Kaapstad, tips van locals

In tips van locals ditmaal een wereldstad. De mooiste van de wereld aldus velen. De tips komen van Inge die in een land ging wonen omdat een vorig vriendje er zulke prachtige verhalen over vertelde. En ze kan er voorlopig ook niet weg want ja de stad heeft zo veel te bieden dat ze in deze tips slechts een tipje oplicht. Aangenaam! Kaapstad!

Inge Abraham, woont sinds 2009 samen met haar vriend in Kaapstad, Zuid-Afrika. Wat begon als een experiment voor drie maanden, liep uit op een avontuur dat inmiddels al ruim vier jaar duurt. In Nederland werkte ze na haar studies Nederlands en Internationale Betrekkingen onder andere voor FEM Business, 925.nl en als docent Nederlands en Engels. En nu deelt ze haar Kaapstad tips met ons.

Kaapstad tips van locals

In Kaapstad werkt ze voor KaapstadMagazine.nl, het grootste Nederlandstalige online city magazine over Kaapstad, en daarnaast als freelancer voor enkele Nederlandse media.

“Toen ik in 1998 na mijn eindexamen een jaar in Israël woonde, werd ik op dag 2 verliefd op Charl, een Zuid-Afrikaanse jongen. We bleven samen totdat hij na ongeveer een half jaar naar Londen vertrok, en langzaam maar zeker werd ik naast verliefder op hem, ook verliefd op de verhalen die hij vertelde over het land waar hij vandaan kwam.

Mandela

Hoewel hij van de generatie blanke jongeren was die na de verkiezing van Mandela in 1994 niet per se terug wilde – hij woont tot op de dag van vandaag nog altijd in Londen –  vertelde hij mooie, enthousiaste verhalen over Zuid-Afrika. Ook al wist ik dat het niet met hem zou zijn, ik nam me in die tijd plechtig voor: mijn huwelijksreis gaat naar Zuid-Afrika.

Met de Zuid-Afrikaan liep het inderdaad niet lang daarna stuk, en ook mijn voornemen om ooit te trouwen hield geen stand. Toch heeft Zuid-Afrika me altijd een ‘warm’ gevoel gegeven, en de nieuwsgierigheid bleef. Ook vond ik het Zuid-Afrikaanse Engels fantastisch mooi.

Kaapstad issues

Toen ik tijdens mijn studie Internationale Betrekkingen een keuzevak volgde dat gegeven werd door een Zuid-Afrikaanse professor, heb ik nooit een college gemist. Ik vond het elke week weer een feest om naar hem te mogen luisteren.

Als je zegt dat je in Kaapstad woont, weerklinken in de eerste reactie van mensen vaak nog woorden als ‘gevaarlijk’, ‘crimineel’ en ‘armoede’. En ja, dat is allemaal waar; Kaapstad heeft – zoals zoveel wereldsteden die zich niet lang geleden hebben losgemaakt uit een problematische tijd, in dit geval jarenlange onderdrukking in de vorm van Apartheid – nog veel issues waar het land een oplossing voor moet vinden.

Kaapstad mooiste stad ter wereld

Maar er is zoveel meer dat Kaapstad maakt tot de stad die het is. Niet voor niets riep TripAdvisor al twee jaar op rij Kaapstad uit tot mooiste stad ter wereld, en onlangs nog deed de New York Times exact hetzelfde. De mensen zijn warm en hartelijk, de cultuur is een afspiegeling van de veelzijdigheid van mensen, stammen en religies die hier samenleven.

De reis ernaar toe is vergeleken met andere steden die op 10,000 km afstand liggen a walk in the park. Met dank aan prima vluchtverbindingen en het feit dat er geen tijdverschil is (in de Nederlandse winter slechts een uur).” Afijn, genoeg gekletst hier komen mijn Kaapstad tips!

1. Kitesurfen in Langebaan

Vorig jaar heb ik mezelf drie dagen lang vastgebeten in een intensieve kitesurfcursus. Ik faalde jammerlijk.

Ik kijk desondanks jaloers naar anderen, waaronder mijn vriend, die er wel in slagen om zichzelf uit het water te hijsen en soepeltjes over het water te glijden.

Hoewel de experts zullen zeggen dat je naar het strand van Blouberg moet voor de ideale condities, kun je veel beter een uurtje noordelijker doorrijden naar Langebaan. Daar vind je de prachtige lagune van Shark Bay met de mooiste turquoise zee, een pittig windje en een prachtig strand.

2. Lion’s Head beklimmen

Natuurlijk, de Tafelberg is de meest iconische berg die Kaapstad rijk is. En je vind m in alle Kaapstad tips. Echter de  ‘overbuurberg’ Lion’s Head is vele malen leuker om te beklimmen. Tijdens de klim naar de top van de ‘leeuwenkop’ (als je van een afstand Kaapstad komt binnenrijden heeft Lion’s Head de vorm van de kop van een leeuw, met het aanliggende Signall Hill als de rest van het lijf – hence the name) krijg je een waanzinnig 360-view.

Het is bovenal een gemoedelijke, niet al te zware klim. Uitgaande van een gemiddelde fitheid ben je in maximaal een uurtje boven, en minstens zo snel weer beneden.

3. Zomerconcerten in Botanical Gardens

In de Kaapse zomermaanden (vanaf november tot en met april) worden er elke zondagmiddag in de botanische tuinen van Kaapstad concerten gehouden. Vooral Zuid-Afrikaanse, maar ook internationale artiesten beklimmen het podium in het meest spectaculaire openluchttheater dat je ooit gezien hebt.

Prijzen voor zo’n concert zijn afhankelijk van de populariteit van de artiest, maar nooit hoger dan ZAR150 (omgerekend zo’n €12,50). Belangrijker nog dan de artiest is bij deze Kaapstad tips dat je een goedgevulde picknickmand meeneemt. Want dat is naast de muziek en de sfeer waar het de pak ‘m beet 5000 andere bezoekers voor een groot deel om gaat.

4. Mosselen eten in Kalk Bay

Kalk Bay is een pittoresk dorpje aan de oostkust van het Kaapse schiereiland. Vanaf Kaapstad rijd je in minder dan 45 minuten naar het vissersdorpje toe. In Kalk Bay kun je in de haven kakelverse vis kopen, of ervoor kiezen om bij Sirocco, een openluchtrestaurantje aan Main Road met een grote palmboom in het midden, een bord evenzo verse West Coast Mussels te bestellen. En dat bord is zomaar wat ik een van de grootste geneugten des levens durf te noemen.

5. Fietsen over Chapman’s Peak

Feit: 5 Kaapstad tips voor must-do’s is veel te weinig. Ik laat usual suspects als ‘Robbeneiland bezoeken’ en ‘wijnproeven in de Kaapse wijnlanden’ hier dus even achterwege, en kies voor een fietstochtje over Chapman’s Peak, beter bekend als ‘de negen mooiste kilometers van Zuid-Afrika’. Een slingerweg langs de kust met 114 bochten, waar menig autoreclames opgenomen werden.

Tip: huur een fiets en stap bij Camps Bay op de trappers, om vervolgens via Hout Bay door te fietsen naar Noordhoek – het laatste deel van het traject rijd je over Chapman’s Peak. De woorden ‘verbluffend’ en ‘mooi’ in die combinatie krijgen een geheel nieuwe dimensie.

Zoals gezegd: om dit lijstje tot slechts 5 tips te moeten beperken, is bijna misdadig. Zie het als een tipje van een hele mooie sluier, waarvan de rest ontvouwd wordt op KaapstadMagazine.nl.

Beeld: Shutterstock

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.