Pyramiden, spookstad op de Noordpool

Stel je een dorp voor met wegen, scholen, een glas nog steeds op de piano, een balalaika op de vloer en basketballen op de sportschoolvloer. Niets bijzonders, behalve wanneer blijkt dat er niemand meer in het dorp woont en het eruitziet alsof het in grote haast werd verlaten.

Pyramiden – En dat is precies wat Pyramiden, een voormalige Russisch dorp in Spitsbergen is. Slechts een paar honderd kilometer van de Noordpool in de Svalbard fjorden ligt het niet ver van Nordenskioldbreen, een van de meest indrukwekkende gletsjers.

Pyramiden, spookstad op de Noordpool is al sinds 1998 verlaten. Het was een Russische nederzetting met ongeveer 1000 inwoners die van de ene op de andere dag verdwenen. Een lange tijd was dit gebied interessant vanwege de mijnbouw. De Russen mochten hier mijnbouw plegen dankzij het Spitsbergen Verdrag, zolang zij de Noorse soevereiniteit maar erkenden.

Pyramiden, spookstad

Het is nog nooit overtuigend uitgelegd waarom Pyramiden op een dag zo snel werd verlaten. Er wordt gezegd dat in 1991, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, de financiering van de stad door Moskou gestaakt werd, en dat de mijn nooit voldoende winst had gemaakt om dit “IJzige Eden” overeind te houden.

Volgens een artikel op Worldcrunch, herinnert de bemanning van de De Langoysund het zich als een vreemde en mysterieuze plek, meer bevolkt door intellectuelen en wetenschappers dan door mijnwerkers. Pyramiden dankt zijn naam aan de berg waarop het uitzicht biedt.

Na het verkrijgen van toestemming op steenkoolwinning in 1927, besloot de Sovjet-Unie onder Stalin het tot een buitenpost van hun communistische invloedssfeer te maken.

Moskou

Gebouwen werden vijf verdiepingen hoog gebouwd, net als in Moskou. Op het belangrijkste plein van de stad, kijkt een borstbeeld van Lenin nog steeds over de stad, in de richting van de de piramidevormige berg.

Het heeft indrukwekkende gebouwen: een kleuterschool, een school, een ziekenhuis, een bioscoop, een bibliotheek met 50.000 boeken, sportvelden en zelfs een verwarmd zwembad. Maar geen enkel huis werd uitgerust met een keuken omdat het eten in het grote centrale restaurant werd geserveerd. Groenten en fruit werden gekweekt in de kassen en kippen, varkens en runderen vulden de verwarmde schuren.

Lenin

In de winter, als de zon is niet zichtbaar is gedurende vier maanden, is Pyramiden onbereikbaar, en zijn de enige bezoekers ijsberen en poolvossen. Van juni tot oktober zijn er excursies naartoe met de boot vanuit Longyearbyen. Dankzij de koude bijft de plaats goed geconserveerd en is deze Lenin waarschijnlijk de laatste die een voetstuk staat.

Tekst: Anneke de Bundel  – Image: Shutterstock

Meer Noordpool? Lees ook:

Pyramiden in de literatuur:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.