Istanboel, 10 hotspots

Istanboel is een bruisende stad aan de Bosporus. Veel culturen hebben zich hier gevestigd en hun sporen in de vorm van gebedshuizen en gebruiken nagelaten: Grieken, Joden, Koerden, Armeniërs woonden in delen van de stad. Istanboel is echter ook een metropool van 15 miljoen inwoners waar je gemakkelijk verloren loopt.

Istanboel – Wie voor het eerst in de stad is kunnen we de wandelingen van journalist en Istanboelkenner Marc Guillet aanraden. Ze beslaan zowel het Aziatische als het Europese deel en gaan langs bekende plaatsen en buiten de gebaande paden.

Istanboel, 10 hotspots

Koop in Istanboel bij een kiosk een oplaadbare openbaar vervoerskaart (6 lira) laat hem opladen en je kunt er mee in de metro, bus en op de veerboten. Voor iedere tip hebben we de naam van de stadswijk gezet. Hier volgt: Istanboel, 10 hotspots.

1. Istanbul Modern

Beyoğlu – Het Istanbul Modern is het museum voor moderne kunst. Alleen al voor het gebouw een aanrader.  Wil je wat van Turkije weten, is het zeer fascinerend om hun collectie moderne kunst te zien. Het lijkt op het kubisme, pointillisme of impressionisme maar toch net weer even anders. Het museum heeft ook wisselende tentoonstellingen die zeer de moeite waard zijn.

Zo was er tijdens ons bezoek een fototentoonstelling over gebeurtenissen die in Turkije die veel stof deden opwaaien en video installaties over Turkse muziek. Het restaurant biedt een prachtig uitzicht over het water als er tenminste niet net een cruiseboot aangemeerd ligt.

2. Ontbijt op het dak van boekwinkel Seyhan

Kadikoy – De meeste mensen verblijven aan de Europese kant van Istanboel. En dat is jammer want de Aziatische kant is ontzettend boeiend. Je vindt hier zowel hip en trendy als ook conservatief Turkije. Als je aan de Europese kant bent, neem de veerboot naar Kadikoy.

De reis alleen is al bijzonder. Je vaart 20 minuten de Bosporus en de Straat van Maramara op. Je kunt een glaasje thee kopen bij een van de verkopers, naar muziek luisteren en een demonstratie van een verkoper in huishoudartikelen bijwonen en van het fantastische uitzicht genieten.

Bosporus

In Kadikoy steek je de straat recht voor je over en loop je op de Starbucks af. Rechts van de Starbucks zit boekwinkel Seyhan. Neem de lift naar de 4e verdieping. Bestel een lunch of een ontbijtje en geniet van het uitzicht en het verkeer over de Bosporus.

3. Picknick op de boulevard van Kadikoy

Kadikoy – En als je dan toch in Kadikoy bent, ga naar de boulevard. Hier zitten, picknicken, spelen en  slapen niet alleen de inwoners van Istanboel, maar ook de zwerfkatten komen graag een kopje geven in ruil voor een hapje.

De boulevard kijkt uit over de Prinseneilanden die vanaf Istanbul zo’n 20 kilometer verder in de Zee van Marmara liggen. De eilanden zijn met de veerboot bereikbaar. Er rijden daar geen auto’s, je kunt een fiets huren.

4. Bazaar

Kadikoy – Natuurlijk moet je naar de bazaar in Kadikoy. Deze bazaar is een fenomeen. Vooral het foodgedeelte is waanzinnig.  Loop door de straatjes en ga ergens zitten en neem een kopje thee en geniet van het geroezemoes.

5. Vismarkt

Karaköy – Als de je Galatabrug overloopt in de richting van Beyoğlu, ligt links de vismarkt.

Geert Mak schreef een boek over de brug, toepasselijk getiteld de Brug. Hierin vertelt hij over Ali de schoenzolenverkoper. Deze Ali is nog altijd te vinden op de markt waar hij inlegzolen verkoopt en in de zomer naar het schijnt cowboyhoeden.

Neem plaats ergens aan het water en eet een broodje vis en geniet van het verkeer op het water.

6. Hazzopulo Pasaj

Beyoğlu – Deze binnenplaats of binnenstraat bestaat uit allerlei cafeetjes die lage tafeltjes met krukjes buiten hebben staan. Neem plaats tussen de studenten of de mannen die een spelletje spelen. Loop ook rechts even een steegje in met de trappen aan het eind. Daarachter ligt een Grieks orthodox kerkje dat zeer de moeite waard is om even binnen te gaan.

7.  Çiya Sofrası

Kadikoy – Dit Turkse restaurantje is ontzettend lekker. Het heeft veel goede internationale kritieken gehad en dat is terecht. Je kiest uit een enorme hoeveelheid gerechten je voorgerecht en hoofdgerecht. Dat wordt vervolgens gewogen en op basis daarvan reken je af.

Het eten is echt erg lekker. Naar verluidt is de eigenaar een Turks-Koerdische kok die door heel Turkije op zoek ging naar recepten uit het Ottomaanse rijk. De bediening is erg vriendelijk.

8.Bootreis op de Bosporus

Ortakoy – Pas als je het water opgaat besef je hoe groot Istanboel is. Er zijn veel maatschappijen die boottochten aanbieden. Een leuk uitje is naar Ortakoy. Ga daar op het pleintje koffie drinken aan het water en kijk hoe de duiven gevoerd worden.

Sla zeker de prachtige moskee niet over. De gebedsruimte kijkt uit over het water.  Let ook op de speciale afvalpaal waar je je flesjes in kunt weggooien. Restantjes komen in de bak eronder en verschaffen zo water aan de zwerfdieren. Van hier kun je een tocht van een uur over de Bosporus maken.

9. Antiekstraatje

Kadikoy – Tellalzade Sokagi is de staat waar alle antiek en rommelwinkeltjes zich ophouden. Erg leuk om te neuzen en ook vanwege het straatbeeld omdat er regelmatige mannen met houten handkarren vol prullaria voorbijkomen. Er is prachtig theehuis ondergebracht in één van de nog oude houten huizen. Als je geluk hebt, heb je het enige plekje op de veranda aan de voorkant.

10. Communistische theetuin

Kadikoy – Midden in de wijk ligt verscholen in het groen de communistische theetuin. Erom heen zijn allemaal kleine kunst en kunstnijheid stalletjes. De communistische theetuin is gevestigd in een voormalige Armeense school en is vernoemd naar de communistische Turkse dichter Nazim Hikmet die in ballingschap in Moskou overleed. Er is naast de theetuin een boekwinkel waar je je nog een dikke Marx of Che Guevara kunt aanschaffen.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Shutterstock

 

 

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.