Zwolle tips van locals

Ciske de Rat werd er opgenomen omdat volgens de televisiemakers de Zwolse binnenstad beter overeenkwam met de Amsterdamse volksbuurt dan de werkelijke Jordaan. Raadslid Thom Van Campen woont er al jaren en deelt met veel plezier zijn tips voor Zwolle, de parel van het oosten.

Een studie journalistiek bracht mij vanuit de Achterhoek naar Zwolle. Sinds 2011 zit ik in de gemeenteraad voor de VVD.  Hier volgen mijn Zwolle tips maar eerst nog even kort iets over de stad. Zwolle heeft zich de afgelopen jaren op economisch, cultureel en toeristisch gebied ontzettend ontwikkeld.

Daarnaast wordt ze, vanwege haar historische binnenstad, omringd door grachten en haar vele pleinen, met recht de parel van het oosten genoemd. Aan de stervorm van de Zwolse binnenstad is nog te zien dat Zwolle een vestingstad was van groot strategisch belang”, aldus het raadslid.

Zwolle tips:

De Hanzestad ligt aan de IJssel waarmee de stad aan internationale handel goed verdiende. Nog steeds gaat het in Zwolle goed. De werkloosheid is laag, het vestigingsklimaat voor ondernemers is goed en de stad is de poort naar het noorden.

Ook heeft Zwolle een aantal interessante politieke wapenfeiten. Zo is Thorbecke, de schrijver van de Nederlandse grondwet, hier geboren, is hier de SDAP, voorloper van de PvdA opgericht en werden hier in 1967 de allereerste D66- volksvertegenwoordigers gekozen.

De eerste van mijn Zwolle tips is de Hanzeboog. Voor mijn studie journalistiek heb ik de architect van deze in 2012 geopende spoorbrug geïnterviewd. Met zijn ontwerp wilde hij een bouwwerk maken dat natuurlijk in het landschap past. Aangezien het ontwerp toch moest opvallen, koos hij ervoor de brug brandweerrood te kleuren.

1. Hanzeboog

Mij bekruipt het ultieme thuiskomgevoel als ik met de trein uit het Westen kom en vanaf de Hanzeboog de Peperbus boven de stad uit zie torenen. Niet alleen het bouwwerk is fantastisch. De brug waarmee Gelderland en Overijssel aan elkaar zijn verbonden biedt een prachtig uitzicht over de IJssel en de uiterwaarden.

In tien minuten fiets je vanuit de binnenstad naar het Engelse Werk: een park dat in 1830 in romantische Engelse landschapsstijl is aangelegd. Bijkomen van de fietstocht doe je hier bij uitspanning Het Engelse Werk; door de geboren Zwollenaar ‘Krisman’, naar de uitbatende familie, genoemd.

2. Thorbeckegracht

De gracht, vernoemd naar de in Zwolle geboren staatsman Johan Rudolph Thorbecke, scheidt de oorspronkelijke binnenstad van het Noordereiland. Dit is de allereerste stadsuitbreiding waar de industriële revolutie om vroeg. De statige grachtenpanden en pakhuizen herinneren aan een tijd waarin Zwolle haar geld verdiende met handel over water.

Ook staat hier nog een deel van de oude stadsmuur. Het terras van café ’t Beugeltje biedt een fantastisch uitzicht over dit historisch belangrijke deel van de stad. Het café, waar de Grolsch-beugel centraal staat, zit gevestigd in de Wijndragerstoren.

De Librije

Deze maakte deel uit van de stadsverdedigingswerken. Voor de echte uitpakkers was tegenover het café in het voormalige Dominicaanse kloostercomplex het gerenommeerde 3-sterrenrestaurant De Librije gevestigd. Dat is inmiddels verhuisd naar de binnentuin van Het Spinhuis, een voormalige gevangenis, waar ook Librije’s Hotel, Librije’s Atelier en Librije’s Winkel zitten.

Aangezien mijn eigen portemonnee een couvert hier niet toelaat, loop ik zelf graag een klein stukje door naar restaurant ’t Pestengasthuys; een heerlijk warm restaurant en de culinairste van mijn Zwolle tips.

Gevestigd in een 15e eeuws ziekenhuis dat destijds is gebouwd voor Zwollenaren die tijdens de pestepidemie buiten de stadsmuur moesten worden gehouden.

