Portland tips van locals

Portland is die hippe stad aan de westkust. In de staat Oregon. Je vindt er alles: hippe ecobars, natuur, kunst, wijngaarden, stranden en bergen. Gelukkig vonden we local Hannah bereid haar Portland tips te delen. Van boerenmarkt naar een canyon. Op de fiets of met het openbaar vervoer.

Sinds juli 2015 ben ik, Hannah Eigeman, verhuisd naar Portland. Het werk van mijn vriend bracht ons naar deze stad. Ik ben freelance tekstschrijver en projectcoordinator van educatie- en mediaprojecten voor jongeren. In Portland werk ik onder andere bij het NW Filmcenter, een jongerenfilmfestival en tuinier ik in onze wijkmoestuin.

Portland tips van locals

Voordat Portland een optie werd om te gaan wonen, had ik nog nooit van deze stad gehoord. Inmiddels ben ik hier lang genoeg om helemaal verliefd te worden op deze stad. De stad is groen, toegankelijk en haar inwoners onwijs vriendelijk en relaxed. In 2017 werd Wie is de mol hier verfilmd en dat genereerde veel aandacht.

Vele nieuwe buren, collega’s en kennissen die vanuit het hele land naar Portland zijn verhuisd hebben ons al gewaarschuwd dat we, net als zij, na 3 jaar vast niet meer weg willen. Portland ligt in de Noord-Westelijke staat Oregon en is een van de snelst groeiende steden van de VS.

Powell’s books

Er schijnt in Portland veel regen te vallen, hoewel wij dat best mee vinden vallen. Op een regenachtige dag kun je je altijd terugtrekken in de grootste boekenwinkel van de VS, Powell’s Books. Deze boekwinkel met koffie, kunst en tweedehands boeken is alvast een van mijn onofficiële Portland tips.

Over het algemeen is Portland een leefbare, relaxte stad waarin je wordt uitgedaagd om sportief te zijn, maar aan het eind van de dag heerlijk voldaan een beloning kunt halen bij een van de vele eettentjes. Of andersom, je eet en drinkt je een ongeluk in de avond, maar door je actieve leven overdag hoef je je niet schuldig te voelen.

Willamette river

De stad is net als Manhattan verdeeld in een raster en laagdrempelig om doorheen te crossen met het openbaar vervoer. Vijf stadsdelen zijn verdeeld aan de hand van de windrichtingen (NW, SW, SE, NE en N), met dwars door de stad de Willamette river ( als je het goed uitspreekt rijmt het op damned) met daarover 7 prachtige oude en nieuwe bruggen.

Het financiële en commerciële hart ligt ten westen van de Willamette rivier in het zuidwestelijke deel van de stad, met een uitloop naar het populaire Pearl district in noordwest. Voor het Portland-gevoel zoek je een Airbnb-slaapplek in het oosten van de rivier, vlakbij N Mississippi Ave, SE Hawthorn Boulevard of SE Division St., zodat je op loopafstand zit van leuke koffietentjes en winkelstraten.

Een andere optie is rond de Northwest 23th Ave, een straat met veel boetiekjes en eetgelegenheden in het noordwesten van de stad. Hier volgen mijn Portland tips

1. Eet zoveel je kunt.

Portland staat bekend om haar levende eetcultuur. Er zijn meer dan 600 ‘food carts’ verspreid over de stad, die vaak met een aantal samen een ‘pod’ vormen op een parkeerplaats of een braakliggende terrein. De beste gerechten uit de hele wereld zijn er te vinden, vaak onder de acht euro. De grootste verzameling carts vind je Downtown bij SW Alder St en SW 9th Ave.

Voor het beste uit Latijns Amerika ga je naar de net geopende food pod Portland Mercado op SE Foster. Verschillende populaire chefs verruilen hun mobiele truck op een gegeven moment voor een restaurant, zoals People’s Pig bij ons om de hoek waar je heerlijke pulled pork kunt krijgen.

Fine dining

Ook voor fine dining kun je prima elke dag een andere keuken vinden, bijvoorbeeld de Franse keuken bij Le Pigeon, Argentijnse bij OX of Amerikaans bij Tasty ’n Sons. Elke week opent er wel een nieuwe cart of restaurant, waardoor de ranglijst van beste eetplekken nogal eens wisselt.

Hou bijvoorbeeld Portland Monthly of Food Cart Portland in de gaten om eetinspiratie op te doen. Oh en vergeet niet dat het hier voltrekt normaal is om 1 tot 2 uur te wachten totdat je tafeltje vrij komt. Mijn ervaring is dat het absoluut het wachten waard is.

Farmers market

Ben je meer van zelf koken? De Farmers Market is dan een must om te bezoeken. Dit is echt een van de beste Portalnd tips. Portland was in de jaren 70 de eerste stad van de VS die de stedelijke grenzen van haar stad benoemde om ruimte voor landbouw te behouden. Daarom zitten er relatief veel boerenbedrijven dicht bij de stad.

Boeren uit de omgeving komen wekelijkst hun waar verkopen op de Farmers Markten. De kwaliteit van de producten is niet alleen hoog, de diversiteit is ook groot. Veel soorten groenten, fruit, maar ook vlees direct van de boer of vers gerookte zalm zijn er te krijgen.

Sauvie Island

Elke dag is er op een andere dag een boerenmarkt in de stad, maar de grootte en meest populaire is elke zaterdag in Zuidwest bij Portland State University.

In de zomer met meer dan honderd kramen, in de winter met een kleiner aantal. En andere optie is zelf je groenten en fruit plukken op Sauvie Eiland ten noorden van de stad of bij een van de andere vele boerderijen rond de stad.

