Elf bijzondere verhalen van 2015

Het einde van 2015 is in zicht en dat betekent dat er nogal wat lijstjes de ronde doen. Wij doen daar vrolijk aan mee. Het was een bijzonder jaar voor ons dames met het verschijnen van ons boek Over elfjes en kogelgaten. Maar wat vonden we zelf nou de mooiste verhalen en beelden? De keuze van de dames.

Wat bezoekers op de site bekijken is niet per se wat wij het mooiste vinden. Mensen tikken iets in en komen dan soms bij ons terecht. Zo hebben we een post over de tien beste landen om in te leven die al twee jaar heel goed scoort. Leuk, maar nou niet bepaald een verhaal waar ons hart sneller van gaat kloppen.

Waar worden we dan wel heel blij van? Een verhaal over Antwerpen bijvoorbeeld, een beeld van twee kinderen tegen een boom. In willekeurige volgorde laten we een aantal verhalen en beelden de revue passeren.

De elf bijzondere verhalen van 2015

1. Antwerpen, de vijf tips van…

Tips zijn vaak stompzinnige rijtjes met aanbevelingen, maar de Antwerpen tips van Jo Komkommer zijn pure poëzie. En hoe kan het ook anders, in de man uit Wilrijk die naar het mondaine Berchem verhuisde schuilt een Vlaamse Bob den Uyl.

Hij beschouwt de wereld op een wonderlijke trage wijze vol zijpaden en maakt er zelf ook onderdeel van uit. Het overkomt hem allemaal zonder dat hij zich daar al te veel over lijkt te bekommeren. Over twee weken verschijnt zijn debuut Dinsdagen in november. (Villager)

2. Överleva in Zweeds Lapland

Ergens wist ik al die morgen toen ik opstond: het zou helemaal mis gaan. Overleven is niet mijn ding en al helemaal niet als dat dan ook nog eens in subarctisch gebied moet gebeuren. Daarbij, was ik al half verlamd bij de gedachte dat ik met zware bepakking een gorgelende rivier moest oversteken.

En het ging fout. Het was te verwachten. Er was geen ontkomen aan.  Toch heb ik bijzonder warme herinneringen aan deze barre tocht. (Villager)

Lapland Zweden_1

3. De dames in Bosnië

Van alle damesverhalen is het verhaal van Bosnië één van mijn favorieten. De absurditeiten die zich hier voordeden, zou ik met geen mogelijkheid kunnen verzinnen. En onthoud: de werkelijkheid was nog vele malen erger. (Nomad)

4. Ontmoetingen in Zweeds Lapland

Ik kies regelmatig andere beelden als favoriet dan Nomad. Ik kies op gevoel, niet of een beeld technisch goed is. Daar heb ik werkelijk geen verstand van al ben ik door de jaren samenwerking wel beter gaan zien wat goed is. Bij deze reportage was ik niet aanwezig.

Het was een repo voor het blad van de keten van Bever Sport waarbij Nomad naar jaloersmakende bestemmingen mag afreizen. Ik weet hoe bang Nomad voor honden is en deze foto van die honden die ieder een andere kant opkijken moet het nodige gevergd hebben.

Daarom alleen al een vermelding waard. Maar die blik van die honden, alsof ze iets zien wat wij niet weten. Heel bijzonder. (Villager)

NAF_3772_klein

5. Toen wij uit Rotterdam vertrokken…

2015 werd overschaduwd door de dood van mijn vriend Jaap. Ik leerde hem tijdens mijn studie in Spanje kennen en hij is sindsdien mijn beste vriend gebleven. Ik schreef een verhaal over onze vele liftavonturen dat ik ook tijdens de uitvaart voorlas. Het verhaal werd genomineerd voor de Spaanse persprijs, maar ik was blij dat ik niet won. Zou vreemd gevoeld hebben. (Villager)

 

6. Oma en kleinkind

Dit beeld uit Bosnië is voor mij symbolisch voor de burgeroorlog. De oorlog die er tussen 1992 en 1995 woedde kostte ongelofelijk veel slachtoffers. Een hele generatie, vooral mannen, viel weg. Op deze foto ontbreekt de moeder als symbool voor een generatie maar ook een man. (Nomad)

Bosnie_VPRO

7. Hebben IJslanders humor?

Ik moet altijd erg lachen om de columns van Villager. In de damesverhalen lees ik achteraf onze avonturen terug. en dan denk ik: oja wat maken we toch een grappige dingen mee.

IJsland BH_repo

In dit geval was de aanleiding een menukaart uit het vliegtuig naar IJsland waar Villager helemaal op los ging.

Saoedische sneewpretfatwa’s kwamen voorbij net als Palestijnse humor. Ik vind het altijd weer een verrassing hoe ze alles aan elkaar weet te breien ook in dit verhaal. (Nomad)

8. Het IJzerpaleis aan de Stavnja

Dit verhaal dat voor het boek is geschreven, kostte veel tijd om te schrijven. Er was zoveel informatie.

De werkloosheid, de zinloosheid van de oorlog, de mensen in de dorpen die de moed er in hielden om toeristen te trekken en dan ons avontuur op het terrein van de voormalige ijzerfabriek. Het is er allemaal in verwerkt en daar ben ik wel trots op. (Villager)

9. Sami meisjes

Het gaat niet goed met onze planeet. De klimatologische veranderingen worden overal gevoeld. Ook bij de Sami in Lapland waar de opwarming van de aarde een bedreiging voor de rendierenkuddes betekent en dus ook voor hen.

Ontmoetingen in Zweeds lapland

Deze meisjes zijn jong en tevens de toekomst voor onze planeet. Daar staan ze dan in hun mooie kleding. (Nomad)

10. Visarijke cultuurgezinnen gevraagd

Toen ik afgelopen jaar een poging deed taalmaatje te worden, bleek dat nog niet mee te vallen. Ik kwam terecht in een Kafkaiaans gebeuren, waar ze in menig land nog een puntje aan kunnen zuigen. Ik schreef er een column over, maar nog altijd maakt het me weer kwaad als ik het lees. (Villager)

11. De klimaatvluchtelingen van Carteret

Ik ben een groot bewonderaar van Kadir van Lohuizen. Hij maakte een indrukwekkende serie over klimaatvluchtelingen die ons erg aan het hart gaat. Met de klimaattop in Parijs in gedachten brengen we deze nog eens onder de aandacht. (Nomad)

Wij wensen al onze lezers een vriendelijk 2016 toe. Dank dat jullie er waren. De dames.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.