Dordrecht, de vijf tips van…

Kinderboekenschrijver René Kerkhoven is fervent liefhebber van de historische binnenstad van Dordrecht. De laatste jaren ziet hij Dordrecht oprukken in de culturele vaart der volken: er is steeds meer te beleven. Inmiddels kan hij in de weekends bijna niet meer van huis, bang een festiviteit of evenement in zijn lievelingsstad te moeten missen.

Drie jaar geleden schreef hij Deining in Dordrecht, een spannend kinderboek dat zich geheel in de oude binnenstad afspeelt. Door de herkenbaarheid van de omschreven plekken lezen ook veel volwassenen met plezier zijn boek.

Dordrecht, de oudste stad van Holland, een juweel omsloten door water. Stad van eeuwenoude monumenten en gezellige straatjes met inspirerende, eigentijdse winkeltjes. De autoluwe binnenstad  is een verademing.

Dordrecht tips:

Dordrecht, waar prins Willem van Oranje in 1275 in het Hof geschiedenis schreef door de eerste vrije Statenvergadering te beleggen, waar de georganiseerde opstand tegen de Spaanse bezetting uit voortkwam. Het leidde uiteindelijk tot de Nederlandse Staat in haar eerste vorm, met inbegrip van de basis van onze huidige grondwet.

Laat je leiden door de binnenstad en ervaar de  geschiedenis, cultuur, indrukwekkende vergezichten, gezellige winkels en een gastvrije horeca! Hierbij deelt René Kerkhoven zijn vijf tips voor Dordrecht.

Beklim de Grote Kerk

Je kunt er niet omheen: de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwenkerk, vanaf 1285 gebouwd, torent hoog boven de historische binnenstad uit. De stad was destijds omgeven door zompige veenmoerassen.

De stompe toren had ooit een spits moeten krijgen, maar toen de kerk tijdens de bouw begon te verzakken is daar vanaf gezien. In plaats van een spits kreeg de toren vier enorme klokken: aan elke zijde een. De toren staat 2 meter 25 uit het lood.

Oude Maas

Beklim de Grote Kerk en zie hoe Dordrecht omsloten is door water. Kijk bijna recht naar beneden en zie de oude gevels langs de Voorstraathaven. Geniet van het uitzicht over de Oude Maas, waar binnenvaartschepen af en aan varen.

Bij helder weer kun je Rotterdam zien liggen. Naar het noorden zie je de oude binnenhavens: de Nieuwe Haven uit 1410 en de Wolwevershaven uit 1609. Vergeet na de afdaling vooral niet om de kerk zelf te bekijken. Loop over eeuwenoude, versleten grafstenen van de toenmalige rijken, terwijl je je vergaapt aan de schitterende glas-in-loodramen. Vraag zo nodig om een rondleiding door een ervaren gids!

De toren kun je van april tot en met oktober beklimmen van dinsdag tot en met zondag, van november tot en met maart alleen op zaterdagen.

2. Lunch bij het Drierivierenpunt

Op het Drierivierenpunt splitst de Merwede zich in de Noord en de Oude Maas. Deze plek vormt het drukst bevaren waterknooppunt van Europa.

Per jaar komen er meer dan 150.000 schepen voorbij. Geniet van een lunch, terwijl je dit binnenvaartschouwspel vanaf een terras bekijkt.

Hotel Culinair Bellevue Groothoofd is enkele jaren geleden in oude glorie hersteld en biedt onder leiding van meesterkok Ad Janssen een gevarieerde lunchkaart. Maar ook de andere gelegenheden met terras aan het Drierivierenpunt bieden een goede kaart en een fantastisch uitzicht!

Vergeet na de lunch niet om de directe omgeving te bekijken met als belangrijkste bouwwerk de Groothoofdspoort. De kern van de oude stadspoort is in zevenhonderd jaar geleden ontstaan. In de zeventiende eeuw kreeg het zijn huidige renaissance-uiterlijk.

Stadswandeling Gouden eeuw

Een begeleide wandeling door de oude binnenstad met tekst en uitleg is een verrijking van je kennis van de geschiedenis van Nederland. Luister hoe de stad ontstond en zich ontwikkelde, haar Gouden Eeuw beleefde dankzij het stapelrecht, en wat haar invloed op ons koninkrijk is geweest.

Bewonder de kenmerkende Dordtse gevels, ooit een proeve van bekwaamheid onder metselaars om tot het gilde te worden toegelaten. Zwerf langs de eeuwenoude havens en laat je verhalen vertellen over de vele monumenten die de stad rijk is.

Laat je desgewenst rondleiden door de schrijver van Deining in Dordrecht, die op tien plekken uit dit boek voorleest en tussendoor op luchtige wijze vertelt over de historie en eigenaardigheden van de stad. Of kies voor een stadswandeling met een gids van het Dordtse VVV.

Aanbevelenswaardig is ook een rondvaart met de Dordtevaer door de historische havens.

4. Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum (1842) is een van de oudste musea van Nederland. De collectie beslaat meer dan 400 jaar Nederlandse schilderkunst. Er is werk te zien van oude meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder Aelbert Cuyp en Ferdinand Bol, maar ook van hedendaagse kunstenaars.

5. Evenementenstad

Dordrecht was enkele jaren geleden Evenementenstad van het Jaar, en dat was niet zomaar! Er gaat geen weekend voorbij of er is iets bijzonders te beleven. Struin op de eerste zondag van juli langs de 600 kramen op de Dordtse Boekenmarkt in de oude binnenstad.

Geniet half juli een weekend lang van de tientallen poppodia, die verspreid door de binnenstad staan opgesteld: het Big Rivers Festival. Bezoek Open Monumentendag in Dordrecht half september.

Voor de liefhebbers van klassieke muziek is er eind september het Bach Festival.

Beeld: Frank Peters

Meer tips van locals? Lees ook:

Literatuur over Dordrecht? Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.