Zutphen tips van locals

Zutphen. Stad van Vrijmetselaars en antroposofen. Wie er oog en gevoel voor heeft kan de Hanzestad ook aan de hand van haar energetische banen volgen. Wij vroegen een healer naar haar vijf antroposofische tips.

Sinds 2007 woon ik met plezier in een schattig huisje in de binnenstad van Zutphen. Mijn naam is Faride Varkevisser. Sinds ik mijn helende gave heb ontdekt en ontwikkeld ligt mijn grootste passie nog altijd bij healing. Gedurende 22 jaar heb ik als healer met mensen gewerkt in een eigen praktijk in Zaltbommel, Ommen en op de Orkney Islands, waar ik ook een eigen opleiding ontwikkelde.

Momenteel houd ik me voornamelijk bezig met schrijven van een boek. Veel interessante mensen met kunstzinnige of vernieuwende ideeën voelen zich tot Zutphen aangetrokken en wonen er een poosje, maar trekken na een paar jaar weer weg.

Zutphen tips:

Voor mij voelt de stad aan alsof de mensen er allemaal nomaden zijn en alsof men op straat leeft. In dat nomadische herken ik mezelf. Het is opvallend dat ook Zutphenaars die van Zutphen houden en er willen blijven, doorgaans  binnen enkele jaren weer naar een andere interessante plek in de stad verhuizen.

Dus ook de blijvers reizen. In Zutphen is alles te vinden wat ik in een lokale gemeenschap zoek en waardeer. Veel biologische winkels, eethuizen, chocolaterie, filmhuis, terrasjes, markten en taartenwinkeltjes. Hier volgt Zutphen de vijf tips van…

1. Oude ambachten

In Zutphen worden veel oude ambachten nog op authentieke wijze uitgevoerd. Zo is er een vioolbouwer in de Laarstraat die vier Cello’s heeft gebouwd uit de stukken hout van een enorme oude Es die tegen de  wil van omwonenden door de gemeente werd omgehaald.

De gemeente heeft toen de gigantische boom in stukken op het grasveld van de Oude Bornhof laten liggen bij wijze van troost voor de mensen. Gedurende enige tijd konden de restanten worden opgehaald en meegenomen door liefhebbers als aandenken.

Vioolbouwer en boekbinderij

Ik heb er foto’s van gemaakt en de vioolbouwer heeft afgelopen juni een celloconcert georganiseerd waarbij er op deze cello’s gespeeld is. De Laarstraat heeft ook een boekbinderij/drukkerij en als schrijfster moet dit me even van het hart aangezien ik van alles hou dat daarmee te heeft. Neem eens een kijkje in de Laarstraat zou ik zeggen.

2. Nelly’s Cakes

Voor een heerlijke koffie met gebak raad ik je aan om eena naar “Nellie’s Cakes” te gaan. Het is een klein winkeltje met de prachtigste taarten in de etalage in de Spittaalstraat. Allemaal zelf gemaakt door een Armeens echtpaar dat uit hun land is gevlucht en hier terecht kwam.

Nellie is van origine advocate en haar man arts, maar zij voorzien nu in hun inkomen met dit winkeltje. Het leukste is dat Nellie koffiedik kan kijken. Dat heeft ze geleerd van haar grootmoeder. Je moet er echt eens heen gaan. Het koffiedrinken is er een heel avontuur al met al en de taartjes overheerlijk en een keur aan keus!

3. Museum Henriette Polak

De stad heeft een romantische uitstraling met haar oude gebouwen en in patronen ingelegde straten en markten van kinderkopjes of traditionele straatstenen. Daar woon ik graag. Ik ben gesteld op de kleine straatjes van de binnenstad en ik hou van de architectuur van de wonderlijke gebouwen.

De geesten die er ronddwalen zijn niet altijd even positief ondanks het feit dat Zutphen door minnaars van spiritualiteit ook wel Lichtstad genoemd wordt. Een favoriet; een huis waar het goed toeven is in de binnenstad,  is het museum van Henriette Polak.

Koopmanshuis

Van oorsprong een koopmanshuis wat door Henriette Polak aan de gemeente is geschonken en sindsdien als museum voor moderne kunst toegankelijk is voor publiek. Het liefst ga ik af en toe op de tweede verdieping aan het einde van de grote zaal bij het raam zitten mijmeren. Uitkijkend op daken en torens voelt het als een woonhuis met een eenvoudige warme sfeer.

Het houtwerk doet behaaglijk aan en de tentoongestelde kunst is altijd heel zorgvuldig geëxposeerd door mensen die duidelijk liefde voor het gebouw en de kunst hebben.

Het museum Henriette Polak sluit op 31 december 2015 haar deuren.  Eind 2016 gaat het museum weer open in Hof van Heeckeren, aan het ’s Gravenhof waar het samen met Stedelijk Museum gehuisvest wordt.

