Rotterdamse terrasjes, tips van locals

De tijd dat de Rotterdammers zich moesten verontschuldigen voor hun stad herinnert hij zich nog levendig: “Ja je hebt gelijk het ziet er kaal en saai uit , maar als je de weg kent, zijn er echt wel goede plekken.” Inmiddels hoort Rotterdam bij de top 52 plekken waarvan de New York Times vindt dat je ze gezien moet hebben. Jeroen Louis woont in Rotterdam en laat je de beste Rotterdamse terrasjes zien.

“Rotterdamse terrasjes? Zou je twintig jaar geleden niet over gesproken hebben. Als kind herinner ik me het Weena als een winderige vlakte tegenover het postkantoor op de Delftsestraat. Ik moest er regelmatig wachten op de bus. Samen met het Shell-gebouw was het postkantoor een van de hoogste gebouwen in de omgeving.

Op zondag als de rolluiken in het winkelgebied de Lijnbaan waren gesloten, kon je er een kanon afschieten. Zo doods was het er.”

Rotterdamse terrasjes

Maar dat is allemaal veranderd en Rotterdam heeft een enorme verandering ondergaan: de trein ging ondergronds in de buurt van de Binnenrotte. De oevers van de Maas, die al waren verbonden door de Willemsbrug, kregen er een broertje bij: de Erasmusbrug. Inmiddels is die brug uitgegroeid tot het symbool van de stad. En overal werd gebouwd.

Op de vlakte in de buurt van het busstation vind je nu de Weena-wolkenkrabbers en over de rivier ontstond Manhattan aan de Maas, oftewel de Kop van Zuid. Het prachtige nieuwe Centraal Station is een blikvanger geworden net als de nieuwe Markthal.

Rotterdam is hot

We hoeven ons niet langer te verontschuldigen voor een kale, lege en winderige stad. Rotterdam is hot! Toeristen en dagjesmensen overspoelen de stad. En het mooist is dat de meesten nog terugkomen ook.

En als je er dan bent, waar kun je je dan heerlijk nestelen op een terras voor een kopje koffie, een wijn of een biertje? De meeste Rotterdamse terrasjes zijn gemakkelijk te vinden en worden in diverse lijstjes vermeld.

Net als de Oude Haven, het  Stadhuisplein en de terrassen rondom de Koopgoot, Lijnbaan, Witte de Withstraat en het Westerpaviljoen. Goede hotspots, maar er is nog veel meer. Hier vind je mijn top vijf Rotterdamse terrasjes:

1. De Aloha Bar in Tropicana

Als je van het metrostation Oostplein naar de rivier de Maas loopt, vind je daar aan het water op zo’n vijf minuten lopen het voormalige tropische zwemparadijs Tropicana. Het staat al jaren leeg. Alternatieve plannen van kas tot concertzaal zijn nog niet uitgevoerd, maar nu zetelt er de Aloha Bar.

Met een van de fraaiste Rotterdamse terrasjes. Al is terras een beter woord. En het heeft een nog beter uitzicht. Op zonnige dagen is het alsof je op vakantie bent. Maar ook in de winter is dit een prachtige plek voor een etentje of een goed boek.

Oude Haven

Aan de overkant van de Aloha Bar vind je de Oude Haven met heel veel pubs en bars en daar boven de kubuswoningen waarvan er ééntje te bezichtigen is. Als je wil, kun je van hier bij een van de gele pieren een watertaxi bestellen. Een trip met de watertaxi over de Maas kan ik aanbevelen. Je kunt naar Hotel New York of naar de Veerhaven. Beide bieden goed eten.

Het mooie van al deze genoemde plekken is dat ze ook nog eens voorzien zijn van de prachtige achtergrond van de rivier, de bruggen en de wolkenkrabbers op de zuidelijke oever. Een van de Rotterdamse terrasjes die je trouwens niet mag overslaan is dat van Prachtig aan de voet van de Erasmusbrug.

2. Openbare bibliotheek

In het centrum van de stad, vlakbij station Blaak, vind je de openbare bibliotheek. De entree is vanzelfsprekend gratis. Vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad en de markt er tegenover.

 

Het terras op de eerste verdieping is een fantastische plek om de (overdekte) markt en de mensen te bekijken. Op de markt zelf en er rondom vind je talloze typische Rotterdamse terrasjes.

Laurenskerk

Vanuit de bibliotheek kunt je het winkelgebied rond de Hoogstraat ingaan. Tenzij je liever iets culturelers doet en rechtsaf over de Binnenrotte gaat om de middeleeuwse Laurenskerk te bezichtigen.

Aan de andere kant van de Binnenrotte, in de buurt van de kruising met de Meent, vindt je heel veel trendy Rotterdamse terrasjes. Op dinsdag en zaterdag wordt aan de voorkant van de bibliotheek de markt wordt gehouden.,

3. Postiljon

Als je graag buiten de gebaande paden treedt, ga dan naar het Oude Noorden. Neem tram 4 of 8 van het Centraal Station Rotterdam. Ga bijvoorbeeld naar cafe Postiljon op Noordplein. Deze pub is volledig verschillend van de hippe Aloha Bar. Bij Noordplein ontmoeten verschillende werelden en culturen elkaar. De Zwart Janstraat is een multiculturele winkelstraat: levendig en kleurrijk.

Je kunt hier ook de beroemde Rotterdamse frieten van Bram Ladage proeven of roti uit Suriname. Samen met de Noordmolenstraat heet dit gebied de Noorderboulevard of het Montmartre van Rotterdam.

De  Zwaanshals heeft nog een ander gevoel; Hier vind je meer de trendy Rotterdamse terrasjes, vintage kledingwinkels en antiek.

4. Abrazo in Hillegersberg

In plaats van uit te stappen in het Oude Noorden, kun je ook verder met tram 4 tot aan de Dorpsstraat in Hillegersberg. Dat is nog eens andere wereld. Een van de beroemde Nederlandse tv personen, Jort Kelder, maakte hier een van de afleveringen voor zijn serie over rijke en beroemde mensen in Nederland genaamd: ‘Bij ons in de PC’.

De rijke en beroemde Rotterdamse verzamelen zich op zonnige middagen op het terras van de wijnbar in de buurt van de kruising Bergse Dorpsstraat met Weissenbruchlaan. Deze wijk Hillegersberg heeft veel dure kledingwinkeld en een aantal goede restaurants zoals Gauchos aan de Plas en Ristorante La Salute (met Italiaanse eigenaars en obers).

5. Oude Sluis in Delfshaven

Afgezien van Melief Bender op de Oude Binnenweg (ook leuk!) is de Oude Sluis in Delfshaven een van de oudste cafe’s van Rotterdam. Het is in 1912 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws slot. Rotterdam staat bekend om zijn moderne architectuur, maar vergeet historisch Delfshaven niet! Deze wijk is 625 jaar oud en prachtig onderhouden.

Hier vindt je het geboortehuis van Piet Hein (1577), het Zakkendragershuisje met toeristische informatie, Museum de Dubbelde Palmboom en de Pelgrimskerk waar de dienst werd gehouden voor de Pilgrim Fathers naar Amerika vertrokken.

Pilgrim Fathers

President Bush bezocht deze haven en tegenwoordig kun je de voetstappen volgen van de eerste emigranten die de Atlantische Oceaan overstaken in 1620. Café de Oude Sluis is een perfect uitgangspunt voor dit gebied. Je vindt hier vele goede restaurants. Neem de metro richting Schiedam of Spijkenisse.

Image: Shutterstock

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.