Amman, de vijf tips van…

De hoofdstad van Jordanië heeft niet de dwingende lokroep van het vooroorlogse Damascus of het bruisende Istanbul. Toch is het een prettige stad. De mensen zijn behulpzaam en tegelijkertijd valt niemand je lastig. Ook niet als vrouw alleen, ontdekte mevrouw Villager. Zij deelt haar Amman tips.

“Welcome in Jordan”, klinkt het als ik over de markt loop. Amman heeft niet de soek zoals je die in andere Arabische steden vindt. Daarom vind je de soek zelden bij de Amman tips. Jammer want het is een vriendelijke markt.

Amman tips:

1. De souk

Er zijn wel een aantal straten met talrijke kleine winkeltjes maar voor het ongeoefende oog lijkt het toch meer op een winkelgebied dan een traditionele soek.  De markt ligt in Al-Balad, het oudere deel van Amman. Hier vind je Jordaanse koffiekannen en kamelenzakken.

Amman souk Al Balad markt

En hier ruik je de kruiden voor de traditionele gerechten als Mansaf. Rond de Koning Hussein moskee vind je de fruit- en groentemarkt waar je verse sapjes kunt bestellen. Loop vooral eens binnen bij de kruidenwinkeltjes. Onze ervaring is dat ze je maar al te graag overal van laten proeven.

Kijk ook goed naar boven, want er zitten hier leuke thee- en koffiehuisjes verstopt met balkonnetjes waar het goed toeven is. De bekendste is ongetwijfeld de Arabische Liga tegenover de moskee. Het staat er stijf van de rook, je kunt er schaken of een waterpijp roken.

2. De Citadel

De citadel ligt boven op de heuvel Jebel al-Qa’la en geeft een goed overzicht van de stad. Het is ook een goed punt om een verkenning van de stad te beginnen. Negenduizend jaar geleden waren er al nederzettingen in dit gebied.

Op de citadel zie je tempel van Hercules, gebouwd onder Marcellus Aurelius toen het Romeinse rijk zich uitstrekte tot ver voorbij Petra. Er is een klein archeologisch museumpje dat alle vondsten van het gebied laat zien.

Intrigerend vond ik dat ze al in de bronstijd medische verhandelingen verrichten door te boren in menselijke schedels. Volgens het bordje heeft de patiënt overigens de tweede boring niet overleefd. Van de citadel kun je de berg af naar het Romeinse amfitheater.

3. Ghoroub

Als je beneden  op straat loopt, zou je het niet zeggen, maar ‘s nachts wordt Amman hip & happening.

Dan gaan de jongeren uit naar loungebars zoals Ghoroub op de 13e verdieping van het Landmarkhotel. Er worden verjaardagen met kinderen gevierd, vrijgezellenparty’s gehouden en er tussen door lopen de kelners hun benen uit hun lijf om de waterpijpen brandend te houden.

De ramen staan open en je kijkt ver over de verlichte stad uit. Je kunt in de stad overal alcohol krijgen. Hou er wel rekening mee dat er op de prijs nog een alcoholbelasting komt.

4. Rainbowstreet

Rainbowstreet is om twee redenen leuk. Het biedt zowel cafeetjes als een leuke boekwinkel Books @ Café, maar het gebied er omheen herbergt ook een aantal historische villa’s die de moeite waard zijn. Books at, zoals de boekwinkel wordt genoemd is zowel bar, hipsterlounge restaurant als boekwinkel.

Dit stadsdeel rond Rainbowstreet was na de aardbeving van 1927 erg in trek bij politici, zoals de vader van de voormalige koning Hoessein en de Brit Glubb Pasja die er voor zorgde dat Jordanië woestijn patrouilles kreeg en veel populairder is dan Lawrence of Arabia. Hun villa’s en die van andere prominenten bevinden zich rondom Rainbowstreet.

Wild Jordan

Daar waar de straat naar beneden buigt zijn bijzondere doorkijkjes naar de andere heuvels. Aan de Fawzi Malouf Straat zit Wild Jordan een vereniging voor natuurbehoud waar ook een café inzit dat een prachtig uitzichten biedt en waar je heerlijke salades kunt krijgen.

Amman streetlife around Rainbow Street

5. Koken bij Beit Sitti

Wil je wat van de Jordaanse/Arabische keuken opsteken en een aantal gerechten leren maken? Volg dan een kookworkshop bij Beit Sitti. Kok Maria leert je in het voormalig woonhuis van haar oma de fijne kneepjes van brood bakken.

Maar ook een mezze (een Arabische tapa) een hoofdgerecht en een toetje staan op het menu. Je kookt op een romantisch dakterras met uitzicht over Amman. Na afloop ga je op datzelfde mooie dakterras aan tafel en geniet je van wat je gemaakt hebt.

Beeld: Jordan Tourism Board

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.