Wat doen Nederlanders eigenlijk in hun zomervakantie?

De zomer zit er bijna de op, de klaslokalen stromen vol en hier en daar dwarrelt een eerste blad naar beneden. Maar wat deden we eigenlijk deze zomer? Autoverhuurbemiddelaar Auto Europe zocht het uit en wij keken over hun schouder mee. We kwamen tot vreemde ontdekkingen.

Wereld – Maar laten we ons eerst even bij de droge feiten houden, zoals Auto Europe die presenteert. Hoe lang gaan Nederlanders op vakantie? We schijnen gemiddeld twee weken op reis te gaan. En dan zijn we bereid 2250 kilometer te reizen om aan de regen en de kou te ontsnappen. Of het juist nog meer op te zoeken.

Nederlanders op vakantie

Nomad hield haar vinger even op de kaart en berekende dat je dan in pak ‘m beet Malaga Spanje, Tabarka Tunesië of Thessaloniki Griekenland uitkomt. Ga je noordwaarts kom je uit op romantische plekken als Blå Vägen in Zweden met als bijkomend voordeel dat als je iets te hard gas geeft je direct in Rusland zit.

“Tabarka?”, zei Nomad. “Nog nooit van gehoord.” We pakten de kaart erbij en zagen dat deze kustplaats zo’n 16 kilometer van Algerije ligt. “Hmm vreemd”,  zei ik. “De gemiddelde Nederlander drinkt 42 glazen drank in 2 weken. Dat zijn 3 glazen per dag. Dat doen ze vast niet op een steenworp afstand van een land dat volgens het ministerie een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen van wijn drinkende christenen heeft.”

Sint-Petersburg

“Alcohol maakt meer kapot dan je lief is”, mompelde de fotografe. “Maar omgekeerd drink je ook geen 3 glazen in Zweden of Noorwegen als je tenminste niet failliet wil gaan.”

We bogen ons opnieuw over de kaart. “Zouden ze dan allemaal naar het oosten gaan?” Ik dacht aan de vier FC Utrecht-supporters die Sint-Petersburg over de weg wilde bereiken om hun club aan te moedigen. Wat had een van hen op het radio ook alweer gezegd? Dat ze 2500 kilometer hadden afgelegd.

Dag van de Conceptie

“Naar Sint Petersburg”, antwoordde ik, “ze gaan allemaal naar Sint Petersburg. “Rollebollen met de Russen “, zei Nomad “want uit het onderzoek blijkt dat 10 procent zich niet meer kan herinneren hoe vaak ze tijdens die twee weken seks hadden omdat het te veel was.” “Wist je trouwens dat de Russen op 12 september een dag voor de conceptie hebben? Wie 9 maanden later bevalt maakt kans op een koelkast.”

“Staat tegenover dat 25 procent van de ondervraagden zegt nooit seks te hebben op vakantie.” Misschien hebben ze alleen 90+ ondervraagd.

“Dat is trouwens wel slecht nieuws voor de Denen als die ook maar een beetje op de Nederlanders lijken. Die proberen al jaren het hele land op vakantie te te krijgen in de hoop hun geboortecijfer op te krikken.

IJsland

“Wat wel vreemd is als je je vakantie in Rusland viert is dat je dan gemiddeld maar 3 drankjes drinkt, maar wel 1829 euro uitgeeft. Wodka kost geen drol en geen Rus zou maar 3 glaasjes serveren. Zouden ze dan toch allemaal westwaarts gaan?”

We tuurden naar de kaart en de enorme plas blauw ter linkerzijde. “De enige optie is IJsland en daar zijn we immers zelf ook deze zomer geweest”, zei de fotografe bedachtzaam. “Maar volgens het rapport klaagt de Nederlander gemiddeld 5 keer per vakantie dat het te heet is.

Zinnetjes onthouden

En de gemiddelde Nederlander begint om 11 uur ‘s ochtends aan het zonnebad en meer dan 30 procent ligt 3 uur in de zon, dat kan nooit over IJsland gaan. “Het zou wel verklaren dat ze meer dan twee boeken in die vakantie lezen, want in IJsland wordt veel gelezen.” “Ja door IJslanders”, zei Nomad, “maar dat geldt niet voor Nederlanders.”

Trouwens de gemiddelde Nederlander leert 6 zinnetjes in de taal van het land. “Hoeveel IJslands heb jij onthouden?” Ik pijnigde mijn hersenen maar kwam niet verder dan ‘hey’, en ik wist niet eens zeker of dat wel IJslands was.

Eten op vakantie

“Daarbij”, vervolgde Nomad, “laat de peiling zien dat vakantiegangers niet of weinig rekening houden met hoeveel ze op vakantie eten. Rond de 42 procent eet (veel) meer dan zij gewoonlijk thuis doen en zo een 47 procent let al helemaal niet op wat ze eten. Geloof me die mensen hadden het echt wel door gehad als ze IJslands delicatesse hadden gegeten: de rotte haai.

Dus IJsland is het ook niet” zei de fotografe triomfantelijk,  “maar waar gaan ze dan wel heen?” “Ik denk”, zei ik terwijl ik nog eens naar het onderzoek keek, dat ze het zelf ook niet weten. Volgens dit onderzoek verdwalen we minstens twee keer op vakantie. Ik denk een keer heen en een keer terug.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Auto Europe

 

 

Onderzoek AutoEurope

  • Onderzoek in opdracht van AutoEurope in juni 2017
  • In totaal werkten 1000 personen van 18+ mee

Over AutoEurope

  • Autoeurope.nl werkt samen met autoverhuurmaatschappijen
  • Zoals Avis, Budget, Europcar en Hertz
  • Maar ook met een groot aantal nationale en regionale aanbieders

Meer onderzoeken? Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.