Brooklyn, de vijf tips van…

In de vijf geven locals tips over hun land of stad. Ditmaal kunstenares Susan Fishgold die ons meeneemt naar haar Brooklyn, enerverend centrum van de New Yorkse kunst en cultuurscene.

Ik ben Susan Fishgold. Een kunstenares uit Carroll Gardens, een prachtige en vriendelijke wijk vol Brownstone rijtjeshuizen in Brooklyn. Ik woon hier met mijn echtgenoot Jay Molisheaver die makelaar is. Dus mocht je na deze tips onmiddellijk willen verhuizen, weet ons te vinden.

Brooklyn tips

Mijn ontmoeting met mevrouw Villager dateert van ruim 20 jaar geleden toen ik een expositie in Dordrecht had die zij bezocht. Sindsdien zijn we vrienden. Dat is één van de dingen die ik zo mooi vind aan kunst: het ontmoeten van nieuwe en gelijkgestemde mensen over de hele wereld, die vrienden worden.

Mijn kunststudio bevindt zich op de zolder van ons huis waar we inmiddels 15 jaar wonen. Ik breng hier veel tijd door. We dachten dat we slechts voor een tijdje in Brooklyn zouden blijven na ons huwelijk en dan naar  The City – Manhattan –zouden verhuizen. Maar ik werd verliefd op Brooklyn en wil niet meer weg. Manhattan is ook leuk maar Brooklyn is ons thuis.

New York City

Brooklyn is een van de stadsdistricten van New York City, naast onder meer Manhattan. Ieder district is onderdeel van de stad maar ze zijn erg verschillend. Brooklyn is wat New York eens was: een stad met buurtjes die gonsden van de creativiteit, energie en gedrevenheid.

Brooklyn werd pas in 1898 onderdeel van de stad. Een tragedie volgens de velen destijds: een fantastische stad geabsorbeerd door een andere stad. Vandaag de dag zeggen mensen nog steeds dat ze naar de stad gaan als ze de metro naar Manhattan nemen.

Manhattan

De afgelopen 15 jaar vond er een explosie van creativiteit plaats in dit district en veel mensen verhuisden naar dit deel van de stad.  Veel creatievelingen kwamen altijd al terecht in deze wijk. De reden daarvoor was dat ze aanvankelijk voor de oude mooie gebouwen kwamen met veel ruimte en relatief goedkope huur. Creatievelingen trokken creatievelingen aan en nu is het dé wijk waa je moet zijn voor alle nieuwe ontwikkelingen op kunst-, dans-, film- en culinair gebied.

Er wonen hier mensen van over de hele wereld en dat vind je terug in de restaurants en winkels maar ook in de talrijke parken. Steeds meer mensen hebben de fiets ontdekt maar ook met de metro ben je zo in Manhattan.

Brooklyn tips

Natuurlijk is het lastig om slechts vijf dingen in Brooklyn te noemen, want er zijn er veel meer. Desondanks geniet van onze selectie Brooklyn tips.

1. Coney Island and Brighton Beach

Soms nemen we de F-trein naar Coney Island in de zomer. Coney Island is het strand aan de Atlantische Oceaan. Dan wandelen we over de promenade naar Brighton Beach, het volgende strandplaatsje. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen: wat kermisattracties, zonnen of zwemmen.

De laatste keer dat we er waren hebben we gegeten in een heerlijk Russisch restaurant Tatiana’s genaamd. Het is aan de promenade, je kunt er buiten zitten, heeft muziek en fantastisch Russisch eten. Heerlijk met een koud biertje over het strand staren.

2. Festival in Prospect Park

Celebrate Brooklyn is een festival dat elke zomer in Prospect Park wordt gehouden. Er zijn openluchtconcerten, filmvertoningen in de buitenlucht en tal van andere evenementen ieder weekend gedurende de zomermaanden. Wij zagen onlangs “West Side Story” op een enorm scherm met honderden mensen, waarvan er velen dansten op de muziek. En iedereen zong luidkeels mee. Echt een bijzondere ervaring met zo’n grote groep van blije mensen.

