Tim Hofman opent Indiase School for Justice

Begin april vloog Tim Hofman, presentator, journalist, dichter, columnist én ambassadeur van Free a Girl naar India voor een bijzonder rechtvaardig project: De opening van de School for Justice. Fotografe Nomad vloog met hem mee. Villager had het nakijken maar mocht als goedmakertje de ambassadeur bij thuiskomt interviewen over het project.

Mumbai – Tim Hofman. Er zijn veel benamingen voor deze creative duizendpoot. Zelf ben ik een fan van zijn gedichten die hij uitgeeft als De broer van Roos. Maar dat hij ook ambassadeur voor Free a Girl is, is mogelijk niet bij iedereen bekend.

School for Justice India

Begin april vertrok hij voor deze noodhulporganisatie – die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen – naar Mumbai in India. Doel was de opening van een bijzonder project: de opening van de School voor Justice.

Een opleiding waarbij de meisjes die bevrijd zijn uit de prostitutie, worden opgeleid tot advocaat of officier van justitie met als doel de straffeloosheid rond kinderprostitutie aan te pakken en hieraan bekendheid te geven. Een bijzonder project waarover ik hem na terugkomst mocht bevragen. Hetgeen ik met plezier deed.

Tim Hofman, ambassadeur Free a Girl

Tim, jij bent ambassadeur van Free a Girl. Kun je mij vertellen waarom je juist voor deze organisatie op pad gaat?

“Na mijn eerste reis naar India, waar ik voor BNN een documentaire over kinderprostitutie draaide, vond ik thuis dat ik niet de deur achter me dicht kon trekken voor dat onderwerp. Daar moest ik iets mee.

Er meer voor doen dan een keer heen en weer reizen. Free a Girl is een organisatie met het hart op de juiste plek: ze zijn oprecht, strijden voor een goed en belangrijk doel en zijn zowel omarmend als rauw wanneer nodig: wat zij doen gaat van met een stormram een bordeel in gaan om de boel leeg te vegen en minderjarige meisjes bevrijden, tot aan de opvang erna, tot aan iets opzetten als de School for Justice. Ik vind dat mooi.”

School for Justice tim Hofman Free a girl ambassadeur

Je bent afgelopen week in India geweest. Beschrijf eens de situatie daar als het om kinderprostitutie gaat?

“Het is een schrijnende situatie. Er zijn in India 1,2 meisjes die gedwongen in de kinderprostitutie zitten. Die meisje leven in smerige bordelen, zijn van hun familie weggeroofd en worden dag in dag uit seksueel uitgebuit en voor de rest van hun leven beschadigd. 1,2 miljoen! Dat is niet te bevatten.

Daar tegenover staat het gegeven dat er in 2015 slechts (!!!) 95 mannen via de rechtbank gestraft zijn voor hun daden aangaande dit circuit. Zet dat tegenover elkaar en vraag je af wat dat zegt over het huidige juridische systeem in India, maar ook over de maatschappij.

De waarde van een jonge vrouw in India

Wat is de waarde van een (jonge) vrouw in India? Waarom is dat zo? En alle antwoorden onder de streep komen nu nog in de min uit. Het is diep treurig.

India is een preuts land met nogal wat regels als het gaat om de omgang tussen de seksen. Hoe verklaar je dat juist in dit land kinderprostitutie zo veel voorkomt?

Zoiets houdt júist stand in een preuts land, omdat juist die preutsheid er voor zorgt dat een probleem als jonge meisjes in de prostitutie, een beladen onderwerp met een seksuele inslag, niet besproken wordt.

School for Justice vrouwen vertellen over hun leven. Tim Hofman Free a gril ambassadeur

‘Seks is moeilijk bespreekbaar’

Seks is moeilijk bespreekbaar, institutionele problemen zijn moeilijk bespreekbaar. Uiteindelijk kijkt een groot deel van de maatschappij in India daarom liever weg dan dat ze een oplossing zoeken. Dat is makkelijker. ”

Als ik straffeloosheid zeg, wat zeg jij dan?

“99,999999% van de mensen die betrokken zijn bij kinderprostitutie in India.”

Kun je beschrijven wat jij als man voelt als je de situatie in India ziet?

“Machteloosheid, woede, verdriet en een ongelooflijk volhardend gevoel om er vanaf hier iets aan de te doen om die situatie beter te maken. Dat is ingewikkeld, maar wel de moeite waard om toch te doen.

Awareness

Een campagnes om awareness omtrent dit onderwerp te creëren zoals Free a Girl Movement die nu voert met de School of Justive in India is enorm waardevol, evenals de bezem-door-bordelen-methode van Free a Girl, die ze een goeie follow up geven met opvang, bijstand en nu dus ook juridische scholing. Ieder paar geopende ogen is er een om bij stil te staan, evenals ieder bevrijd meisje.”

