De zeewierkwekers van Zanzibar

Kruidnagels, zeewier en raffia. Dat is wat het Tanzaniaanse eiland Zanzibar al eeuwen exporteert. Het eiland met zijn Arabische, Portugese en Indiase invloeden is een geliefd vakantie-oord. Nomad nam een kijkje toen jonge vissersvrouwen ’s morgen aan het werk gingen om zeewier te verbouwen en kwam er en passant achter dat Freddy Mercury, de legendarische zanger van Queen van dit eiland kwam.

Zanzibar – Ungunja is de andere, voor ons minder bekende, naam van het eiland Zanzibar dat voor de Oostkust van Afrika ligt. Een eiland met een woelige geschiedenis van sultans, slaven en specerijhandelaren.

Hoewel wij eerder de Molukken als de specerij-eilanden beschouwen, is dat wel de bijnaam van Zanzibar en haar zusjes Pemba en Mafia. Kruidnagel is de belangrijkste van de specerijen. Ooit was Zanzibar de grootste producent, nu is ze nog altijd nummer drie op de wereldranglijst.

Zeewierkwekers van Zanzibar

Nomad trok naar het eiland. Iedere morgen trof ze vrouwen die druk doende waren veldjes in zee uit te zetten.

Terwijl de vrouwen een veldje van vier paaltjes maken, gaan hun dochters op zoek naar schelpdieren. Zeewier wordt gekweekt tussen lijnen waaraan de jonge plantjes worden vastgemaakt. Na een aantal weken is het veld overwoekerd en de zeewier klaar voor consumptie.

En wat wij niet wisten is dat zeewier niet alleen vers wordt gegeten of als velletje voor de sushi, maar dat je het ook aantreft in tandpasta, kauwgom, in vla en zelfs in bierschuim. Nog los van plastic, medicijnen, ijs, chocolademelk en koffiemelk natuurlijk.

Freddy Mercury

En wat wij ook niet wisten toen wij in de geschiedenis van het eiland gingen graven, is dat de frontman van Queen, Freddy Mercury hier vandaan kwam. Hij werd geboren in de historische hoofdstad Stone Town.

De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika.

En Mercury, een afstammeling van Perzen werd hier geboren als Farrokh Bulsara. Zijn vader was kassier voor de Britse koloniale overheid.

Livingstone huis

Of Mercury wel eens zeewier heeft gegeten is ons niet bekend, maar mocht je het eiland bezoeken, dwaal dan ook eens door de historische binnenstad van Stone Town met z’n weelderige lanen, z’n torens en fraaie deuren vol houtsnijwerk.

Je kunt ook naar het geboortehuis van Mercury maar mocht je geen fan zijn, is er ook nog het Livingstonehuis.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.