Oslo, de vijf tips van…

Oslo is hip en happening maar het lijkt wel of de inwoners zelf zich daar niet bewust van zijn. Dus vroegen we een local die alweer enige tijd in het buitenland woont, de stad eens kritisch onder de loep te nemen en ons de leukste clubs, de grappigste theaters en de beste eetplekken te wijzen.

Mijn naam is Linn Thome en ik ben afgestudeerd met een MA in International NGO’s en een BA in Spaans- en Latijns-Amerikaanse studies. Ik groeide op in Singapore en Noorwegen, studeerde in Mexico, Bergen, Chili, Nederland en Thailand.

Je kunt stellen dat ik een internationaal leven leid en ik ben altijd opzoek naar nieuwe impulsen in de steden waar ik verblijf. Oslo is daarop geen uitzondering.  De afgelopen 6 jaar heb ik grappig genoeg overal gewoond, behalve in Oslo en ik kijk er naar uit om terug te verhuizen naar de Noorse hoofdstad.

Oslo, de vijf tips van…

Ondanks dat ik er jaren niet heb gewoond, is Oslo een van de makkelijkste steden om naar thuis te komen, te integreren en weer Osloër te worden. Een Mexicaanse diplomaat zei me eens na jaren in Oslo te hebben gewoond: “Oslo is een hele multiculturele en diverse stad, alleen weten de Osloërs zelf het nog niet.”

Deze conversatie vond plaats in 2012 tijdens het populaire Oslo World Music Festival, een festival dat meer dan 300 artiesten uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika naar de hoofdstad brengt. Na vier jaar succesvol dit festival te hebben gevierd dat nu tot andere delen van Oslo is uitgebreid, denk ik dat deze uitspraak achterhaald is.

Stedentripper

Oslo is langzaamaan een spannende stad geworden die je echt moet bezoeken en die alles heeft voor de culturele toerist en de stedentripper. Mijn aanbevolen vijf tips zijn het resultaat van een brainstormsessie met vrienden en mijn zus. Hier volgt: Oslo, de vijf tips van…Linn.

1. Is It So Collective

Is It So Collective is een pop-up gebeuren in het Grünerløkka gebied van Oslo. dit gebied staat vol met gezellige restaurantjes en cafés. Als je hier bent en je wil een pop-up voorstelling zien of naar een pop-up winkel gaan kan dat hier. Het is wel afhankelijk van wat er op dat moment wordt aangeboden.

Zo zijn er tentoonstellingen van werk van fotografen, illustrators, mode-ontwerpers en kunstenaars. Dus als je meer wil weten over Noorse merken en design de Is It So Collective pop-up venue is een goede plek om te beginnen. Hier vind je de verschillende pop-up events.

2. Det Andre teateret

Het andere theater. “…bijna als echt theater maar dan grappiger!”  Opende in 2011 en was het eerste theater dat op improvisaties inzette. Er worden workshops, lessen en onpretentieuze voorstellingen gegeven. Het theater word gerund door een groepje enthousiaste dramaliefhebbers en een even groot aantal enthousiaste vrijwilligers.

“…een klein theater met een groot hart.”  De prijzen zijn zeer schappelijk en het publiek is zeer divers.

3. Blå Bar-Club

Blå (blauw) is een bar en een club in het industriele gebied van Oslo bij de rivier de Akerselva. De 8.2 km lange rivier stroomt dwars door Oslo en wordt de ader van de stad genoemd.

Blå is herkenbaar aan de vele street art en graffiti en is beroemd vanwege de bijzondere line-up, evenementen en de zondagsmarkt. Mis vooral Frank Znort Quartet niet die het hele jaar door op zondag speelt. De band wordt beschreven als een onvoorstelbaar universum die je hele maandag om zeep helpt. Hier vind je het programma.

4. Torggata

Tussen Youngstorget en Hausmanns gate, vind je Torggata een straat in een gebied dat erg trendy aan het worden is. Hier tref je veel restaurants, bars en winkels aan en het is er zeer multicultureel. Leuk om te weten maar de straten zijn geïnspireerd op de Hollandse straten met met kasseien en voet- en fietspaden.

Een paar zaken die de moeite waard zijn: Crowbar: een bar met zo’n 20 biertjes op de tap van verschillend brouwerijen. En ze serveren kebabs.

Taco Republica: een authentiek Mexicaans taco restaurant.

Hevn: een Scandinavische design shop.

Fly Kicks: in deze winkel vind je bijzondere street wear. Torggata Kennel Klubb: ze steken snacks (lees: hot dogs) in een nieuw jasje.  Oh, en het is een club met goede DJ’s om het publiek tevreden te houden. Oh, en ze hebben wisselende kunst tentoonstellingen.

Niet ver van Torggata vind je Munchies: een hamburger tent. Lokk: een restaurant met een goede Franse cuisine. Piscoteket: Peruaans eten, Pisco bar en club.

5. Klubb Seksuell Fisk og Vilt

Is een franchise van de populaire homo club Indieseksuell die te populair werd met haar 80-er en 90-er jaren muziek. Fisk og Vilt doet iets vergelijkbaars. Iedere eerste woensdag van de maand is een guilty pleasure feest waarbij iedereen welkom is ongeacht outfit, seksuele voorkeur of danspasjes.

De mix is erg populair en er wordt stevig gedanst op hits als “Girls just want to have fun” en “I wanna dance with somebody” (om over de eindeloze boy band hits maar te zwijgen). Iedereen komt gegarandeerd los en zal zich met plezier storten in ondeugende, magische, zweterige en schaamteloze nacht.

Beeld: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.