Confronteer jij daders wel eens met hun acties?

“Ja. Dat deden we tijdens de eerste documentaire toen we een meisje bevrijdde in samenwerking met de politie.

En tijdens de laatste en nog te verschijnen reportage voor Free a Girl deed ik dat eveneens: ik had een pooier van jonge meisjes tegenover me.Ik vroeg hem hoe hij er zelf over dacht en of hij besefte dat hij bijdroeg aan een systeem wat mensen diep, diep beschadigt. Hij was er eng onverschillig over.”

Kun je me iets vertellen over de School of Justice?

“School for Justice is een nieuw initiatief van Free a Girl waarbij de meisje, die ooit bevrijd zijn uit bijvoorbeeld bordelen, opgeleid worden tot advocaat en openbaar aanklager en om kinderprostitutie onder de aandacht te brengen door een awareness campagne daarom heen.

School for Justice tim Hofman Free a girl ambassadeur luistert naar een pooier

Cijfers daadwerkelijke vervolging laag

Dit omdat de cijfers van daadwerkelijke vervolging tegenover het aantal mensen dat betrokken is absurd laag is. Per jaar wil Free a Girl zo’n 20 bevrijdde meisjes op leiden om zo vanuit hun perspectieven en ervaringen daders te vervolgen.

Deze meisjes zijn extra volhardend, wat nodig is bij zaken als deze: veel zaken vervallen gaandeweg. Dit jaar gaat de eerste lading van start voor aankomende 5 jaar, de meisjes voor 2020 moeten nog bevrijd worden. ”

Wat zijn de beginkwalificaties voor de meisjes om de opleiding te mogen volgen? 

“Een afgeronde middelbare school. De opleiding duurt 5 jaar. Daarnaast worden ze geselecteerd op hun vastberadenheid om daders veroordeeld te krijgen.

Advocaat worden

Is het in jouw ogen een realistisch programma voor deze meisjes om via de School voor Justice advocaat te worden? Duurt het niet veel te lang voordat deze meisjes daadwerkelijk wat kunnen gaan betekenen? 

“Absoluut niet. Het is zeer realistisch. Deze meisjes zijn zeer, zeer gedreven, hebben de goede mensen om zich heen en krijgen goede scholing. Dit kan en dit gaat gebeuren. Inderdaad: wie weet duurt het na die vijf jaar nog een tijd om op de juiste plek terecht te komen, mede vanwege het feit dat je in dienst van de overheid moet treden.

Gevaren voor de meisjes

En die overheid is stroef als het gaat om dit onderwerp. Maar als je nooit begint, kom je ook nergens. Wat mij betreft duurt het 100 jaar, maar deze mijlpaal moet geslagen worden en als het aan de meisjes en Free a Girl ligt, gebeurt dit.”

Zijn er trouwens gevaren voor de meisjes als ze deze opleiding volgen en  pooiers daarvan horen?

“Jazeker. De locatie van de opleiding van de School for Justice is en blijft dan ook geheim. Pooiers zitten uiteraard niet te wachten op mensen die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn en meer dan wie dan ook gedreven zijn om hen achter de tralies te krijgen.

Dit is overigens ook waarom veel rechtszaken stranden: veel getuigen worden zodanig bedreigd of dwars gezeten dat ze de moed opgeven.”

Worden de meisjes psychologisch bijgestaan?

Vanaf de eerste seconde vanaf ze bevrijd worden tot wanneer ze nodig hebben.

Positieve energie

Waren er tijdens jouw bezoek meisjes wier verhaal een bijzondere indruk op je maakte? 

“Ik kan ze niet inschalen op veel of weinig indruk. Ze hebben allemaal een ander verhaal en uiten dat allemaal anders. De een wordt er timide van, de ander boos. Of juist heel vrolijk omdat het voorbij is.

Het is een vreemd en nieuw gevoel, zulke meisjes intensief te spreken. Enerzijds maakt het zo diep treurig, anderzijds geeft hun kracht veel positieve energie. Hoe gek dat misschien ook klinkt.”

Meisjes ondersteunen

Wat kunnen we in Nederland doen om deze meisjes te ondersteunen?

“Een aantal dingen: zorg er voor dat het probleem aangaande minderjarige meisjes in de prostitutie en de straffeloosheid van de daders een breed gedragen onderwerp wordt. Deel de informatie die je voorbij ziet komen.

Zoiets helpt bij het druk zetten op een overheid bijvoorbeeld. Of, mocht je wat euro’s over hebben, doneer dan aan Free a Girl. Ik beloof dat ze goed terecht komen, die centen.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Free a Girl is een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. The School for Justice is een van hun initiatieven.

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.