Wat je hart je ingeeft

De laatste maand van het jaar alweer. De maand waarin de rijtjes verschijnen en de balans moet worden opgemaakt. Tijd voor introspectie. Wat bracht het jaar? Hebben we gedaan wat we hoopten of nam het jaar een loopje met onze goede voornemens? Hadden we wel goede voornemens. Of lieten we de boel de boel en zagen we wel wat er op ons afkwam?

Wereld – Ik heb een jaar altijd een wat ingewikkelde tijdseenheid gevonden om te meten. Is een jaar louter goed of slecht? Er is, neem ik aan geen mens (of het moet die structopaat van een Nomad zijn) die turft of je meer fijne dingen dan rottige dingen hebt meegemaakt als je aan het eind van het jaar 2018 de balans opmaakt. Als je in hetzelfde jaar dat je ontslagen wordt, de liefde van je leven vindt? Was het dan een goed of een slecht jaar? Kortom, van die dingen.

Accent verlegd

Voor ons was het vooral een jaar waarin we ons accent, zonder dat we dat zo gepland hebben, hebben verlegd. We gingen van online terug naar print. En dat was fijn omdat het een erkenning inhoudt.

Toen de tijdschriften van onze opdrachtgevers een voor een uit de schappen verdwenen, besloten we ons op online-publicaties te concentreren. Een logische stap als je tenminste niet de ambitie hebt stinkend rijk te worden. Reisreportages trekken meestal niet de bezoekersaantallen die een site met tips over de hoogtepunten van een stad ontvangt.

Groenland

Soms keken we jaloers naar sites die binnen no time honderdduizenden bezoekers trokken. Moesten we ook niet iets met rijtjes gaan doen? Maar uiteindelijk besloten we dat, als je dan toch arm blijft, dat maar beter is door iets te doen waar je in gelooft.

En kennelijk niet alleen wij want we kregen er dit jaar twee opdrachtgevers bij: Fabulous Mama voor wie we verschillende verhalen over jongeren maakten op verschillende plekken in de wereld.

Een van die resultaten ligt deze maand in de winkel. En we mochten op reis voor Lonely Planet. Voor hen mochten we in een piepklein vliegtuigje over de Groenlandzee naar een Inuitgemeenschap in Ittoqqortoormiit.

Een van de meest afgelegen nederzettingen ter wereld. Hebben jullie dit leuke filmpje over Ittoqqortoormiit al gezien?

Schotse eiland Harris

Een ander avontuur bracht ons naar het Schotse eiland Harris. Thuisland van de tweed en het evangelie. Waar we hoorden dat echte liefde voor een plek als een openbaring komt, meestal boven op een berg.

En we kregen groen licht van de uitgever voor ons boek over eilandgemeenschappen dat volgend najaar uitkomt. Reserveer alvast een plek onder je boom volgend jaar! Tussen de bedrijven testten we onze kennis van de Nederlandse topografie door lezingen te geven in Laren, Laren en Noord-Laren voor vrouwengroepen, reisorganisaties en bibliotheken.

Ierland Award

Op de valreep was er nog een nominatie voor de Ierland Award en toen was het jaar 2018 om. En als we dan iets kunnen concluderen aan het eind van dit jaar is dat trouw aan jezelf blijven wordt beloond.

We wensen jullie een heel mooi 2019 en als we een tip mogen geven: doe vooral wat je hart je ingeeft.

Een zoen van de dames! Anneke & Nicole

Beeld: Lucy Lambrix

Share at:

2 reacties op “Wat je hart je ingeeft

  1. Mooie, inspirerende, verdrietige, stuitende, angstige, romantische verhalen schreven jullie. Ik houd ervan. En ook in 2019 haak ik weer graag bij dit mooie blog aan.
    Lieve groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.