De provincie Utrecht voor het voetlicht

Reizen, we willen het allemaal op deze site. We maken plannen voor verre reizen en nabije stedentrips. Maar soms vergeten we hoe mooi onze eigen streek is. Roald van Stijn weet wel beter en filmde zijn eigen achtertuin: de provincie Utrecht.

Utrecht – Heel vreemd was dat niet. “In het dagelijks leven maak ik bedrijfsfilms vanuit utrechtvideo.nl, maar ook in mijn vrije tijd ben ik continu bezig met video. Ik wilde al heel lang iets maken waardoor mensen beseffen hoe prachtig onze provincie Utrecht is. Het doel van de video getiteld: Landscapes of Utrecht is om mensen te stimuleren om meer naar buiten te gaan.”

Landschap van de provincie Utrecht

Het werd een passieproject. Overigens geen kortstondige passie want het project duurde alles bij elkaar vijf jaar. “Het perfecte beeld kost tijd. Heel veel tijd!” vertelt Van Stijn. “Het was een enorme uitdaging om voor sommige shots telkens opnieuw op pad te gaan. Bijvoorbeeld het shot waarin ik een monsterlijke shelfcloud (op sec 01.00 in de video) boven de polder van Westbroek film.

Die shelfcloud was de grootste en mooiste uitdaging van deze video. Een shelfcloud is een deel van een onweersbui waarvan de wolk als een plank (shelf) uit de bui steekt. In Nederland hebben we niet zo veel onweersbuiten en je weet nooit of een onweersbui een shelfcloud zal vertonen. En dan moet het ook nog boven de provincie Utrecht gebeuren.

Weiland bij Westbroek

Heb je het geluk dat er een shelfcloud ontstaat, dan wil je op de juiste plek staan voor een mooi uitzicht, maar vooral ook om te kunnen filmen zonder dat je camera nat regent.

De eerste keren was het uitzicht niet perfect, stond ik net op de verkeerde plek of werd ik volledig weg geregend.

Pas bij de 8e keer proberen viel alles op z’n plek in dat weiland bij Westbroek. Ik had een perfect uitzicht om de shelfcloud te kunnen timelapsen en bleef droog. Zo droog dat ik door kon filmen tot de kraag van de shelfcloud boven mij hing. Wat was dat vet!”

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is één van andere gebieden waar hij filmt. “Een van de weinige plekken in Nederland waar je hier en daar nog minimale lichtvervuiling hebt en de sterren zelfs de melkweg goed kunt zien.

Het maken van een sterren timelapse kan alleen door middel van foto’s. Wat ik doe is een foto maken met een sluitertijd van zo’n 20 seconden. Per minuut maak ik twee van deze foto’s. Ik doe dit zo’n 3 uur lang om vervolgens zo’n 350 foto’s te hebben waar ik met 25 foto’s 1 seconde film kan creëren. 3 uur foto’s maken, levert je dus zo’n 14 seconden film op.

Samenwerking met Pitou

Klinkt heel makkelijk maar in de praktijk stond ik 2 uur te wachten en vloog er bijvoorbeeld een vliegtuig precies verkeerd het beeld in. Of de wind stak op waardoor de bomen te veel beweging hadden voor en scherp beeld en zo zijn er nog allerlei andere oorzaken waardoor zo’n sterren timelapse dan toch niet perfect werd.

Van Stijn heeft de afgelopen jaren meerdere malen internationale media bereikt met verrassende video’s. Naast schoonheid in beeld gaat hij op zoek naar een combinatie met muziek van Nederlands poptalent. De muziek die zijn nieuwste video ondersteunt is van singer-songwriter Pitou.

Decay

Voor de filmmaker was deze muziek een grote motivatie: “Toen ik haar nummer Decay de eerste keer hoorde dacht ik direct: “Dit moet de muziek voor mijn video worden’. Het gevoel van dit nummer paste precies bij de beelden. Dat de artiest het leuk vond dat ik haar song wilde gebruiken, gaf mij extra energie om aan de afronding van de video te werken.”

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Roald van Stijn

Meer Utrecht? Zie ook:

Utrecht in de literatuur. Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.