Belgrado tips van locals

Belgrado is een verborgen juweel vol historie. Uitgestrekt langs de rivier waar de Donau en de Sava samenvloeien. Ottomaanse en Habsburgse invloeden maken de stad uniek, aldus een enthousiaste inwoonster van de stad die haar Belgrado tips deelt.

Mijn naam is Allison Gems en ik ben een Amerikaanse die sinds drie jaar in het buitenland woont. Ik voelde me zeer vereerd toen me werd gevraagd mijn Belgrado tips te delen. Ik ontmoette mijn man in Nederland en samen met hem verhuisde ik naar Oostenrijk en later naar Servië. We zijn een internationaal paar, nu neergestreken in Belgrado.

Belgrado tips van locals

Belgrado is een geheim juweel. De meeste mensen associëren Servië met haar moeilijke verleden en zien het dan ook niet als reisbestemming. Maar de stad is in opkomst. Het is een levendige stad, vermaard vanwege het nachtleven, zeker in de zomer als de clubs naar buiten verhuizen naar plekken langs de Sava Rivier.

Het is moeilijk maar vijf Belgrado tips te mogen delen, er is zo veel te zien. Na vijf maanden in deze stad heb ik nog geen slecht restaurant gehad en nog geen slechte ontmoeting ervaren. Hierbij de Belgrado tips van Allison:

1. Belgrado Fort en Kalemegdan park

Ooit was het fort het eerste wat mensen zagen als ze Belgrado binnen kwamen, daar bij de samenvloeiing van de Donau met de Sava. Belgrado betekent zelfs witte stad vanwege de witte stenen waaruit het fort is opgebouwd. Er is ontzettend veel geschiedenis op deze plek. Ik heb er nu drie keer een tour gedaan en iedere keer wat anders geleerd.

Het fort lag op de grens van het Ottomaanse en het Habsburgse rijk en werd een paar keer van eigenaar verwisseld. Die verschillende Turkse en Oostenrijkse invloeden zie je ook in de stad terug. Als je het Kalemegdan park en het fort bezoekt, neem een gids.

Bijvoorbeeld van de Belgrade Underground Tour, die je meeneemt naar de Romeinse ruïnes onder de stad, Tito’s verborgen bunker en enkele ander historisch relevante plekken.

2. Nikola Tesla Museum

Een van de meest beroemde Serviërs is de natuurkundige Nikola Tesla. Tesla is vooral bekend als uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. Eerlijk gezegd heb ik een bezoek aan het museum lang afgehouden omdat het onderwerp me niet trok.

Maar het museum is is veel meer dan een energiemuseum. het is zeer interactief en je leert spelenderwijs. Tesla was een tijdgenoot van Edison, maar in Amerika hoor je alleen over Edison. Ik had nog nooit van Tesla gehoord tot ik hier naar toe verhuisde. Ik was verbaasd toen ik leerde hoeveel Nikola Tesla had bijgedragen aan moderne technologie.

Het is niet voor niets dat de stad haar vliegveld naar hem vernoemde.

3. Zemun

Deze wijk van Belgrado is als een klein dorpje in de stad. Van oorsprong is Zemun een grensstadje dat hoorde bij het Habsburgse rijk.Vandaag de dag hoort het bij nieuw Belgrado (Novi Beograd). Het ligt aan de oevers van de Donau en is bij uitstek een plaats om heerlijk vis te gaan eten.

Gardoš Toren

Er loopt een mooie promenade langs de rivier, waarover je kunt fietsen of flaneren. In het centrum ligt het oude fort van Zemun met de Gardoš Toren. De toren biedt een waanzinnig uitzicht over Belgrado. Vanuit hier zie je de volledige stad inclusief het Kalemegdan park en de rivieren.

4. Ada Ciganlija

Het Adameer is een aangelegd meer langs de oevers van de rivier de Sava. In de zomer vind je in de weekenden hier de inwoners van Belgrado. Ik raad je aan een fiets te huren en om het meer te fietsen met stops in cafés en op het strand.

Ook in de winter een aanrader want dan worden terrasverwarming en dekens aangedragen zodat mensen toch van de natuur in de stad kunnen genieten. Er zijn ook yogalessen en sportclubs die hier hun activiteiten in de zomer aanbieden. Daarnaast is het de plek voor outdoorfestivals en concerten.

Historische binnenstad

Zoals je ziet  is Belgrado een historische stad met levendige inwoners. Ieder avond lijkt wel vrijdagavond en er is altijd wel een feestje gaande. Dus als je naar Belgrado komt, wees voorbereid op een top tijd in de stad.

5. Kafanas

Als je in Servië bent , is het leuk te weten waar de Serviërs zelf naar toe gaan. Iedere dag van de week zitten de Kafanas vol met locals en toeristen. Van oorsprong waren deze cafés de plek waar mannen bijeenkwamen om koffie of raki te drinken.

Het is een overblijfsel van de Ottomaanse cultuur en vormt nog altijd onderdeel van de Servische cultuur.

Veel kafanás bieden zowel eten als drinken aan. De oudste kafana in Belgrado is “?” dat tegenover de Saborna kerk in het centrum van de oude stad ligt. Je kunt er iedere dag genieten van livemuziek en traditionele gerechten.

Beeld: Shutterstock

Share at:

4 reacties op “Belgrado tips van locals

  1. Leuk om te lezen! Belgrado is zo’n gezellige stad. Alhoewel ik er twee keer ben geweest vind ik de zomer wel leuker waar je echt kunt genieten van de tips zoals het standstrand Ada Ciganlija en het struinen door de straten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.