Een nieuw jaar, een nieuw begin. Toch?

Het nieuwe jaar is al weer twee weken bezig, maar toch kan ik, Villager, mijn draai er nog niet helemaal in vinden. Het afgelopen jaar was een lastig jaar op persoonlijk vlak met als dieptepunt de dood van mijn moeder. Ook Nomad ging niet huppelend door het jaar.

Wereld – Integendeel, ze bracht drie lange weken in het ziekenhuis door. En kreeg wederom een opdonder voor wat het vertrouwen in haar lijf betreft.  Maar er was ook een keerzijde. Een jaar is immers niet louter goed of slecht. We leerden de boel weer een beetje te relativeren. Te genieten van de kleine dingen en de mensen om ons heen.

Painted mountains Oregon

Reizen

En ook de reizen zorgden ervoor dat ons hart regelmatig een sprongetje van blijdschap maakte: als je hartverwarmende mensen tegenkomt zoals Sora die mij rondleidde door de Zuid-Afrikaanse townhip Langa. Of Patrick de 80-jarige die met ons meeliftte in Ierland of Joan de eveneens 80-jarige die ons in Noorwegen uitlegde waarom het zo belangrijk is aardig voor je medemens te zijn.

Zelfs als je niets voor die mens voelt. Nomad kon geen genoeg van de cowboys in Montana krijgen, zelf bleek ik, zonder het te weten een relatie met een cowboy uit Oregon te hebben. Zo gaan die dingen.

Zuid-Afrika

Wat reizen betreft was het een bijzonder jaar. In Zuid-Afrika sliep ik in een schuur met van de bio-industrie geredde varkens tijdens de hevigste storm sinds 30 jaar in Kaapstad. Ik bezocht het hippe Portland in Oregon en liep hard rond de Williamete River. Ik zag een goede vriendin na jaren terug, evenals mijn Amerikaanse moeder bij wie ik woonde toen ik 16 was.

Nomad opende met Free a Girl in India the School for Justice waarbij slachtoffers van kinderprostitutie openbaar aanklager kunnen worden. Daarnaast reed ze paard als geen ander met de cowboys tegen de achtergrond van de indrukwekkende Rocky Mountains.

IJsland

Samen reisden we voor ons tweede boek naar het uiterste noordoosten van IJsland waar we bij Mirjam verbleven. Haar omgeving maakte diepe indruk op ons. Hoe ver kun je van de wereld wonen?

Wat definieert je geluk? We gingen naar het Noorse eiland Røvær waar een boeddhistische opvatting over de grootte van een gemeenschap heerst, het gevolg van een ramp van een eeuw geleden.

Ik begon het nieuwe jaar met een reis dichterbij. Naar mijn geliefde Rotterdam. Ook al ging dat niet zonder slag of stoot en zat ik met een kip opgescheept. Daarnaast werd ik geïnspireerd door de prachtige Franse documentaire Visages Villages over twee kunstenaars, een van 33 en een van 88 die samen door Frankrijk trekken om gewone mensen een gezicht te geven.

Travels to the soul of the world

Want dat is wat wij ook in onze verhalen proberen: mensen een stem te geven. Voor dit jaar staan er een paar bestemmingen vast. Ook willen we weer Travels naar de soul of the world ondernemen om te ontdekken dat de wereld nog altijd bijzondere plekken en mensen huisvest.

best gelezen verhalen van augustus

Dank aan ieder die ons in 2017 met plezier heeft bekeken en gelezen. We zijn jullie daar heel dankbaar voor. Zonder jullie zijn Nomad & Villager slechts twee dames met een pen en een camera, met een ochtendhumeur en een drankprobleem. Met jullie als achterban… eigenlijk ook.

Wij zijn niet zo van de lijstje maar graag blikken we nog eenmaal terug op wat ons in 2017 raakte:

De lijst van de dames Nomad & Villager

Voor Villager was IJsland Blues een van de meest bijzondere verhalen. De natuur, de eenzaamheid dicteerde het verhaal. Een verhaal dat vermengd werd met het grote verlies van een moeder enkele dagen na thuiskomst. En ook Nomad werd geraakt door de leegte die alle ruimde vulde.

Washington post | favelas van Fortaleza | favelas of fortaleza

Ook ons bezoek aan Fortaleza, waar we twee reportages hebben gemaakt over kinderprostitutie en de uitzichtloosheid van de omgeving waar de kinderen in deze sloppenwijken opgroeien, maakte diepe indruk. Waar we allebei om beurten een potje stonden te huilen bij kapotte, gehavende lichamen en waar we uiteindelijk zelf ook werden opgepakt.

En de reportage over de Faroe Islands voor boek twee. Antwoord krijgen op de vraag waar je je thuis voelt. Wat rijkdom is. Een reportage over zen zijn met de fjorden en de hijgende vogels op de klif. Maar vooral met jezelf.

Wij wensen jullie vrede en verdraagzaamheid, liefde en gezondheid, voldoende tijd om ons te blijven volgen en voldoende humor om ook 2018 het hoofd te kunnen bieden.

De dames Nomad & Villager.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.