4. Leylijnen

Zutphen is naast Den Haag en Driebergen een van de steden die aantrekkelijk blijft voor Antroposofen. Zowel van binnen als van buiten de regio trekken Antroposofen naar Zutphen om hun schoolgaande kinderen op de diverse Vrije Scholen te laten onderwijzen.

Daarnaast is er een loge van Vrijmetselaars en de invloed daarvan is zichtbaar in de symbolen die er op de diverse gebouwen aanwezig zijn en door andere kenmerken die de stad rijk is. Zowel de invloed van Antroposofen als van Vrijmetselaars op architectuur is in Zutphen goed te zien en ervaren.

Stadhuis

Een favoriete plek is het stadhuis. Ik houd van de wijze waarop het oude in het nieuwe opgaat en hoe er gebruik is gemaakt van verschillende, ogenschijnlijk niet bij elkaar passende, maar hier bijzonder met elkaar harmoniërende materialen en stijlen.

Hier is de invloed van de diverse spiritueel bewuste ontwerpers en architecten ten goede aangewend. Er is een heel stille en positieve energie in dat gebouw aanwezig. Bij de restauratie van het gemeentehuis is bewust rekening gehouden met de energiebanen van de aarde en met name van de leylijnen die daarlangs lopen.

Organische bouwmethoden

Een leylijn is een sterk positief geladen energetisch weggetje. Toen ik aan een kenner van organische bouwmethoden eens vertelde dat ik het zo prettig vind om daar naar binnen te gaan en er een poosje te gaan zitten kijken en dromen bij het opvallende waterwerk met de koperen spiraal, vertelde hij dat men bij de restauratie van het gebouw met behulp van wichelroeden de loop van leylijnen heel precies heeft vastgesteld.

Daarna zijn ze in koper in de marmeren vloer ingelegd en zichtbaar gemaakt. Wanneer we over leylijnen wandelen wordt ons energieveld opgeladen met positieve energie. Er zijn over de gehele wereld gebieden bekend met leylijnen.

Santiago de Compostela

Het zijn gebieden en sporen of soms kilometerslange wegen waarlangs mensen ooit zijn gegaan met positieve, religieuze en/of rituele bedoelingen. ( De weg van Santiago de Compostella is een hele beroemde). In de binnenstad van Zutphen zijn deze leylijnen duidelijk voelbaar.

Zij lopen door de stad heen en voeren langs de Berkel en zijn tot ver in de Achterhoek waarneembaar. Sommige plekken langs die Leylijnen zijn sterk doortrokken van magie en hebben daardoor een krachtige uitwerking op degene die erlangs komt.

Indrukwekkend is ook het enorme kristal op de koperen houder in de hal. De gedichten van Zutphen’s beroemde dichteres Ida Gerhard aan de wand completteren het geheel dankzij haar eenvoudige inspirerende woorden.

5. Langs IJssel & Berkel

De witte kade langs de meanderende rivier en haar skyline met de diverse torens erachter die zichtbaar worden bij aankomst over de oude IJsselbrug geven een indruk van hoe het vroeger moet zijn geweest. Wanneer ik een uurtje langs de uiterwaarden en oevers van de IJssel wandel, een eindje voorbij de jachthaven, heb ik na afloop altijd iets te vertellen.

Net als wanneer ik even uitrust op een pier, ergens onderweg en ontspannen in of over het water staar.  Je zult merken dat je hele warme voeten krijgt en geweldig doorstroomt als je deze wandeling tot aan het einde van de huizenrijen en weer terug hebt gemaakt, ook al zou je niet gaan zitten op een pier. Wel een waarschuwing, dat je bij hoog water, of als er koeien en stieren grazen, er niet kunt komen.

In het duingebied rond de plaats waar de twee rivieren in elkaar overstromen, ligt het beginpunt van de geschiedenis van Zutphen als nederzetting. Je vind dat punt nog langs de IJsselkade bij de aanlegplaatsen voor binnenschepen.

De eerste gebouwen verrezen op het Gravenhof wat nog altijd als zodanig bestaat en vanwaar zij zich ontwikkelde tot een stad waar nu al sinds ruim 1700 jaren onafgebroken mensen wonen. De Berkel heeft een geheel ander karakter dan de IJssel.

Fluisterboten

Het is zachter en groener en lijkt lieflijker. Het is ook ondieper en daarom wordt er ook niet meer gevaren behalve door kano’s en de fluisterboten in het warme seizoen. In de winter is het heerlijk om er op te schaatsen, of om langs de bevroren rivier te wandelen in de sneeuw en de schaatsers voorbij te zien trekken of te zien oefenen met een ouderwetse stoel. Kinderen die spelen en lachen, echt om vrolijk van te worden.

Beeld: Nicole Franken

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.