Utrecht tips van locals

Een kleine grote stad. Vol grachten, parken, musea en fluisterbootjes. Maar ook met een sterrenwacht en een binnenplaats waar als je geluk hebt de stilte gevuld wordt met prachtige muziek. Utrecht, vijf tips van locals.

Ze duikt op diverse sociale plekken op als Vrouw Polle. In het dagelijks leven schrijft Esmee Aarbodem, zoals ze officieel heet, lesmethodes en ander materiaal voor kinderen op de basisschool en e-cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en creativiteit voor volwassenen. Al die activiteiten komen samen in Studio Polle. Voor ons echter schreef ze Utrecht tips van…

De liefde

“Eenentwintig jaar geleden ging ik de liefde achterna. Vanuit Amsterdam verhuisde ik naar Utrecht. Het was de liefde voor een man, niet voor de stad. Het heeft een aantal jaar geduurd voordat er een klik tussen Utrecht en mij was. De liefde groeide langzaam. Waar ik eerst vooral het lelijke beton van Hoog Catharijne en het stationsgebied zag, ontdekte ik later de mooie stille plekken in de oude stad, haar geschiedenis, het groen, het water en de cultuur.

Wil je iets moois met Utrecht opbouwen, sla Hoog Catharijne, het station en IKEA dan over en wandel naar de volgende vijf plekken. Een ontdekkingstocht  te voet, want dat kan in een kleine grote stad: alles is er binnen voetbereik”.

Utrecht tips van locals

1. De Nieuwegracht

Utrecht is de stad van grachten en werven. Mijn favoriete gracht is de Nieuwegracht. Waar de Oudegracht omlijst wordt door winkels en bijbehorend publiek, is de Nieuwegracht met z’n monumentale grachtenpanden, bomen en bruggen rustiger en statiger. Wanneer je grachten en werven wilt bekijken, is het een goed idee om dit vanuit een fluisterbootje te doen.

De stad ziet er vanaf het water heel anders uit. Er gaat er een nieuwe wereld van verborgen verhalen voor je open, verteld door de lantaarnconsoles die je overal langs de grachten in de binnenstad vindt.

Beeldhouwwerkjes

De lantaarnpalen langs de grachten staan op de bovenkant van de werfmuren. Omdat de werfmuur smaller is dan de lantaarnvoet, werden er consoles aangebracht. Veel van deze consoles zijn voorzien van kleine beeldhouwwerkjes. De onderwerpen houden vaak verband met de geschiedenis van de stad, mythologie, het christendom of de locatie van het beeldhouwwerkje. Plaatjes kijken en geschiedenis ontdekken vanuit je bootje, een betere tip kan ik je niet geven. Hoewel?

2. Stilte in de stad: Mariaplaats

Wanneer ik de drukte in de stad wil ontvluchten, ga ik naar de Mariaplaats. Hier werd in de 11e eeuw de Mariakerk gebouwd. De kerk staat er niet meer, die werd in 1813 gesloopt. De toen heersende keizer Napoleon had geld nodig voor nieuwe legers. Om dit geld bijeen te brengen verkocht hij gebouwen aan slopers. Zo ook de Mariakerk. Alleen de kloostergang bleef staan.

Gelukkig, want daarmee werd het, met zijn mooie bloemen-, kruiden- en vlindertuin, een van mijn lievelingsplekken in de stad. Een oase van rust, midden in het winkelgebied. Een heerlijke plek om met mooi weer op een bankje te gaan zitten. De pandhof ligt achter het conservatorium. Met een beetje geluk staan de ramen open en waait er mooie muziek naar buiten.

Wat wil een mens nog meer op een mooie dag? Rust, schoonheid en zachte muziek in de oude stad, een betere tip kan ik je niet geven. Hoewel?

3. Louis Hartlooper complex

Na alle buitenlucht, het groen, de geschiedenis en de stilte is het tijd voor vertier en cultuur, en wel in het Louis Hartlooper Complex. Het Louis Hartlooper Complex is gevestigd in het voormalige politiebureau. Het is sinds 2009 in gebruik als centrum voor film en kunst. Het gebouw is in 1927 in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen en zo ontzettend mooi.

Je kunt hier iets eten en drinken, en naar de betere film gaan. Sommige van de films worden ingeleid door een filmexplicateur. Filmexplicateur, ik vind het een magische naam voor een beroep. Later als ik groot ben word ik filmexplicateur. Of voetballer. Hoe dan ook, eerst iets eten en dan naar de film. In een prachtig gebouw. Een betere tip kan ik je niet geven. Hoewel?

4. Bolwerk Sonnenborgh, Zonneburg

In de zuidoosten van het centrum van Utrecht, ligt de muur van het bolwerk Sonnenborgh. Boven op het bolwerk staat het gebouw Sonnenborgh, museum en sterrenwacht. In het museum is van alles te ontdekken over sterrenkunde, weerkunde, zonneonderzoek en de geschiedenis van het bastion.

Althans, volgens de verhalen, want  de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik hier nog nooit binnen ben geweest. Tot zover mijn enthousiasme over de Sterrenwacht. Het gaat mij vooral om de mooie muur. En het park met oude bomen, waar het bolwerk in ligt.

Zocherpark

Het Zocherpark werd in de 19e eeuw aangelegd voor de Utrechtse stadsbewoners, om te wandelen en flaneren. En dat is precies wat je er nu nog steeds kunt doen. Neem je hond mee, de kinderwagen, of iemand die je lief is en flaneer langs oude bomen en singels. En heb het goed. Een betere tip kan ik je niet geven. Hoewel?

5. Landgoed Amelisweerd & Rhijnauwen

Ik beloofde een ontdekkingstocht, waarbij alles binnen voetbereik zou zijn, maar ik geef toe, vanuit het centrum is het een flinke wandeling naar Rhijnauwen en Amelisweerd. Ik zou er dan ook een dagje van maken. Een Utrechtse klassieker, en niet alleen voor de pannenkoekenliefhebbers.

De landgoederen Nieuw Amelisweerd, Oud Amelisweerd en Rhijnauwen  ontstonden in de Middeleeuwen langs de Kromme Rijn, en zijn inmiddels aan elkaar vastgegroeid. Er is bos, er zijn historische buitenplaatsen, er is een fort, er zijn kleine paadjes, planten en dieren, er is water (ik adviseer wederom een bootje) en het beroemde pannenkoekenhuis.

Muggen

Wat wil een mens nog meer op een mooie dag? Niets, behalve de oplossing voor de uitkomst van de optelsom water en bos. Muggen! Neem een fles anti-muggenmiddel mee als je naar Amelisweerd en Rhijnauwen gaat. Een betere tip kan ik je niet geven. Echt niet.

Beeld: Shutterstock

Meer stedentips? Lees ook:

 

Utrecht in de literatuur. Lees ook:

Share at:

2 reacties op “Utrecht tips van locals

  1. Utrecht heeft inderdaad geen fijne binnenkomer qua station en HC, toch hoef je niet lang te zoeken, voordat je wat leuke plekken in de stad ontdekt. Ik kan Brasserie Goeie Louisa ook aanbevelen, echt een rustpuntje in de stad, of eten in één van de stegen.
    Groetjes,
    Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.