Nijmegen, de vijf tips van…

Met de grootste terrasdichtheid van ons land, de drukst bevaren rivier van Europa, het grootste wandelfestijn ter wereld en de beroemdste Tango dansschool buiten Buenos Aires, heeft iedereen een prima argument om Nijmegen op zijn bucket list te zetten.

B&B-eigenaar en reisblogger Wilma Lankhorst woont sinds 1988 in Nijmegen. Velen gingen haar voor want Nijmegen is de oudste stad van ons land. Er lopen drie tijdslijnen door de geschiedenis van deze stad: De Romeinse geschiedenis de Middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog. Al deze lijnen komen bij elkaar in Museum het Valkhof.

Nijmegen, de vijf tips van…

Een rijk verleden in combinatie met de vele duizenden studenten van nu en talrijke jonge enthousiaste en innovatieve ondernemers geeft de oude inborst een jong kloppend hart.

Met de grootste terrasdichtheid van ons land, de drukst bevaren rivier van Europa, het grootste wandelfestijn ter wereld en de beroemdste Tango dansschool buiten Buenos Aires, heeft iedereen een prima argument om Nijmegen op zijn bucket list te zetten. En dan nu Nijmegen, de vijf tips van… Wilma Lankhorst.

1. Ridderspelen en Luisterplekken

Het is lang betwist door Maastricht, maar een hoogleraar van hun eigen universiteit kwam met het verlossende woord: Nijmegen werd eerder door de Romeinen gesticht dat het historische Maastricht. In 2004 is de 2000ste verjaardag gevierd, en sinds dat jaar wordt in elk laatste weekend van augustus het Gebroeders van Limburg festival  gehouden.

Liberation Route

Een kleurrijk en heroïsche evenement met veel re-enactors uit binnen- en buitenland die je meenemen naar ridderspelen, toernooivelden en middeleeuwse feesten.

Op diverse locaties in de stad kun je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog beluisteren bij Luisterplekken die door de Liberation Route als een lint van monumenten, plaatsen en musea met elkaar verbonden zijn.

2. Hotspots aan de Waal

De Waal is de drukst bevaren rivier van Europa. Dagelijks passeren meer dan 600 schepen de keizerstad van weleer. Bij Nijmegen staat er, door de sterkte bocht in de rivier, altijd een sterke stroming. Daardoor is er altijd iets te zien op de Waalkade.

De Waalkade

Dan een geheimtip aan de Waal: Galerie Marzee, de grootste galerie van moderne sieraden ter wereld. Hier kun je je persoonlijke sieradencollectie beginnen met ‘Marzee for starters’. Iets buiten het centrum, maar wel aan de Waal liggen nog twee hotspots: Cultuurspinnerij Vasim en het creatieve en culinaire trefpunt ‘Honig’.

Hier kun je op zondag naar de kapper bij Kosmos, een vintage cadeau kopen bij ‘Petit Village’, struinen op de Bazaar of even bij komen bij ‘First things first’.

3. Tango in Nijmegen

Minder bekend, maar daarom niet minder leuk zijn de verschillende dansscholen en muziekfestivals in de stad. Tango El Corte is wereldberoemd. Dit weten zelfs veel Nijmegenaren niet. Maar in Buenos Aires, Berlijn en New York is El Corte gevestigd.

Bijna ieder weekend is er ‘Dancing in El Corte en in de eerste week van juli wordt jaarlijks de internationale tangoweek georganiseerd. Dansers van Alaska tot Tokyo, van Moskou tot Los Angeles weten de weg naar Nijmegen te vinden.

De vierdaagse van Nijmegen

Het grootste gratis muziekevenement in ons land is natuurlijk het Vierdaagse feest. Intiemer en nog swingender vind ik Music Meeting vast tijdens het Pinksterweekend, waar ook artiesten zoals de uit Mali afkomstige Fatoumata Diawara optreedt.

Goffertpark

In het Goffertpark spelen jaarlijks grote namen zoals Bruce Springsteen, Rammstein, Mumford & Sons, en festivals als ‘FortaRock’ en ‘We love the 90’s’.

4. Oudste winkelstraat met nieuwste concepten

De Lange Hezelstraat in de benedenstad is de oudste winkelstraat van ons land. Hier vind je talrijke kleine winkels, vaak met verrassend nieuwe concepten zoals “Ieder z’n vak” waar aanbieders een kast per maand kunnen huren om hun eigen producten aan te bieden.

Naast vintages, eigen breisels en brouwsels vind je hier leuke cadeauartikelen, stoere tafels en fraaie tassen van vilt of hergebruikte materialen. Op de kop van deze straat (eigenlijk in de Stikke Hezelstraat op nr. 65) vind je mijn favoriete winkel, concept store ‘Make my Day‘.

In één ruimte een hippe kapper, goede koffiehoek, kleding en woonaccessoires en dit alles met gratis Wifi.

5. Walk of Wisdom

Een moderne pelgrimsroute die op 21 juni 2015 wordt geopend in Nijmegen. De Walk of Wisdom is een eigentijdse pelgrimsroute, onafhankelijk van een religie. De route is opgezet vanuit het idee dat wij allemaal onderdeel zijn van dezelfde aarde. Al wandelend in de natuur op zoek naar de wijsheid van het leven.

De geestelijke vader van deze 136 kilometer lange reflectie route is Damiaan Messing. Net als de Santiago route heeft deze wandeling een eigen icoon: ‘de pelgrim’. Een ontwerp van het kunstenaarsechtpaar Huub en Adelheid Kortekaas.

Pelgrimsroute

De pelgrim draagt uit dat alle mensen een ‘zaailing’ van de aarde zijn met ieder een eigen, unieke kiemkracht. Het symbool geeft ook de markering van de route aan. De route begint en eindigt aan de Waalkade in Nijmegen. Als de Vierdaagse je te druk wordt is dit een fijn alternatief.

Beeld: Nicole Franken

Nijmegen Praktisch:

Share at:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuws van de Dames

Benieuwd waar de dames uithangen of in welk avontuur ze zich nu weer storten? Laat je naam en e-mail achter en je krijgt 2x per maand nieuws van de dames.