Kan boycot ‘Cup of Shame’ de Syrische kinderen helpen?

Tijdens ons bezoek aan een vluchtelingenkamp met Syrische vluchtelingen in Irak ging een vader er vertwijfeld van uit dat aan elke oorlog eens een einde moet komen. Toch? Inmiddels woekert de oorlog al zeven jaar voort en halen alleen nog de dieptepunten het nieuws. Ook wij zouden graag iets willen betekenen. Ons oog viel op een campagne van Avaaz. Biedt het WK Voetbal in Rusland een aanknoping om het geweld te stoppen?

Rusland – Het is al weer zeven jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. Op de Dag van de Woede, een protest tegen president Assad, begon de oorlog waarbij inmiddels honderdduizenden doden zijn gevallen en miljoenen mensen ontheemd zijn.

Situatie kinderen Syrië

Volgens Unicef is de situatie voor kinderen in Syrië ongekend schrijnend. Vooral voor de 2,8 miljoen kinderen die in afgelegen gebieden wonen en de 280.000 kinderen die zich bevinden in steden die belegerd worden. Zij zijn vrijwel geheel afgesloten van humanitaire hulp.

De hulporganisatie signaleert ook een ander probleem. Volgens het rapport waren er minstens 338 aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel. Een van de triestigste verhalen die momenteel op ons netvlies staan gebrand zijn die van de mensen in Oost-Ghouta.

Oost-Ghouta

Kinderen en hun ouders worden uitgeroeid door president Assad door ze te bombarderen. Dorpen worden omsingeld en afgesloten zodat burgers er niet uit kunnen. Daarnaast blokkeert hij alle toegang tot voedsel en medicijnen.

In deze hel begon de 26-jarige Ahmad Hamdan een campagne op social media (#IAmStillAlive) om aandacht te krijgen voor de situatie in het belegerde Oost-Ghouta. Hij interviewde kinderen die zo oud als de oorlog waren.

WK voetbal

Afgelopen week kwam het bericht dat ook hij is omgekomen bij een bombardement. Hij was voor even het gezicht van al dat leed.

Voor iedereen die zich net als wij machteloos voelt in het geweld dat boven onze hoofden wordt uitgevoerd, is er nu een mogelijkheid om actie te ondernemen. Door Rusland aan te pakken. Rusland steunt Assad. Maar volgens de campagnebeweging Avaaz is er iets dat Rusland mogelijk nog belangrijker vindt dan Syrië: Het WK voetbal dat dit jaar daar plaats vindt. De Cup of Shame volgens velen, al was het maar vanwege de dubieuze wijze waarop het verkregen werd.

Verschillende landen hebben al aangekondigd geen politieke afgevaardigden te sturen. Wat als we ook Nederland en de rest van de wereld kunnen overhalen zich tegen deze #cupofshame te verzetten? Kunnen we Rusland wellicht dwingen om de bombardementen te stoppen?

Slachtpartijen

Tot nog toe heeft Rusland alle pogingen om de slachtpartij in Syrië te stoppen geblokkeerd maar met het WK in het vooruitzicht, is er een mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen. Want juichen in een stadion terwijl hun luchtmacht kinderen in Syrië bombardeert en uithongert, lijkt ons slecht te verenigen. En heeft weinig met sportiviteit van doen.

De vliegeraar in expositie over elfjes en kogelgaten

Zoals een Loesje poster stelt: als er iets moet spelen in de wereld zijn het wel de kinderen.

De petitie van Avaaz vind je hier.

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

 

Meer over Syrische vluchtelingen? Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.