Peru tips van locals

Peru is hot. En dat geldt ook voor Lima. Op de culinaire afdeling van de boekwinkels torenen de kookboeken van Lima’s topkoks hoog boven de anderen uit. Maar het land biedt meer. Wij worden op sleeptouw genomen door een local die er zijn hart verpandde aan een Peruaanse en ons laat zien hoe we weer even Indiana Jones kunnen zijn.

Peru – Na afronding van zijn studie Journalistiek reisde Rik Duijm op zijn 22ste voor de eerste keer door Latijns-Amerika. Hij verbleef een maand in Cusco, waar hij Spaans studeerde. Daarna reisde hij op eigen houtje per bus door Zuid-Peru, Bolivia en naar het verre zuiden van Argentinië. Inmiddels woont hij er al zolang dat hij zijn Peru tips zo uit zijn mouw schudt.

Peru tips van locals

In de drie jaar daarna werkte hij als redacteur voor verschillende tijdschriften in Nederland, onder meer voor REIZ&Magazine en Op Pad, Hij reisde nog een keer naar Zuid-Amerika – deze keer naar Peru en Chili – en besloot te stoppen met zijn tweede studie Talen en Culturen van Latijns-Amerika.

In plaats van verder te studeren, besloot hij een half jaartje in een andere cultuur te gaan werken. Dat half jaartje is nu ruim zeven jaar geleden. Inmiddels getrouwd, richtte hij met zijn Peruaanse vrouw Mundo Antiguo op, een bedrijf dat zich richt op individuele rondreizen door Peru en taallessen in Cusco. Hier volgen zijn Peru tips:

1. Voor lekkerbekken

De beste Peru tips? De Peruaanse keuken is hip! Geen tijdschrift kun je openslaan, geen tv-zender voor levensgenieters  langs zappen of je ziet lyrische verhalen over kleurige en geurige Peruaanse gerechten. Terecht, natuurlijk. De bakermat van de aardappel – Peru kent ruim 3800 aardappelvariaties – heeft zoveel meer te bieden dan dat. En een groot aantal topkoks komt uit Lima.

Probeer eens een ceviche (rauwe vis, in limon-sap “gegaard”) of een chupe de camarones aan de kust, een rocoto releno (gevulde Spaanse peper) in Arequipa, of een anticucho (heerlijke vleesspies) in Cusco. Peru, een bestemming voor lekkerbekken!

2. De Amazone & Cusco

Andere Peru tips behelzen de Amazone. Bij de Amazone denkt iedereen meteen aan Brazilië. En bij Cusco roept iedereen automatisch Machu Picchu. Maar wist je dat je vanuit Cusco in veertig minuten vliegen óók midden in de Amazone zit? Vanuit Puerto Maldonado onderneemt je daarna directe tours naar één van de meest afgelegen junglelodges ter wereld, het Tamopata Research Center.

Op een steenworp afstand bevindt de grootste bekende papegaaien- kleilik in de Amazone. Maar weinig mensen weten van nóg een “Verloren Stad van de Inca’s”, op ongeveer 50 kilometer van Machu Picchu gelegen.

Er worden ook nog nieuwe diersoorten ontdekt.

Zoals dit kleine spinnetje, dat een 5 x zo grote nepspin om zich heen blijkt te weven om roofdieren af te schrikken.

3. Indiana Jones in de Andes

Machu Picchu, de naam is hierboven al gevallen. Maar weinig mensen weten van nog een verloren stad van de Inca’s op 50 kilometer van Machu Pichu. Choquequirao is nog maar voor 30% opgegraven, de rest van de stad is nog steeds overgroeid door het aangrenzende oerwoud.

Hier komen maar 10 bezoekers per dag, omdat je er slechts via een meerdaagse trektocht kan komen. Alleen dwaal je hier door mysterieuze ruïnes, verzonken in de jungle, terwijl condors boven je hoofd cirkelen. Doe het nu het nog kan!

Kabelbaan naar Choquequirao

De Peruaanse overheid wil een kabelbaan naar Choquequirao openen, die tot 400 man per uur zou kunnen vervoeren. Doel is de toeristendruk op Machu Picchu te verminderen. Nadeel is dat je je nooit meer Indiana Jones in de Andes zult wanen.

4. Spaans leren

Iedereen zoekt het en vrijwel niemand vindt het: contact met de lokale bevolking. Toeristen leggen vaak veel geld neer voor “community based tourism” zonder te beseffen dat dergelijke initiatieven vaak leiden tot een snelle afbraak van community based. 

Daarnaast bevordert het commercieel toerisme; waardoor de spontaniteit natuurlijk wel een beetje van de contacten afgaat.

Hoe dan spontaan met de lokale bevolking in contact komen? Simpel: spreek ze aan. Spreekt u geen Spaans? Doe dan vooraf een cursus Spaans voor op Reis. Gunstig geprijsd, je wordt er niet veel armer van. Je reis des te rijker.

5. Vlucht van de condor

Dat het de diepste canyon ter wereld is, is een fabeltje. Die ligt net om de hoek, maar wordt vrijwel niet aangedaan. Dat hij dieper is dan de Grand Canyon is een feit. Bovendien is de Colca Canyon de beste plek ter wereld om de condor in het wild van wel heel dichtbij te spotten.

De bijna grootste vliegende vogel – spanwijdte tot 3,20 meter, lengte tot 1,30 meter en gewicht tot 15 kilo – zeilt hier op een afstand van enkele meters over uw hoofd. Overigens kan dit monogame vogeltje ook een zeer respectabele leeftijd bereiken: in gevangenschap wel 100 jaar.

Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.