2. Geniet van Forest park

Forst Park  is een groot natuurpark aan de rand van de stad. Het park is 13 kilometer lang beschermd natuurgebied waar veel vogels en kleine zoogdieren wonen.

Met meer dan 113 kilometer aan wandelroutes kun je hier prima een paar dagen vertoeven. Wandel of fiets omhoog in het park naar Pitcock Mansion, een prachtige Victoriaanse villa van waar je uit kunt kijken op de stad.

De stad is relatief jong voor Nederlandse begrippen, maar heeft een interessante en rijke geschiedenis waarover je meer kunt leren in deze maison.

Rose Garden

Met het openbaar vervoer kun je via verschillende ingangen het park prima bereiken. In de zomer staat de Rose Garden in bloei en kun je doorwandelen naar deze tuin. NW 23th Av. is een leuke winkelstraat waar je een goeie koffie en lunch kunt scoren aan het begin of einde van je wandeltocht.

3. Fiets langs Springwater Corridor

Ontdek het zuidoosten van de stad. Dit pad voor fietsers en wandelaars begint bij de Hawthorn Bridge en is met meer dan 60 kilometer lang een populaire route voor de sportieve Portlanders. Het maakt een soort lus om de zuidoostelijke wijken.

Eerst fiets je een stuk langs de Willamette Rivier en kijk je uit op de skyline van de stad. Bij Selwood bridge ga je richting het oosten. De wijk Selwood is gelijk een goede plek om een tussenstop te maken voor een kopje koffie. Je kunt de hele route afmaken, of tussendoor de wijken Richmond en Sunnyside insteken om de mooie huizen van ruim een decennium oud te bekijken.

Hawthorn Boulevard

De fietsvriendelijke routes, waar het autoverkeer minder is, staan door de hele stad aangegeven en gaan dwars de wijken. Vermaak je op Hawthorn Boulevard bij de vele vintage shops. Eet er een vegan maaltijd bij Harlow, haal er een broodje bij Tabor Bread of drink er een cocktail in de voormalige hoerentent Sapphire Hotel.

Eindig met een bierproeverij bij een van de vele lokale brouwerijen in het centrale oostelijke deel, bijvoorbeeld bij Cascade Brewing Barrel House, voor het complete Portland-gevoel.

De stad staat onder andere bekend om z’n progressieve idealen, betrokkenheid in een duurzamere wereld, koffiebranderijen en microbierbrouwerijen. Het komt allemaal terug in de satirische sketchserie Portlandia, waarin de werkelijkheid mooi wordt uitvergroot.

4. Columbia River Highway

Volgens velen is dit een heerlijke dagtrip om te maken als je een dag een auto hebt. De West Columbia Gorge staat bekend om haar mooie uitzichten en vele watervallen. De Historic Columbia River Highway is ruim een eeuw oud.

De weg brengt je langs meer dan tien watervallen, met Multnomah Falls als topper. Alle watervallen kun je zien vanaf de weg, maar lopend of fietsend kun je zelfs de spetters voelen. Verschillende punten langs de weg bieden een mooi uitzicht over de rivier en van de bergen.

Multnomah Falls en Crown Point

Vista House op Crown Point is de bekendste en mooiste. De weg eindigt in The Dallas, wat vroeger een plek was waar Native Americans samen kwamen en waar veel ontdekkingsreizigers stopte tijdens hun reis naar de Westkust. Voor de Amerikanen heeft dit deel een groot historische waarde, vandaar dat je er veel musea kunt vinden waarin bijvoorbeeld de geschiedenis van ontdekkingsreizigers Lewis & Clark uitgebreid wordt verteld.

5. Tax-free kunst 

Het Portland Art Museum is met haar 123 jaar het oudste kunstmuseum van de Westkust en ligt in het hart van het culturele district van de stad. Vooral de grote collectie van Native American Art en werk van kunstenaars uit de Northwestelijke staten maakt het bezoek aan het museum de moeite waard.

Je kunt natuurlijk zelf op zoek naar een leuk souvenir van een van de vele lokale kunstenaars. Portland trekt veel creatievelingen aan en het voordeel is dat er in Oregon geen btw zit op je aankopen. Veel jonge kunstenaars verkopen hun werk op de Saturday Market onder de Burnside Bridge.

Pearldistrict

Op Albertera Street in het Noordoosten van de stad zitten funky kleine winkeltjes waar werk van lokale kunstenaars wordt verkocht. Voor werk van meer gearriveerde kunstenaars kun je naar het Pearl District waar de kunstgaleries de eerste donderdagavond van de maand open zijn voor een kunstavond.

Met bovenstaande Portland tips kun je je makkelijk twee weken in Portland rondkomen. Wat deze stad nog leuker maakt, is haar omgeving. Oregon is een staat met heel diverse natuur. Binnen een paar uur rijden zit je aan een prachtig strand, sta je in de wijngaarden van Willamette Valley, snowboard je het hele jaar door op Mount Hood, cross je door de bossen langs of loop je door een stoffig en adembenemende cowboylandschap.

Cowboylandschap

Dit filmpje van Travel Oregon laat het allemaal zien:


Ik heb het al een paar keer afgespeeld terwijl ik me in mijn handen kneep en gelukkig prees dat we hier nu mogen wonen. Het is natuurlijk in de eerste plaats reclamemateriaal, maar de beelden zijn heerlijk om in een fijne vakantiestemming te komen.

Beeld: Shutterstock

Meer Oregon? Lees ook:

Slapen in Portland:

Wij lazen voor Portland:

 

Portland praktisch:

  • Klm vliegt rechtstreeks voor ca. €780
  • In Portland geen wachttijden bij douane
  • Goedkopere tickets voor Seattle dat op 5 uur rijden ligt
  • Voor de VS heb je een visum nodig Esta geheten
Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.