Fototentoonstelling Bruce Davidson over de American dream

Racisme, burgerrechten, geweld, armoede, racisme en immigratie, thema’s die in de 50 jaar dat de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson zijn werk tentoonstelt, nog niet aan betekenis hebben ingeboet. Het Nederlands Fotomuseum knalt de herfst in met een groots retrospectief van het werk van deze Amerikaanse fotograaf.

Rotterdam – En Bruce Davidson is actueler dan ooit want hij legt zich toe op het fotograferen van mensen voor wie de ‘American Dream’ onbereikbaar lijkt en die zich staande proberen te houden in de samenleving.

Bruce Davidson

Davidson werd in 1933 in Oak Park, Illinois geboren en beschikte al vanaf zijn 10e over een donkere kamer.

Na een opleiding bij een fotograaf voor de technische kanten van het vak, won hij op zijn 19e zijn eerste erkenning toen hij in 1952 Kodak National High School Photographic Award, won voor de foto van een uil.

Brooklyn Gang

Hij ging uiteindelijk naar Yale Univiersity, waar een van zijn leraren, de kunstenaar Josef Albers hem afbeeldingen liet zien van alcoholisten. Hierdoor geïnspireerd maakte Davidson zijn eerste serie portretten. Portretten van de emoties van American footbalspelers die ze pas in de kleedkamer tonen. De serie werd in Life gepubliceerd.

Na zijn militaire dienst kwam de fotograaf bij Magnum terecht en produceerde in de daaropvolgende jaren series als de Brooklyn Gang waarbij hij met een straatbende optrok van jongens nauwelijks ouder dan hijzelf. Het individu werd steeds belangrijker in zijn beeldenreeks.

East 100th street

Van 1961 tot 1965 documenteerde hij de burgerrechtenbeweging en nam deel aan de Selma March. Het resultaat van dit project was te zien in het MOMA in New York.

In 1970 publiceerde hij East 100th Street, een 2 jarig project over de extreme armoede van de bewoners van een huizenblok in Oost Harlem. Er is nog nooit eerder in Nederland een grote tentoonstelling aan het werk van Davidson gewijd.

Dit retrospectief geeft in bijna 200 foto’s en documenten een ruim overzicht van Davidsons werk. De tentoonstelling is chronologisch en aan de hand van Davidsons belangrijkste fotoseries opgebouwd.

De tentoonstelling is te zien van 16 september tot 7 januari

Tekst: Anneke de Bundel – Beeld: Bruce Davidson

De tentoonstelling Genesis praktisch:

Meer Human interest reportages? Lees ook:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.