Moskou, de vijf tips van…

Moskou – De stad met de grauwe looks en de warme absurdistische humor. Een stad van koeien, vleeseters, kerkgangers en boekliefhebbers. Van dictators die nog altijd opgebaard liggen voor zover ze niet in ontbloot bovenlijf over de steppen draven. Moskou is een gekkenhuis, schreef correspondent Peter D’Hamencourt en dat is niet eens zo ver bezijden de waarheid.

Ik ben Marijke van de Belgische reisblog Wanderer’s Blues. Dankzij mijn Russische oom kwam ik al vroeg in contact met verhalen over het leven in Moskou en de prachtige Russische taal. Die jonge fascinatie is er alleen maar groter op geworden na mijn verblijf in Moskou in 2014. Ik heb er dan ook mijn levensdoel van gemaakt om het stereotype beeld van Moskou als norse stad met grijze gebouwen en een depressieve cultuur te ontkrachten.

Je vindt er namelijk ook veel vrolijkheid, gastvrijheid, prachtige architectuur en een geniale zwartgallige humor die een relativeringsvermogen omvat waar we allemaal iets van zouden kunnen leren.

Moskou tips van …

Met Moskou, tips van… Marijke probeer ik jullie al een flink eind op weg te helpen in de zoektocht naar het échte Moskou!

1. Christus Verlosserkathedraal

De kans dat je Moskou zou verlaten zonder de reusachtige Christus Verlosserkathedraal binnen te stappen, is relatief klein. Maar wist je ook dat je effectief een misviering kan bijwonen in die prachtige witte kathedraal langs de Moskva-rivier?!

Op zondagvoormiddag krijg je er bij een (gratis) bezoek meteen een indrukwekkende, én volledig gezongen, viering bij. De mannelijke priesters, met hun zware baritonstemmen, zingen in het Oud-Russisch en treden geregeld in dialoog met de engelenstemmen van het vrouwenkoor.

Mysterieus ritme

Alle gelovigen staan rond de centrale gebedsruimte waar ze een mysterieus ritme van buigingen en drukke kruistekens aanhouden. Onmogelijk om een touw aan vast te knopen!

Het is echter ook onmogelijk om langer dan 15 minuten de viering te trotseren omwille van de dikke muur wierook die elk hoekje van de imposante Christus Verlosserskathedraal vult. Maar het zullen 15 onvergetelijke minuten zijn, dat kan ik wel garanderen!

 2. De Russische volkskeuken in My-My

Eten op z’n Russisch voor Sovjetprijzen doe je bij een van de vestiging van My-My. Een ‘Y’ wordt in het Russische als een ‘oe’ uitgesproken, waardoor het “Moe-Moe” wordt. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de restaurantgebouwen met afzichtelijke koeienvlekken gedecoreerd. Vegetarisch eten is in Rusland uit den boze. En wie geen zure room of dille lust, is er ook aan voor de moeite.

My-My is een druk bezochte kantine waar je zelf je maaltijd kan samenstellen.

Als ik enkele suggesties mag doen: probeer de Borsjt, sirniki (cheese cottage pannenkoekjes), gebakken boekweit met champignons en veel boter, de vele vleesstoofpotjes of de gevulde broodjes. En als dessert stort je je best op de pannenkoekjes die gevuld zijn met rode vruchten of chocolade

3. Lenin mausoleum

De discussie over de echtheid van het gebalsemde lichaam van Lenin laait met de regelmaat van de klok op in Moskou. Ook de vraag of hij nu al dan niet begraven zou moeten worden, houdt menig Moskoviet uit zijn/haar slaap. Maar totdat de discussiërende Russen eruit zijn, kan je Lenin’s lichaam dus nog steeds bewonderen in zijn zwaar bewaakte mausoleum op het Rode plein.

De entree is gratis, maar camera’s zijn ten strengste verboden … net zoals stilstaan bij zijn lichaam. Hoezeer je ook verbaasd zal zijn door de lugubere aanblik van Lenin, je moet blijven wandelen. Je zou zo maar eens in die paar seconden van stilstand één van zijn huidplooien geanalyseerd hebben en zo de doelbewust in standgehouden mythe rond Lenin kunnen ontkrachten.

4. Huis van Tolstoj

Eén van mijn favoriete plekjes in Moskou is het huis van Tolstoj. Het eenvoudige, maar kleurrijke houten huis vormt een oase van rust pal in het drukke centrum Moskou. Het huis is als een museum ingericht en geeft je een idee hoe het eenvoudige plattelandsleven in Moskou eruit zag.

Als je binnenkomt, merk je meteen de zware bewaking op door omaatjes op leeftijd die al eens een uiltje durven knappen op hun stoel. Met wat geluk kan je er dus ongezien foto’s maken! Je kan ook enkel de wondermooie tuin bezoeken en in alle rust één van de boeken uit de rubriek Rusland in Boeken lezen.

5. Reuzegrote zitzakken in Gorki park

Wie bij Moskou spontaan denkt aan norse mensen, grijze straten en een portie depressiviteit op elke hoek van de straat, moet beslist eens naar het Gorkipark gaan. Bij voorkeur om 10:30 uur, want dan worden de reuzegrote zitzakken uitgedeeld.

Met wat duw- en trekwerk gecombineerd met een flinke portie assertiviteit, kan je je eigen zitzak van 3 meter op 3 bemachtigen. Heerlijk om al liggend op je zitzak te turen naar fietsende, skatende, steppende en wandelende mensen. Dat is nu het vrolijke Rusland dat je absoluut ook gezien moet hebben.

Een wandeling door het grootste amusementspark van Moskou is niet compleet zonder een Sovjetijsje genaamd ‘plombir’ te likken. Ook aan antieke Sovjetprijzen te krijgen trouwens!

Beeld: Shutterstock

Meer Rusland? Lees ook:

Moskou in de literatuur:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.