De dames als onderzoeksjournalisten

Nomad & Villager wordt al jaren regelmatig door Nederlandse redacties gevraagd voor research. Maar we gaan nu over de grens! De Washington Post heeft ons geraadpleegd.

Washington – Gisteren raadpleegde de Washington Post ons vanwege ons artikel over kinderprostitutie in de favela’s van Fortaleza. 2017 wordt kennelijk onze internationale doorbraak als onderzoeksjournalisten.

Washington Post

We worden regelmatig gepolst om redacties van informatie te voorzien. Zo vroeg KRO-NCRV onlangs of we hen konden ondersteunen en van bronnen voorzien voor hun reportage over flamencomuziek. Na onze flamenco-roadtrip werden we blijkbaar als kenners gezien.

Het betrof toen het programma Dance Around the World dat wordt gepresenteerd door Jan Kooijman die de wereld over reist voor een ‘cultureel reisprogramma’ zoals hij het zelf omschrijft. Samen met Ish Ait Hamou, van So You Think You Can Dance, schenkt hij aandacht aan diverse dansen met de bedoeling die dansen onder de knie te krijgen.

Armoede in Rotterdam

Eerder werd ons artikel over Arm in welvaartsland als bron gebruikt bij diverse artikelen over armoede in Rotterdam.

Sywert van Lienden wees politici destijds op onze reportage. Grappig genoeg hebben we ons toen bij de deelraad Zuid binnen gebluft. Sindsdien is ons regelmatig gevraagd hoe we als twee onbekende journalisten daar zijn binnen gelaten.

Net als de politie Rotterdam, de voedselbank, een zwarte school die ruimschoots de tijd namen met ons te praten evenals Somalische verslaafden. Misschien is dat wel het geheim. We vormen geen bedreiging en zijn een beetje naïef.

Kinderprostitutie

Maar een goed netwerk is natuurlijk het halve werk. Zo zullen we binnenkort ook een stuk schrijven over hoe wij een reportage in een onbekend land opzetten. We delen graag.

Ditmaal wilde de Washington Post meer over kinderprostitutie in Fortaleza weten en stuitte daarbij op ons verhaal. Vanzelfsprekend helpen wij onze (internationale) collega’s graag uit de brand, want kennelijk krijgen twee dames meer voor elkaar dan de voltallige redacties van kranten en omroepen.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.