Reisverhalen, 10 hotspots online

Waar moet je online heen als je reisverhalen en reportages wil lezen, vroegen we ons af. Het bleek lastiger te vinden dan gedacht. Goede schrijvers hebben geen website, andere verhalenmakers posten slechts een half verhaal of een onleesbare pdf. En waarom heeft Nederland eigenlijk geen prijs voor online reisjournalisten? We delen 10 hotspots in de reisjournalistiek.

Wie schrijft, moet tien keer zoveel lezen”, zei de Nederlandse schrijver Jan Brokken eens tijdens een lezing. “Lees wat je helden schrijven en vraag je af waarom ze goed zijn.” En dus verslinden we reisliteratuur. Paul Theroux was onze eerste held.

A la Van Dis of Brandt Cortius?

Van Nederlandse bodem genieten we van Cees Nooteboom, Adriaan van Dis, Bob den UylFrank Westerman en Jelle Brandt Cortius, om er een paar te noemen. Maar hoe zit dat met reisverhalen online vroegen we ons af. Zijn daar ook goede reisverhalen te vinden à la Van Dis of Brandt Cortius?

Op zoek naar reisverhalenschrijvers stuitten we op prachtige verhalen, meestal van journalisten die voor een krant of tijdschrift schrijven en dan achteraf hun verhalen op een website zetten.

Society of American Travel Writers

Sites waarbij de schrijver alleen voor de site schrijft en niet ook voor een papieren broodheer, zijn er weinig. Bij de prestigieuze prijzen als de SATW (Society of American Travel Writers) viel op dat er wel een blogprijs is, maar dat de winnaars hiervan niet verder gingen dan wat rijtjes bestemmingen, terwijl de winnaars van de categorie tijdschriften en kranten wel schrijvers van formaat zijn.

Misschien is dat het geheim? Wie reisverhalen schrijft, werkt voor de schrijvende pers want online levert te weinig op? In Nederland is er geen prijs voor reisverhalen online. Er is wel een jaarlijkse prijs voor de reisjournalistiek maar die kent geen categorie voor bloggers.

Reisverhalen en reportages

En dan nu wat sites met reisverhalen en reportages om bij weg te dromen of door wakker geschud te worden. De lijst is verre van compleet en is slechts een aanzet tot nog veel meer moois.

1. Classe Touriste

Classe Touriste van de journaliste Debbie Pappyn en fotograaf David De Vleeschauwer, is een feest om te lezen en te kijken. De twee komen op bijzondere plaatsen als Noord-Korea en Kamtsjatka. In haar verhalen beschrijft Pappyn met veel aandacht voor gebruiken en gewoonten de volkeren die ze ontmoet.

De site is een selectie uit eerder gepubliceerde artikelen voor de internationale reisbladen.

2. Nigel Richardson

Nigel Richardson is freelance journalist voor The Telegraph, won vele prijzen en schreef een prachtig boek over Brighton. Mevrouw Villager had ooit het genoegen met de schrijver te verdwalen in een Hollands bos. Zijn verhalen komen na publicatie in de krant op zijn website die zeer sober is vormgegeven.

De verhalen van Richardson zijn pure literatuur. Prachtige observaties van mensen en plaatsen met de nodige Britse humor. Echt een aanrader.

3. Mary Jo McConahay

Mary Jo McConahay is een Amerikaanse journaliste en documentairemaakster. Won meerdere prestigieuze prijzen voor haar verhalende journalistieke reportages.

Ze schrijft onder meer voor de Texas Observer en heeft schrijnende verhalen over de gevolgen van de muur die Mexico van Amerika scheidt. Haar website is meer een vitrine voor haar werk dan een website dus je moet regelmatig doorklikken. Maar je wordt beloond.

4. Perceptive Travel

Perceptive Travel brengt maandelijks verhalen van diverse Engelstalige schrijvers die niet per se reisschrijver zijn, maar wel over reizen schrijven als ze zelf op pad zijn.

5. Nowheremag

Nowheremag zijn reisverhalen pur sang. Er zit een heel team achter deze site die ook nog eens mooi is vormgegeven. De verhalen komen van over de hele wereld en varieren van een kidnap in Libie tot een liefde in Rusland. De site is speciaal voor e-readers vormgegeven.

6. Roads and kingdoms

Altijd al willen weten wat er gebeurt als je op IJsland vast komt te zitten in de sneeuw of waarom Obama’s bezoek aan in Birma prematuur is? Roads and kingdoms heeft de antwoorden. De verhalen gaan uitvoerig in op verschillende politieke en sociale facetten van een land.

De verhalen worden geschreven door journalisten en schrijvers van over de hele wereld. Ook deze site werd al eens onderscheiden met de SATW goud voor beste verhalen.

7. Sander Groen

Van eigen bodem is er natuurlijk Sander Groen. Gelauwerd met de Aad Struijs persprijs voor reisjournalistiek, waaraan wij dames ook al eens voorzichtig mochten aan ruiken. Mooie reisreportages die de humor niet schuwen.

8. Notes from the road

Notes from the road heeft niet alleen mooie verhalen van Erik Gauger, die reisjournalistiek meer wil meegeven dan een de boodschap dat de zee blauw was en het hotel goed, maar ook hele mooie fotografie, tekeningen en andere fraaie zaken. Neem eens een kijkje bij de woestijnreportages. Of bij zijn Moleskine tekeningen of de bijzondere kaarten die hij maakt.

9. The cultureist

The Cultureist is een site van storytellers die de wereld een beetje leuker willen maken. Het wordt gevormd door een gemeenschap van reizigers en verhalenmakers en gaat niet uitsluitend over reizen. Verhalen bestaan ook uit tekeningen bijvoorbeeld van een bezoek aan Servië of waarom je nou juist in Haïti moet investeren.

10. Wanderlust Media

Matthijs Meeuwsen achter Wanderlust Media mocht al eens de nationale prijs voor de reisjournalistiek in zijn zak steken. Meeuwsen is niet uitsluitend reisjournalist maar schrijft ook over andere zaken omdat hij graag buiten de lijntjes kleurt. Prachtige verhalen over de Nederlandse ijsman of krasse knarren en hun wijze lessen.

Heb jij toevoegingen? We horen ze graag.

Tekst: Anneke de Bundel

Share at:

3 reacties op “Reisverhalen, 10 hotspots online

  1. Hé handig lijstje! Nog meer dan praktische tips, vind ik het fijn om verhalen te lezen over toevallige, bijzondere ontmoetingen van andere reizigers. Daarom lees ik met plezier jullie blog, maar ga de andere blogs van dit lijstje ook zeker eens bezoeken. Toch blijf ik wel trouwe fan van jullie hoor :p

  2. Daniëlle Boelens, schrijfster van twee reisromans die zich afspelen in Zuid-Amerika, maakt op dit moment een motorreis van een half jaar door dit continent om journalistieke reportages te maken. Ondersteund met foto’s van fotojournaliste Irene Wouters, is hun avontuur het volgen waard. Op Facebook: The Riding Reporters. Info op de gelijknamige website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.