masker zakken”, licht Nicole haar ervaring toe.

Midden- en Zuid-Amerika

Na haar jeugd in Rotterdam doorgebracht te hebben, vertrok Nicole als maatschappelijk werker met haar man naar Curaçao.

Omdat ze binnen haar werkveld niet aan de slag kon komen, werkte ze een paar weken in de horeca om vervolgens een baan in de reclame te accepteren. Na enkele jaren namen ze afscheid van het eiland en trokken ze een jaar door Midden- en Zuid Amerika om vervolgens terug te keren naar Nederland, waar Nicole een baan kreeg in Amsterdam.

Via de reclamewereld en door het reizen ontwikkelde Nicole zich steeds meer als fotograaf.

Een opleiding aan de Foto Academie maakte de weg vrij voor een bestaan als freelance fotograaf. Toch ontbrak bij haar nog de behoefte aan zingeving als aspect van haar de professionele werkzaamheden. Daarom zet zij zich naast haar werkzaamheden als freelance fotograaf in als manager communicatie bij stichting Free a Girl.

Free a Girl

Free a Girl is een noodhulporganisatie die zich wereldwijd inzet tegen mensenhandel en kinderprostitutie. Door de samenwerking met Anneke vond Nicole haar gedroomde balans. Creatie, zingeving en de wereld aan anderen laten zien door middel van beelden. Zo kwam een mooi boekwerk tot stand: Over elfjes en kogelgaten.

Het boek is te koop bij In en Oud in Vreeland, bij boekhandel van Kralingen in Breukelen en is te bestellen via internet. Als je er een persoonlijk woord aan toegevoegd wilt hebben, geef dan je bestelling door via info@nomadandvillager.com

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.