Baskenland, 10 hotspots

Lang werd Baskenland, het noordelijke gebied van Spanje, geassocieerd met de aanslagen van de ETA. De afscheidingsbeweging stuurde met geweld op onafhankelijkheid aan en gaf het gebied een slechte naam. Maar het land van de Basken, verwant met dat van hun Franse broers aan de overkant van de bergen, biedt veel rijkdom

Baskenland – Eindeloze baaien, bergen en bossen. En in de afgelopen decennia hebben de Basken zich ontpopt tot de culi’s van Spanje met hun vele restaurants met Michelinsterren en hun verfijnde tapas. Wij delen 10 Baskenland hotspots.

Baskenland 10 hotspots

1. Bilbao en San Sebastian

Natuurlijk verdienen beide steden een bezoek. Tips en verhalen over Bilbao vind je elders op de site. Dus beperken we ons tot San Sebastian. Waar Bilbao het lelijke jonge eendje is, een industriestad die zich ontpopte tot een hele hippe en moderne stad, is San Sebastiaan de klassieke schoonheid.

Het is de stad waar de rijken en de filmsterren van oudsher naar toe gaan voor een weekje aan zee. Loop over het heldere strand van La Concha met haar schelpachtige vorm. En zorg dat je er pintxo’s (tapa’s) gaat eten in de oude binnenstad.

Vooral zondag tussen 12.00 en 14.00 uur is dat een happening. Kies uit wat je lekker vindt en aan de hand van de stokjes op je lege bord, wordt de prijs bepaald.

Filmfestival San Sebastian

San Sebastiaan is ook bekend vanwege het filmfestival. Neem een kijkje of ga theedrinken in het Hotel Maria Christina. Dit hotel uit 1912 brengt je terug in de tijd met zijn klassiek inrichting en kristallen kroonluchters. Dit is het hotel van de filmsterren.

Stop ook even in het luxe winkeltje van het hotel want dit geeft een idee van de culinaire specialiteiten van de stad. Geniet van de Urumea rivier en de zee.

2. Gernika

Gernika is van oudsher de plaats waar de Basken hun vertegenwoordigers lieten samen komen om problemen op te lossen. Deze bijeenkomsten werden onder een boom gehouden. Het huis van afgevaardigden en de boom zijn nog altijd de symbolen van de cultuur van de Basken.

Het huis van Afgevaardigden is prachtig met zijn binnentuin overdekt met glas in lood.

Gernika dak van het parlement

Gernika is ook de stad die de dictator Franco door de Duitse Luftwaffe in 1937 liet bombarderen om het verzet van de Basken te breken. Zo’n 500 mensen vonden de dood. Picasso maakte er zijn wereldberoemde schilderij La Guernica van. Het schilderij hangt in Madrid maar een stenen kopie is te zien in Gernika zelf vlak bij de overdekte markt.

3. Museum van modekoning Balenciaga

In Getaria ligt het zeer bijzondere museum van mode-ontwerper Cristobál Balenciaga. Zelfs als je niet in mode bent geïnteresseerd is het zeer de moeite waard. Het gebouw dat de collectie van de voormalige modekoning herbergt, ligt op een heuveltop, naast de villa van de Markiezen van Casa Torres.

Dit waren trouwens de grootouders van de Belgische koningin Fabiola. Het paleis is nu verbonden met de nieuwbouw die er zeer futuristisch uitziet door het vele glas en de scheve lijnen van het gebouw. Alleen al door het gebouw lopen is heel bijzonder. En dan zijn er voor de liefhebbers nog zo’n 1600 kledingstukken te bewonderen.

Museum modekoning Balenciaga

4. Jai Alai spelen

Wie in Baskenland is, moet eigenlijk Jai alai spelen, een aan kaatsen verwante sport, waar de Basken beroemd om zijn. Het is een van de snelste balspelen ter wereld. Met de blote hand, omwikkeld door een soort pleisters wordt de zeer harde bal tegen de muur gekaatst, zoals bij tennis.

De professionals halen snelheden van 300 km per uur zijn gemeten. In Muxika is nog een professioneel veld waar wedstrijden worden gehouden. Zeer fascinerend om te kijken.

5. La Galea

La Galea is van de vele prachtige stukken kust, een van de toppers. Het is een strip langs de kust bij Getxo vol baaien en kliffen die zeer spectaculair zijn. Het heeft wat weg van de krijtrotsen in Dover maar dan geler van kleur. Hier kun je een wandeling maken langs een 18e eeuwse windmolen en het fort van la Galea uit de 18e eeuw.

La Galea Baskenland 10 hotspots

6. Getxo

De mooiste route om van Bilbao in Getxo te komen is eigenlijk over het water. Als je een boottocht kunt maken is dat aan te bevelen.  Je komt dan langs de bijzondere brug van Portugalete voor je in Getxo arriveeert. Getxo zelf is ook de moeite waard.

Hier gaan de Basken op zondag naar toe voor een glaasje wijn en wat pintxos (Baskische tapas) rond de oude haven. De haven is het eind van de brede rivier die door Bilbao stroomt en hier in zee uitmondt. Je ziet hier nog het gebouw van het vissersgilde.

De vissers uit Getxo en omstreken moesten regelmatig boten redden die op een van de vele zandbanken voeren in de haven. In de vele kroegjes en restaurantjes kun je voor vis terecht.

7. Surfles in Mundaka

Wil je surfen? Moet je in Mundaka zijn. Zelfs vanuit Australië komen ze hier naar toe. Hier breekt in de herfst en winter met de juiste omstandigheden een lange linkse. Alleen voor gevorderden. Maar voor de beginners worden strandjes in de buurt gebruikt. Wil je niet surfen maar gewoon kijken kan dat ook want het is een bijzonder spektakel om te zien.

Mundaka Surfen baskenland

8. Eten bij Azurmendi

Baskenland kan bogen op de meeste Michelinsterrenrestaurants van Spanje en Azurmendi is er één van. De jonge kok Eneko Atxa heeft welgeteld 3 Michelinsterren. Azurmendi is een totaal concept. Het futuristische huis op de berg heeft eigen kassen en betrekt alle producten uit de buurt.

Je kunt er een menu krijgen voor 175 euro, maar er is ook de mogelijkheid om voor heel wat minder te lunchen met een pret a portermenu van 38 euro.

9. Txakoli proeven bij bodega Berroja

Alleen al voor het uitzicht, moet je bij deze bodega boven op de heuvel zijn. Txakoli is een licht mousserende wijn met een hoge zuurgraad die vooral in Baskenland en nog een paar Noord-Spaanse provincies wordt gemaakt.

Deze bodega ligt prachtig tussen de heuvels vanwaar je ook kunt lopen in de omgeving. De wijnproeverij vindt plaats in een ruimte die rondom uitkijkt op de heuvels.

10. Natuurpark Urdaibai

Een van onze favorieten dit prachtige park. Het is 220 km2  gebied en thuis van 245 soorten vogels en bestaat uit tal van stroompjes die uitkomen in een groot zoutwater moerasland omgeven door hoge rotsen. Een prachtige plek om te gaan kanoën.

Bezoek ook het nabijgelegen Gaztelugatxe klooster in Bermeo. Dit ligt op een eilandje in het water. Hier kun je ook gratis overnachten. Neem wel je eigen slaapzak mee en iets om vuur te maken, want er zijn geen voorzieningen.

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.