De 10 best gelezen verhalen van september

Wat hebben goede bloggers met de onafhankelijkheid van Catalonië te maken? En welke rol spelen elfjes en kogelgaten? Soms kun je bij de best gelezen verhalen een link leggen naar gebeurtenissen uit het nieuws, maar soms ook helemaal niet. Een overzicht van de 10 best gelezen verhalen van september 2015.

Wereld – Wat was hot op de site en waarom?  Soms is er een link te leggen naar de actualiteit, maar soms ook niet. September 2015 stond in het teken van weer naar school gaan en de vluchtelingenstromen in Europa. Zien we dat terug in de verhalen? We doen een poging tot verklaren. Hier volgen: de 10 best gelezen verhalen van september 2015.

De 10 best gelezen verhalen van september:

1. Onafhankelijkheid Catalonië

In aanloop naar de verkiezingen in Catalonië waarbij onafhankelijkheid de inzet was, vonden artikelen over Barcelona en Catalonië gretig aftrek. Ongetwijfeld was de boer die een wijnboerderij begon niet meteen wat bezoekers zochten, maar het verhaal over het ziekenhuis in Barcelona laat wel zien dat ze in Catalonië nog niet overtuigd zijn dat ze bij Europa horen.

2. Er zijn bloggers die hun werk serieus nemen

Het was geen wereldnieuws, maar toch leverde het een verwoede discussie op. Reisbloggers versus reisjournalisten. Aanleiding was een blog op TravelNext van Jeroen van Wieringen, pers- en communicatieadviseur bij de Stichting Liberation Route Europe.

Van Wieringen had op basis van een slechte ervaring met reisbloggers een puntenprogramma opgesteld. Het stuk ontketende een storm van kritiek en protest. En gaf duidelijk aan dat er in deze burgeroorlog nog geen wapenstilstand in zicht was.

Nomad & Villager goed voorbeeld

In zijn stuk zei hij dat Nomad & Villager een voorbeeld was van goede bloggers. Maar hij eindigde met de zin: “het is bijna krant- en tijdschriftwaardig.” En daar moest Villager natuurlijk op reageren met een stuk: Er zijn bloggers die hun werk serieus nemen. De teller draaide overuren en Villager overwoog of ze niet gewoon commentator moest worden.

3. Istanboel, 10 hotspots

Het blijft een fijne stad met al die culturen, geuren en kleuren en blijkbaar vinden meer mensen dat, want de Istanboel tips worden veel gelezen. Lekker verdwalen aan de Aziatische kant, ontbijten op een dakterras of genieten op een van de stoomboten met een kopje thee en muziek.

4. Boeklancering Over elfjes en kogelgaten

En ons eigen boek Over elfjes en kogelgaten is ook hot. Met de datum voor de boeklancering in Pllek in Amsterdam, gingen alle persberichten er uit. En met succes: De Gelderlander, de VPRO, Met het oog op morgen, toonden interesse en er zijn veel recensie- exemplaren aangevraagd.

Jammer dat Matthijs van Nieuwkerk niet met ons op avontuur durfde, maar Nomad heeft beloofd iets radicaals te ondernemen dus we mikken nog altijd op DWDD.

5. Expositie Over Elfjes en kogelgaten

De lancering van ons boek gaat gepaard met een expositie in Pllek in Amsterdam. De expositie is een selectie van 12 beelden uit het boek die later geveild gaan worden. Een preview geven we je hier alvast op de site.

6. Valencia, de vijf tips van…

Of het aan de stad ligt of aan het feit dat wij veel verhalen over deze stad hebben, weten we niet, maar de tips blijven in trek. Zeker nu we hem hebben aangevuld met die nieuwe tip. Die van het balkon van de burgemeester. Je weet wel.

7. Meisjes kwetsbaar na aardbeving Nepal

Het verhaal over meisjes die na de chaos van de aardbeving in Nepal de kans lopen in de prostitutie te belanden, wordt veel gelezen. “Jee”, mailde iemand. “Ik had geen idee dat dit gebeurde, het heeft me de ogen geopend.” Ook dat is een fijne reactie.

8. Överleva in Zweden

Blijkbaar is het heel grappig als Villager ergens instort, vanaf stort, onder komt want ook dit verhaal scoorde goed. En zelfs de Amerikanen ontdekten hoe onhandig Nomads partner is, ze kwamen massaal op de Engelse versie af. En geef toe hoeveel verhalen ken je waarbij een dame in een rivier boven de poolcirkel stort?

9. Voor de vrijheid van Vlinder

De komst van Syrische vluchtelingen gaat gepaard met heftige discussies van voor én tegenstanders. En niet zelden gaat dat nogal ongenuanceerd. En dan denken we met pijn in ons hart aan die vrouw die ons op de koffie vroeg in een Irakees vluchtelingenkamp met de tekst: “Jullie zijn mijn gasten. Welkom!

Waar je ook bent, gasten behandel je met eerbied. Ik ben blij dat jullie hier zijn, al stelt mijn huis weinig voor.” Het verhaal werd ongelofelijk veel gedeeld en daar zijn we blij om.

10. Bilbao, 10 hotspots

En in Bilbao zijn ze er in ieder geval ook van overtuigd dat ze niet Spaans zijn. Nadat de Baskische industriestad jarenlang een lelijk eendje was, is ze nu uitgegroeid tot een prachtige designzwaan. En veel mensen weten de weg naar deze stad te vinden. Ook een van onze favorieten.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.