Curaçao, de vijf tips van…

In DE VIJF VAN geven locals tips over hun land of wereldstad. Deze week Eva die terugkeerde naar het paradijselijke Curaçao van haar jeugd waar witte stranden, geitenmaagjes op houtskool en zwemmen met schildpadden dagelijkse kost zijn.

Eva woonde als kind in de jaren ’80 op Curaçao. Na haar studies Logopedie en Algemene Taalwetenschap bleef het eiland trekken en keerde zij terug voor een afstudeerproject. Vlak na aankomst ontmoette ze haar grote liefde. Ondanks deze afleiding ontving zij in de lente van 1997 haar bul van de Universiteit van Amsterdam ( UVA).

Curaçao tips

Met haar bul in de hand, verkocht ze haar auto, zegde ze haar huis op en vertrok naar  Curaçao. Na een avontuur van drie jaar in Venezuela woont ze sinds 2002 weer op het eiland. Zij deelt haar Curaçao tips is het best lastig keizen, want er is veel leuks te doen op deze parel in de Caribische zee.

1. Blauwe grot/ Blue lagoon

Juni’s vader pleegde zelfmoord op z’n 47ste, hij verloor zijn dochtertje op haar derde aan leukemie en doorstond twee scheidingen maar toch blijft hij lachen! Je vindt hem op Playa Lagun, in een zelfgebouwd huisje op de heuvel.

In de baai heeft hij een paar boten liggen, waaronder een vrolijk versierde sloep. Daarmee brengt hij je naar een goed geheim dat ligt verborgen aan de zuidkust van Curaçao. Een hele bijzondere grot, waar je al zwemmend in kunt komen.

Lichtval in de grot

De lichtval in de grot is heel bijzonder en er zwemmen zilverkleurige visjes in grote scholen om je heen. Na een uurtje pikt Juni je weer op en kun je op het terras van zijn huis een koud biertje drinken. Zijn Colombiaanse vrouw maakt zeevruchten op de grill klaar met vers gebakken patatten.

2. De Sint Christoffelberg

De Sint Christoffelberg is vernoemd naar Christoffel Columbus en is met zijn 372 meter de hoogste berg van Curaçao. Op de top is het uitzicht adembenemend en de weg ernaartoe is een hele fijne klim van gemakkelijk niveau naar behoorlijk pittige klauterstukje op het einde.

Het park gaat ”s morgens al om half 8 open zodat je op de top en terug bent voordat het heetste moment van de dag aanbreekt. De berg is gelegen in het enige nationale park dat Curaçao kent. Plantage Savonet is daar ook onderdeel van.

Plantage Savonet

Dit is een van de weinige plantages op het eiland die nog intact is. Dus ook het landhuis, de bijgebouwen en de put zijn nog allemaal te bezichtigen. Ook een wandeling naar Boca Grande, een prachtig strand aan de ruwe noordkant van het eiland, behoort tot een van de vele mogelijkheden die dit park kent.

3.  Zon, zee en witte zandstranden

Wie van zon, zee en witte zeestranden houdt, komt natuurlijk goed aan zijn trekken op Curaçao. Vooral de zuidwest kust heeft prachtige stranden zoals Grote Knip en en de Kleine Knip, Porto Marie strand en ook Casabou. De eerste twee zijn openbaar en gratis toegankelijk.

Vooral in het weekend is het hier super gezellig. Hele families vind je daar die hun hele huisraad meeslepen: als er maar vooral goed gebarbecued en gedronken kan worden. Maar ook is het geen enkele moeite een generator mee te nemen om het hele strand te voorzien van zwoele klanken.

Klein Curaçao!

Snorkelen is daar ook een must, prachtige koraalriffen en gekleurde vissen in overvloed. Maar het summum van een dagje strand is toch wel een boottocht boeken naar het kleine onbewoonde eiland Klein Curaçao!

Verschillende bootcharters gaan twee of mee keer in de week een dagje op en neer. En het trotseren van de ruige Caribische zee is echt de moeite waard als je eenmaal aangekomen bent. Prachtig wit strand en helder blauw water.

Er leven enorm veel schildpadden dus een snorkeltocht levert altijd wel een of twee van die vriendelijke monsters in het vizier. Zelf heb ik er ooit echt met één gezwommen, die was zó tam dat ik aan zijn schild meegleed door het water!

4. Willemstad

De stad is de laatste jaren enorm ontwikkeld. Zo zijn de straten, pleinen en stoepen opgeknapt maar ook de panden en winkels hebben op veel plekken een metamorfose ondergaan. Het centrum van Willemstad wordt verdeeld door de natuurlijke haven in twee delen.

Door een unieke brug op kleine pontonbootjes worden beide helften met elkaar verbonden. De oostelijke zijde heet Punda en de overzijde letterlijk ‘andere kant’, namelijk Otrobanda. In Otrobanda vind je hotel en museum Kura Hulanda, dat zeker de moeite waard is om te bezoeken.

Het Riffort is ook prachtig in oude stijl opgeknapt en bruist vaak van gezelligheid. Alhoewel je daar meer toeristen tegen het lijf loopt dan inwoners.

Punda

Het centrum van Punda is ook redelijk opgeknapt, maar hier en daar is het nog net zo als toen ik hier voor het eerst voet aan land zette in 1981. Een onderdeel daarvan is de oude markt, Plaza Bieu, die zich bevindt achter het postkantoor.

Een van mijn culinaire Curaçao tips is dat gebouw dat sinds de nieuwe markt is gebouwd (het ronde gebouw aan de andere kant van het postkantoor) in gebruik is als lunchplek. In een stuk of vijf verschillende stalletjes koken vrouwen nog echt ouderwets op houtskool de meest heerlijke gerechten uit de Curaçaose keuken.

Curaçaose keuken

Zo kun je er kabritu stoba (geitenstoofvlees), sopi mondongo (soep van ingewanden) en yambo (soort soep van oker) eten. Maar ook voor de minder avontuurlijke magen is er van allerlei lekkers te eten. Dagelijkse verse vis of vlees met rijst en groenten of niet te versmaden pompoensoep. Ik eet zelf het liefst bij “zus”!

5. Sea aquarium

Last but not least kan het zee-aquarium natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Ik merk dat heel veel bezoekers het zwemmen met dolfijnen als een van de hoogtepunten van hun vakantie ervaren. Het aquarium is klein vergeleken met de enorme toeristenfabrieken aan aquaria die Amerika kent.

Maar daarom niet minder leuk, misschien wel leuker. Het is een soort uit de hand gelopen hobby project van de eigenaar Adriaan ‘Dutch’ Schrier, die zijn droom zo’n 20 jaar geleden begon te verwezenlijken. Destijds een vuilnisbelt waar niemand ooit kwam.

Dolfijnen

Nu staat er een mooi aquarium waar je zowel kunt genieten van mooie aquaria met tropische vissen alsook van een dolfijnenshow en diverse andere mogelijkheden. Zo kun je met de dolfijnen zwemmen, een ontmoeting met ze hebben en ook ontbreekt de zeeleeuwenshow niet.

Tegenwoordig bezit de eigenaar zelfs een capsule waarin je tegen betaling van een flink bedrag kunt afdalen naar de zeebodem naar dieptes waar zelfs de vissen niet meer komen.

Beeld: Nicole Franken

Share at:

4 reacties op “Curaçao, de vijf tips van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.