3. Nieuwe Havenbrug

Bij baggerwerkzaamheden in de Zwolse gracht werd in 2012 een grote omvang aan wapens en munitie gevonden bij de Nieuwe Havenbrug. Nadat de Duitse fascisten Zwolle via deze brug hadden bezet, verlieten ze de stad hier ook weer met de staart tussen de benen.

Uit angst voor de Canadese bevrijder Leo Major en zijn manschappen dumpten zij hier hun wapens. Ook explodeerde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een munitiewagen.

Museum de Fundatie

In 2014 is de zuidelijke entree van de binnenstad achtergrond van een rustiger toneel. Hier tref je een van mijn andere Zwolle tips. Vanaf de Nieuwe Havenbrug kan de, in 2013 geopende, opbouw van museum De Fundatie worden bewonderd. De flamboyante museumdirecteur Ralph Keuning wil met zijn museum een zo breed en groot mogelijk publiek bereiken.

Zo exposeerde hij in zijn museum in 2013 een fototentoonstelling van de jonge Nederlandse fotograaf Pieter Henket, die in 2008 de coverfoto van popster Lady Gaga schoot. Dit deed hij gelijktijdig met de expositie van een zeventiende-eeuwse portretreeks door Gerard ter Borch – een belangrijke kunstenaar uit de Zwolse geschiedenis.

4. De Kromme Jak

Amsterdammers geven graag hoog op van hun Jordaan. Ook hier is onze hoofdstad niet uniek in. De Kromme Jak wordt ook wel ‘de Jordaan van Zwolle’ genoemd, en niet alleen door chauvinistische Zwollenaren. Delen van de televisieserie van Ciske de Rat zijn hier opgenomen.

De televisiemakers waren van mening waren dat dit gedeelte van de Zwolse binnenstad beter overeenkwam met hun beeld van de Amsterdamse volksbuurt dan de werkelijke Jordaan. De Kromme Jak was lang verpauperd, geen prettige plek om te bezoeken terwijl haaks op de Kromme Jak de Koestraat grenst.

Koestraat

Hier woonden vooral de notabelen van de stad. Toen de Kromme Jak van sociale woningbouw in particuliere handen kwam kreeg het pittoreske stukje Zwolse binnenstad –net als bij de Amsterdamse Jordaan – een kwaliteitsimpuls.

Bevalt Zwolle zo goed dat de laatste trein al is vertrokken? Geen probleem. Het echtpaar Arnold en Margreet runnen in een prachtig herenhuis aan de Koestraat drie fantastische kamers in hun bed and breakfast ‘In de Kromme Jak’.

Zwolle

5. Waanders in de Broeren

Zoals vele andere steden in West-Europa viel ook Zwolle ten prooi aan de modegrillen van modernisering in de jaren ’80. Grote delen van de historische binnenstad werden platgelegd om een ringweg dwars door de stad te leggen.

Ook jonge Zwollenaren betreuren de sloop van de oude Sint-Michaelskerk, waarvan op Facebook geregeld foto’s circuleren, nog altijd. Van de voorgenomen aanleg van de rondweg is alleen de Kamperpoorterbrug gerealiseerd.

De breedte van deze brug herinnert aan de ambitie om hier vier baanswegen aan te leggen. De Broerenkerk viel binnen het sloopgebied maar is behouden dankzij haar monumentale status.

Boekhandel in de Domincaanse kerk

Tot slot de laatste van mijn Zwolle tips. De prominente Zwolse uitgever Wim Waanders opende in 2013 een boekhandel in de leegstaande kerk. ‘Waanders in de Broeren’ biedt een enorme collectie aan boeken en tijdschriften.

Het koorgedeelte van de Dominicaanse kerk is ingericht voor horeca. Neem hier bij de koffie vooral de cheesecake en bij de borrel het kloosterbordje.

Beeld: Nicole Franken

Share at:

2 reacties op “Zwolle tips van locals

    • Dan zullen we niet met je redetwisten maar we hadden begrepen dat de opnamen gepland voor de Jordaan daar niet konden gedaan worden en in Zwolle zijn opgenomen, aldus de wethouder die ons de tips gaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.