Meisjes kwetsbaar na aardbeving in Nepal

De aardbeving in Nepal, die sinds afgelopen zaterdag aan duizenden mensen het leven kostte, kan de komende tijd ook slachtoffers onder de overlevers eisen, vreest fotografe Nomad die zich inzet voor meisjes die slachtoffer worden van mensenhandel en kinderprostitutie.

Nepal – Vandaag gaat in Nederland de actie van start voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal, die zaterdag met een kracht van een 7,8 op de schaal van Richter voor een ongelofelijke verwoesting zorgde in het straatarme land.

Aardbeving Nepal

Aardbeving in Nepal

De opbrengst van Giro 555 zal gebruikt worden om huizen te herbouwen, en tentzeilen, medische spullen en drinkwater aan te leveren.

Volgens de fotografe, die de afgelopen jaren meerdere malen naar het gebied afreisde, leeft ruim een kwart van de bevolking onder de armoedegrens. “De aardbeving is niet alleen een enorme ramp vanwege de vele slachtoffers en de verwoestingen, maar maakt toch al kwetsbare kinderen en met name meisjes, nu extra kwetsbaar.”

Kinderprostitutie

“Nepal is een prachtig land maar heeft ook een duistere kant. Het is een bestemming voor kindersekstoerisme. En alsof dat nog niet erg genoeg is, worden vanuit dit land kinderen verhandeld naar het Midden-Oosten en India. Wat je ziet is dat meisjes vanwege hun armoede makkelijk slachtoffer worden van mensenhandelaren.

Soms worden ze in de prostitutie gelokt omdat ze een huwelijk is beloofd of een goed betaalde baan in India.

In plaats daarvan worden ze verkocht aan bordelen in India of in Nepal zelf. Geschat wordt dat er 10.000 tot 15.000 vrouwen en meisjes per jaar worden verhandeld naar India en 7.500 in Nepal zelf. Kinderen vormen een kwart van de seksindustrie. “Sommigen zijn pas 12 jaar “, aldus de fotografe.

Chaos

“Juist nu – in deze chaos – na de aardbeving in Nepal lopen meisjes nog meer gevaar om in de klauwen van mensenhandelaar te raken. Iedereen is het overzicht kwijt. Meisjes worden onder normale omstandigheden al van straat geplukt, verhandeld en verkocht…”

“Ik heb gelukkig contact gehad met Nepal, dat viel nog niet mee, want de lijnen zijn overbelast maar een van de partners van Free a Girl, waar ik voor werk, is nu bezig met noodhulp aan slachtoffers van de ramp.”

“De eerste kinderen zijn opgenomen in één van de opvanghuizen waar we normaal bevrijde meisjes in opvangen. De kinderen zijn vanzelfsprekend overstuur.”

Ramp en aardbeving in Nepal

Naschokken

“Vanwege de voorspelde naschokken slapen zij in de open lucht. Koud en nat, maar deze kinderen zijn in ieder geval veilig voor iedereen die van de situatie misbruik wil maken.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.