Spanje: steek een bos in de fik en word rijk

Spanje kampt jaarlijks met veel bosbranden. Ook dit jaar was het weer raak. Nog raker dan raak want een nieuwe wet heeft de deur naar brandstichting opengezet. Brandstichting is lucratief geworden. Villager houdt haar hart en haar huisje vast.

Spanje – Ik heb een klein stenen huisje aan de rand van een dorpje in het noorden van Extremadura niet ver van de Portugese grens. Een stuk Spanje zoals je je Spanje voorstelt: een wit dorp tegen blauwe heuvels vol oranje perzikken. Vijgcactussen die brutaal over stenen muurtjes hangen. Een ezel in een gortdroog geel landschap, een handvol stieren onder de olijvenbomen.

Bosbrand_2

Bosbranden Spanje

Het is een zeer droog Spanje en ieder jaar teisteren bosbranden Spanje en mijn Extremadura. Ook dit jaar was het weer raak: in Extremadura alleen al sloegen duizenden mensen op de vlucht en is meer dan 5.000 hectare natuurgebied verloren gegaan. Sinds begin dit jaar zijn in Spanje meer dan 54.000 hectare in de as gelegd.

Die bosbranden zijn al een ramp op zich. Ze verwoesten prachtige ruige natuurgebieden, het ecosysteem, vermoorden duizenden dieren die er leven. Daarbij neemt het toe omdat Spanje steeds meer met droogte worstelt.

Ley de Montes

Dit jaar is er echter een nieuw probleem bijgekomen: De Ley de Montes. De Ley de Montes (de Bergwet) werd door de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) aanvankelijk ingevoerd om natuurgebieden die verbranden te beschermen tegen speculanten.

Het is in Spanje een bekend fenomeen: als speculant je oog laten vallen op een natuurgebied. Niet omdat je zo graag in de prachtige natuur wil ronddabberen maar omdat je er zo fijn wil bouwen. Het pretpark Terra Mítica in Benidorm is hier een ronkend voorbeeld van.

Dit natuurgebied werd in 1992 in brand gestoken. De in de as gelegde grond werd opgekocht, kreeg een nieuwe bestemming et voila: we hebben een pretpark met hotel.

Om dit te voorkomen werd de ‘Ley de Montes’ ingevoerd: Verbrand natuurgebied kan pas een andere bestemming krijgen na een periode van 30 jaar. Maar de huidige Partido Popularregering heeft de tekst van de wet met artikel 50 aangepast waardoor de wet ineens niet langer de natuur beschermd.

Partido Popular

Voor bouwprojecten van ‘algemeen nut’, zo luidt de tekst nu, is geen wachtperiode meer nodig. En bouwen, zo klinkt de verontschuldiging van de regeringspartij Partido Popular, is economische vooruitgang en dus van algemeen nut.

En terwijl er overal branden woeden liet de minister-president van Extremadura weten dat de branden in Extremadura vijf brandhaarden kenden, kortom het werk van brandstichters waren.

Bosbrand_3

Grondspeculant

In mijn dorpje is het het gesprek van de dag. Cynisch stellen de dorpelingen vast dat als je als grondspeculant grond wil verkrijgen je het volgende moet doen: koop bos, steek het in brand, en verkoop het verbrande bos als bouwgrond. De formule om rijk te worden.

Meer dan de helft van Spanje is natuurgebied. “We hebben in Extremadura gelukkig een voordeel”, luidt de conclusie steevast na een paar glazen: we zijn zo straatarm dat hier geen hond wil wonen. Behalve jij, maar jij woont in een geitenstal en wie wil dat nou?

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.