3. Jazz at Pane e Vino

Wij en ook onze zoon Max zijn dol op Pane e Vino, ons favoriete Italiaanse restaurant in Smith Street. Vooral op zondagavond want dan treedt er altijd een fantastische, meestal vrouwelijke jazz band op. Het is heerlijk eten op hun enerverende ritmes en het eten is fantastisch evenals de zeer vriendelijke bediening.

4. Walk Over the Brooklyn Bridge 

Mijn man en ik zijn dol op een wandeling over de Brooklyn Bridge. De brug is 1 ½ mijl lang, met paden voor voetgangers vol bankjes. en er zijn aparte fietspaden. Je hebt hier een fantastische uitzicht naar alle kanten en er zijn plaquettes met de geschiedenis van de brug.

In het midden heb je een goed uitzicht op het Vrijheidsbeeld en de haven van Brooklyn and lower Manhattan.

We gingen regelmatig naar pier 17 als we aan de Manhattan kant aankwamen. een groot complex gevuld met winkels en restaurants. Je kunt hier fantastisch buiten zitten met uitzicht op East River en de promenade van Brooklyn. Op dit moment wordt het gerenoveerd.

5. Brooklyn Heights Promenade

Zeventig jaar geleden was er een stadsplanner Robert Moses genaamd die veel van New York City moderniseerde. Hij liet achterbuurten tegen de vlakte gooien, sommige goede buurten ook trouwens en liet vervolgens grote 20e eeuwse openbare gebouwen bouwen.

Vervolgens liet hij de Brooklyn Queens Expressway (BQE) aanleggen langs het water. Het verkeer ging nu sneller maar het sneed Brooklyn van de haven af.

Mooiste Brooklynwijken

In Brooklyn Heights, een van de oudste en mooiste Brooklyn wijken kwamen de bewoners in opstand en eisten dat de aangelegde weg in drie stukken rond de rots werd gebouwd, waarop de Heights gevestigd is. Er kwamen twee wegen voor auto’s en de derde werd een voetgangerspromenade met bankjes van waar je uitkijkt op de haven, Manhattan en een stuk van New Jersey.

Je hebt een prachtig uitzicht op de Brooklyn Bridge. Jarenlang woonden wij slechts een paar straten verwijderd van de promenade en dan hoorden we de misthoorns in de haven vanuit onze slaapkamer. Na het avondeten gingen we dan wandelen op de promenade en op een bankje zitten om naar de zonsondergang te kijken boven Manhattan en de haven met z’n kleine schepen en grote oceaanstormers.

East River

Mensen kwamen joggend of met hun hond langs. Er zat een soort ritme in de activiteit. Ik ging dan tekenen en mijn man zat te lezen. Het was een beetje alsof je voor je huis zat want om de haverklap kwamen bekenden langs om een praatje te maken of een verhaal te vertellen.

Een paar jaar geleden heeft de stad een park onder de promenade gebouwd langs de voormalige pieren tot aan de haven. Er werden bomen geplant en skatebanen aangelegd. Je kunt er nu zitten en zelfs gaan eten en genieten van de oevers van de East River. Prachtig!

Natuurlijk kunnen we het niet nalaten nog wat kunstpodia te delen.

Barclay center

Het Barclay Center opende een jaar geleden in het hartje Brooklyn. Veertig jaar lang was het braakliggend terrein. Er zijn muziek en sport-activieteiten hier. De architectuur ziet er uit als een ruimteschip dat net geland is.

The Brooklyn Museum

Iedere eerste zaterdag van de maand is gratis en worden er speciale activiteiten georganiseerd. Er is tevens een restaurant met 1 Michelinster dat zeer goed is. Maar aan het buffet kun je ook gewoon een sandwich en een biertje of een wijntje krijgen.

Brooklyn Academy of Music

Het culturele muziek centrum BAM is fantastisch. Ze hebben er muziek maar ook spraakmakende filmhuis films, toneel en dansvoorstellingen.

Brooklyn Bridge Park

Het Brooklyn Bridge Park is anderhalve mijl langs de oever van de East River in Brooklyn met prachtige  uitzocht over de Lower Manhattan skyline, de haven en de Brooklyn en Manhattan brug. Ook een goede bestemming voor kunstliefhebbers.

Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.